Δεν μπορείς να το αποφύγεις – Διασκέδασέ το!

Ας βρούμε έναν τρόπο να περνάμε καλά με τους συναδέλφους μας. Αν τους συμπαθούμε, ακόμα καλύτερα – μπορεί να κάνουμε και νέους φίλους. Αν πάλι όχι, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνυπάρχουμε αρμονικά. Είναι πολλές οι ώρες…

Περνάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μας στη δουλειά μας. Αν το καλοσκεφτείτε, βλέπουμε περισσότερες ώρες τους συναδέλφους μας απ’ ότι την οικογένεια ή τους φίλους μας. Άρα οι σχέσεις μας μαζί τους είναι πολύ σημαντικές και μας αφορούν άμεσα. Δυστυχώς η αρνητικότητα στον εργασιακό χώρο είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας. Τα προβλήματα του καθενός πολλά και από ‘κει ξεκινούν όλα.

Πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία δεν είναι αναγκαστικά αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα ή ταλέντο σε ένα συγκεκριμένο τομέα. H επιτυχία είναι βέβαια συνάρτηση των ικανοτήτων μας (15%), αλλά κυρίως της ευχέρειάς μας στη δημιουργία εποικοδομητικών σχέσεων με τους άλλους (85%). Όλοι έχουμε ανάγκη από την υποστήριξη και την ενθάρρυνση ανθρώπων που πιστεύουν σε μας. Όμως η βάση για όλες τις σχέσεις (οικογενειακές, επαγγελματικές και προσωπικές) είναι μία: η σχέση μας με τον εαυτό μας. Και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για όλα, σίγουρα είμαστε ο παράγοντας που μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα για να δώσουμε στα πράγματα μια θετική κατεύθυνση.

Aν και αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να κρατούν αποστάσεις ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή και αποφεύγουν να κάνουν φιλίες με συναδέλφους, για τους περισσότερους το να έχεις φίλους στη δουλειά είναι πολύ σημαντικό και σίγουρα πιο διασκεδαστικό. Παρ’ όλα αυτά επειδή όταν μιλάμε για σχέσεις  αναφερόμαστε στα ανθρώπινα συναισθήματα, τα πράγματα συχνά περιπλέκονται – και αυτό το ξέρουμε οι περισσότεροι και ας σφυρίζουμε κλέφτικα. Αν είστε σε μια μακρόχρονη σχέση, προσπαθήστε να αποφεύγετε καταστάσεις που θα σας οδηγήσουν στο μονοπάτι του πειρασμού – και ο χώρος εργασίας είναι ένα τέτοιο μονοπάτι! Είστε ώρες μαζί, αναζητάτε και οι δύο μια επιβεβαίωση μέσω ενός ανώδυνου φλερτ και… η καταστροφή δεν αργεί να έρθει!

Αν πάλι δουλεύετε μόνοι σας, βρείτε τον χρόνο να έρχεστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Η κοινωνικοποίηση ισορροπεί τη διάθεση εσωστρέφειας και εξωστρέφειας. Μπορεί για κάποιους να είναι πιο παραγωγικό το να δουλεύουν μόνοι τους με ησυχία, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά το μοίρασμα κόπου, χρόνου και συναισθήματος.

Η πλειονότητα ημών όμως δουλεύει με άλλους και οι πιο εσωστρεφείς δεν βγαίνουν από το καβούκι τους. Κρύβονται στη γωνιά τους και έτσι νιώθουν λιγότερο εκτεθειμένοι. Μπορούμε όμως να το αλλάξουμε αυτό γιατί έτσι δεν βγαίνει για πολύ. Κάντε μια βόλτα στο γραφείο, μιλήστε με συναδέλφους που δεν γνωρίζετε καλά. Θα αισθανθείτε πιο άνετα, συν του ότι αυτό θα διευκολύνει τη ροή της δουλειάς. Μην ξεχνάτε την επίδραση της απλής και μόνο παρουσίας:  όσο περισσότερο βλέπουμε κάποιον τόσο πιο εύκολα τον συνηθίζουμε και μας φαίνεται πιο συμπαθής και πιο ελκυστικός μάλιστα.

Όταν τώρα αντιλαμβανόμαστε  ότι ένας συνάδελφος έχει  κάπως ενοχλητική συμπεριφορά απέναντί μας,  πράγμα όχι και τόσο σπάνιο που συνήθως οφείλεται σε ανταγωνιστικότητα –είτε επαγγελματική είτε προσωπική- προσπαθήστε να καταλάβετε τον λόγο. Στους περισσότερους μάλιστα θα έχει τύχει έστω μία φορά να πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν συνάδελφο ο οποίος  γίνεται ενοχλητικός κατ’ επανάληψη. Σ’ αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να μετριάσετε την επίδραση που έχει επάνω σας μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα και για τους δύο. Όσο λιγότερο «τσιμπάμε» τόσο λιγότερο περιθώριο έχει ο άλλος να κινηθεί απειλητικά.

Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται, είναι πολύ σημαντικό αν καταφέρετε να το εφαρμόσετε: «Αγαπάτε αλλήλους». Αυτή η «εντολή» μού έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που συναντάω κάποιο πρόβλημα με συναδέλφους στη δουλειά. Μου το είχε πει ένας φίλος ο οποίος είχε δυσκολίες με τον εργοδότη του. Με συμβούλεψε να το έχω πάντα στο μυαλό μου και να μην κάνω αρνητική κριτική στους άλλους. Το πιο εύκολο πράγμα σε μια δουλειά είναι να μπλεχτείς σε κουτσομπολιά και μικροκακίες. Ας μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παρασυρθεί σε μια τέτοια κατάσταση και όλα θα είναι πιο εύκολα.

Γενικότερα όμως το πιο σημαντικό είναι να κρατάμε μια απόσταση ασφαλείας. Ξεκαθαρίζουμε τα όριά μας και θυμόμαστε  πάντα ότι «θα πάρουμε ό,τι δίνουμε». Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του προβλήματα και τις ανασφάλειες που τον οδηγούν σε μια συμπεριφορά που σε ένα χώρο εργασίας δυστυχώς επηρεάζει και τους άλλους. Προσπαθήστε να μην παίρνετε τα πάντα προσωπικά, είναι πολύ ψυχοφθόρο. Εξάλλου μην ξεχνάτε και κάτι πολύ βασικό: υπάρχει πάντα και η αστεία πλευρά της ζωής – και της επαγγελματικής! Και πιστέψτε με, τα γέλια στη δουλειά μπορεί να είναι εφάμιλλα με αυτά που κάνουμε με τους καλύτερους μας φίλους.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…