Είσαι απόφοιτος πανεπιστημιακού ή μεταπτυχιακού τίτλου και αναζητάς δουλειά. Τι επιλογές έχεις; Να στείλεις το βιογραφικό σου σε γνωστές πολυεθνικές ή ελληνικές επιχειρήσεις, να μεταναστεύσεις στο εξωτερικό ή να μείνεις άνεργος μέχρι η οικονομία να ανακάμψει.

Βέβαια, εκτός από αυτές τις τρεις επιλογές υπάρχει και μία τέταρτη: Να γίνεις επιχειρηματίας ξεκινώντας τη δική σου εταιρία.

Πλέον ζούμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, με μια αβέβαιη οικονομία που ωθεί τους ανθρώπους προς την αυτοαπασχόληση – ιδιαίτερα τους νέους-, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Ωστόσο, η έναρξη μιας επιχείρησης αμέσως μετά τις σπουδές δεν θεωρείται και τόσο απλή υπόθεση. Έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα

Έχεις ελεύθερο χρόνο και πολύ ενέργεια
Η πειθαρχία που έχεις αποκτήσει στο πανεπιστήμιο ή στο κολέγιο, θα σε βοηθήσει να φέρεις σε πέρας την επιχείρηση σου. Ασε που και οι περισσότεροι φοιτητές, μετά την αποφοίτησή τους, έχουν περισσότερο χρόνο από τους έμπειρους συναδέλφους τους για να αφιερώσουν σε μια νεοσυσταθείσα επιχείρηση.

Δεν έχεις κουραστεί από το εργασιακό περιβάλλον
Ως νέος απόφοιτος δεν διαθέτεις προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και δεν μεταφέρεις στις «αποσκευές» σου κούραση και απογοητεύσεις. Αντίθετα είσαι γεμάτος ενθουσιασμό και αισιοδοξία για το νέο σου επιχειρηματικό εγχείρημα.

Η επιχειρηματικότητα αποτελεί σημαντική εμπειρία
Ακόμα κι αν η επιχείρησή σου δεν επιβιώσει, το στήσιμό της θα εξακολουθήσει να είναι μια καταπληκτική εμπειρία που θα ενισχύσει το βιογραφικό σου.

Μειονεκτήματα

Δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης
Για να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση θα πρέπει να εξασφαλίσεις ένα κεφάλαιο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω χρημάτων της οικογένειάς σου, είτε με δανεισμό, είτε με επενδυτές, επενδυτές αγγελοι… κονδύλια του ΕΣΠΑ. Σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά αν είσαι απόφοιτος και δεν διαθέτεις επαγγελματική εμπειρία.

Ανάληψη ρόλων που μπορεί να μην θέλεις
Αν νομίζεις ότι ο επιχειρηματίας είναι κάποιος με πολλά λεφτά, που τον περισσότερο καιρό κάνει διακοπές και λείπει από το γραφείο του είσαι γελασμένος. Η εικόνα αυτή δεν είναι ρεαλιστική. Η έναρξη μιας επιχείρησης έχει πολλές ευθύνες, γι’ αυτό πρέπει να το σκεφτείς καλά αν αποφασίσεις να μπεις στον επιχειρηματικό στίβο.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στα πρώτα πέντε χρόνια
Όσο έξυπνη και αν είναι η ιδέα στην οποία έχει στηθεί μια επιχείρησης, δεν εξασφαλίζει πάντα την επιτυχία. Θα χρειαστεί χρόνος για να βγάλεις χρήματα ή να χτίσεις μία βιώσιμη εταιρία. Ακόμη και όταν μία επιχείρηση ξεκινάει δυναμικά κανείς δεν εγγυάται ότι θα συνεχίσει την επιτυχημένη της πορεία και στο μέλλον.

Entrepreneur Week Greece
Αν και εσύ θέλεις να γίνεις επιχειρηματίας και να μάθεις πώς μπορείς να υλοποιήσεις την ιδέα σου ή να βρεις χρηματοδότη δεν έχεις παρά να παρακολουθήσεις την Entrepreneur Week Greece, που λάβει χώρα στην Αθήνα, από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων (Hellenic Start-up Association), που πραγματοποιείται με την ενεργό υποστήριξη της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών και σε συνεργασία με τον Αμερικανικό οργανισμό Entrepreneur Week Foundation. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα Επιχειρηματικότητας, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών καθώς και η δικτύωση μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και ΗΠΑ, με έμφαση στη νέα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τόσο σε επίπεδο επενδυτικών ευκαιριών όσο και σε προώθηση εμπορικών συναλλαγών.

Η Entrepreneur Week Greece θα περιλαμβάνει τρεις δράσεις:
1. Τη δημιουργία των Hellenic Angels, του πρώτου Business Angels Network στην Ελλάδα στοχεύοντας στην οργάνωση και ενίσχυση της ιδιωτικής χρηματοδότησης καινοτομίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην ενότητα αυτή κάνοντας αίτηση στην ιστοσελίδα: http://hellenicstartups.doorkeeper.jp/events/651- entrepreneur-week-greece-hellenic-angels.

2. Συνέδριο με ανοιχτή συζήτηση για το πως η επιχειρηματικότητα μπορεί να βγάλει την Ελλάδα και την Ευρώπη από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης. Στην ενότητα αυτή, ιδιαίτερη έμφαση σε πέντε κλάδους, που σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων, προσφέρουν δυνατότητες ταχείας και υγιούς ανάπτυξης. Πρόκειται για τους εξής:

-Πολιτισμός και τουρισμός
-Αγροτική οικονομία και γαστρονομία
-Ενέργεια – ανανεώσιμες πηγές
-Υψηλή τεχνολογία
-Μεταφορές – ναυτιλία

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το συνέδριο μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στην ιστοσελίδα: http://hellenicstartups.doorkeeper.jp/events/609- entrepreneur-week-greece-conference.

3. Forum επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ της Αμερικάνικης αποστολής και Ελλήνων επιχειρηματιών, στο οποίο παίρνουν μέρος αποστολές από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, τη Σερβία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Ιταλία.

Η αίτηση συμμετοχής στο forum γίνεται μέσω της ιστοσελίδας: http://hellenicstartups.doorkeeper.jp/events/642- entrepreneur-week-greece-b2b-match-making

Χορηγοί της Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας είναι οι:
National Bank of Greece, Athens Chamber of Commerce & Industry, GKFX, American Hellenic Chamber of Commerce, City Unity College, Virtual Trip Group, Galaxy Events & Catering κλπ.