Ο αμειβόμενος χρόνος διακοπών είναι μία από τις πιο σημαντικές μορφές επαγγελματικής αποζημίωσης. Γιατί, λοιπόν, να μην τον επωφελούμαστε στο έπακρο, ειδικά στις θερινές διακοπές;

Μία έρευνα απέδειξε ότι το 2015, στην Αμερική συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έκαναν χρήση μόνο 16 ημέρες διακοπών, αφήνοντας αχρησιμοποίητο το 55% των υπόλοιπων ημερών που δικαιούνταν. Το γενικό σύνολο αυτών των αχρησιμοποίητων ημερών, βέβαια, απέφερε 658.000.000 δολάρια εισόδημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι πρέπει οι άνθρωποι να μην ξεκουράζονται. Επίσης, όταν λέμε «ξεκουράζονται», το εννοούμε: αν η γαλήνη των διακοπών διαταράσσεται από ατελείωτα emails και συνεχόμενη εργασιακή ροή – πραγματικά, δεν αξίζει τον κόπο.

Όσο τα smartphones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και το WiFi γίνεται συνεχώς πιο ισχυρό, κρατώντας μας συνδεδεμένους με το γραφείο, τόσο οι προϊστάμενοί μας θα μάς κρατούν “δεμένους” με τη δουλειά που τρέχει. Είτε, λοιπόν, είστε νέοι σε μία εταιρεία και δικαιούστε μικρό χρονικό διάστημα διακοπών, είτε έχετε στη διάθεσή σας αρκετές ημέρες για ξεκούραση, ακολουθήστε μερικά χρήσιμα tips και απολαύστε ό,τι σας αξίζει. 

Κλείσατε τα ταξιδιωτικά σας εισιτήρια; Τότε, ήρθε η στιγμή να προγραμματίσετε και τις εργασίες σας, επίσης.

Όπως δεν κλείνετε τα εισιτήρια σας την τελευταία στιγμή (λέμε τώρα…), έτσι μην αφήνετε και τις εργασίες που έχετε να παραδώσετε, μέχρι την ύστατη ώρα. Ένας έξυπνος και παραγωγικός τρόπος είναι να προγραμματίσετε δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές σας, τις δουλειές που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν, ειδικά από εσάς, το χρονικό διάστημα που θα λείπετε. Είναι πολύ σημαντικό να μείνετε προσηλωμένοι στις συγκεκριμένες εργασίες -και μόνο- και να μην θέτετε υψηλότερους στόχους. Ξεχάστε τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Ήρθε η στιγμή να δημιουργήσετε, απλώς, ένα βιώσιμο πρόγραμμα.

Μετατρέψτε τις επερχόμενες διακοπές σε κίνητρο για να φέρετε εις πέρας τις ανολοκλήρωτες εργασίες.

Ο καθένας από εμάς έχει ανεκτέλεστες-νέες εργασίες που μετακινούνται, συνεχώς, στη λίστα μας κάτω-κάτω, στις τελευταίες θέσεις. Αν, και όπως είπαμε πριν, είναι σημαντικό να μείνουμε συγκεντρωμένοι στη λίστα εργασιών μας, η περίοδος πριν από την άδειά μας, αποτελεί την καταλληλότερη χρονική στιγμή για να ολοκληρώσουμε εργασίες που πλανώνται στον αέρα εδώ και καιρό. Όταν λειτουργούμε με χρονικά περιθώρια, συνήθως, είμαστε πιο αποτελεσματικοί και συγκεντρωμένοι. Γι’ αυτό, ελέγξτε τη λίστα σας και φέρετε εις πέρας μία εργασία που αναβάλατε μέχρι τώρα, κερδίζοντας έτσι μεγαλύτερη ανακούφιση και φυσικά, επαγγελματική αναγνώριση.

Τα emails δεν έχουν θέση στην πισίνα.

Να τσεκάρει κάνεις τα emails, ή να μην τα τσεκάρει; Ιδού η απορία. Αν θεωρείτε ότι το να αφιερώσετε 15 λεπτά την ημέρα για μία τηλεδιάσκεψη με τον προϊστάμενο σας, ή να να τσεκάρετε τα emails σας δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα, τότε μπορείτε να το εντάξετε στην ημέρα σας και δεν χάλασε, δα και ο κόσμος. Μπορείτε να προγραμματίσετε 2 πρωινά από το σύνολο των διακοπών σας, να αφιερώνετε μερικά λεπτά στην ανάγνωση ή την προώθησή τους και έπειτα να συμφωνήσετε με τον εαυτό σας ότι θα αποσυνδέεστε, εντελώς, για τις υπόλοιπες ημέρες. Αν, παρ’ όλα αυτά, νομίζετε ότι δεν θα είστε σε θέση να το διαχειριστείτε και θεωρείτε ότι η ενασχόλησή σας με emails και τηλεφωνήματα μπορεί να διαταράξει την ηρεμία σας ή να ενοχλήσει την οικογένειά σας, τότε σίγουρα θα πρέπει να βρείτε έναν πιο δραστικό τρόπο αντιμετώπισης, ως και να κλείνετε τα πάντα και να σας τα κρύβουν οι άλλοι για να μην μπορείτε να τα βρείτε!.

Copyright: Visual Generation, www.shutterstock.com