Ιδανικός μισθός – Μια από τις πιο δύσκολες στιγμές σε μια συνέντευξη έρχεται όταν αρχίζει η συζήτηση γύρω από την αμοιβή. Ενώ ο συνεντευξιαστής γνωρίζει εκ των προτέρων τι μισθό δύναται να προσφέρει η εταιρεία, συνήθως προσπαθεί να εκμαιεύσει από σένα τις επιθυμητές αποδοχές για τη συγκεκριμένη θέση. Κι αυτό γίνεται για δύο λόγους:

1. Για να ελέγξει τη δεξιότητα αξιολόγησης, αν μπορείς δηλαδή να αντιληφθείς πόσο αξίζει η θέση μέσα από έρευνα.
2. Για να δει κατά πόσον η διαφορά μεταξύ του ποσού με το οποίο θα ήσουν ευχαριστημένος και του ποσού που έχει προϋπολογιστεί μπορεί να γεφυρωθεί και να υπάρξει δυνατότητα συμφωνίας.

Άμεσο συμπέρασμα με βάση τα παραπάνω είναι ότι θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί και γι’ αυτό πριν από τη συνέντευξη. Υπάρχει περίπτωση στην πρώτη συνάντηση να μην αναφερθεί καθόλου το οικονομικό θέμα, οπότε καλό θα ήταν να μην το ξεκινήσεις εσύ με κάποια σχετική ερώτηση. Αν επακολουθήσουν περισσότερες συνεντεύξεις, κατά πάσα πιθανότητα θα ερωτηθείς: «Με πόσα χρήματα θα ήσασταν ικανοποιημένος;».

Πώς όμως θα αξιολογήσεις εσύ μια θέση, ώστε να απαντήσεις σε αυτή την κλασική ερώτηση; Παλαιότερα τα πράγματα ήταν πιο εύκολα, γιατί υπήρχαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που βοηθούσαν στον υπολογισμό αμοιβής πολλών επαγγελμάτων, ανάλογα με την ειδικότητα και τα χρόνια προϋπηρεσίας. Ασφαλώς στον ιδιωτικό τομέα πάντα οι αμοιβές ήταν αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τον δημόσιο τομέα, και ο υποψήφιος μπορούσε να επιχειρηματολογήσει για την επιθυμητή αμοιβή, προσαυξάνοντας κατά κάποιο ποσοστό το αντίστοιχο κλιμάκιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Mερικές πολύ καλές κινήσεις για την αξιολόγηση αμοιβής της θέσης, αλλά και των συνοδευτικών παροχών, πριν από τη συνέντευξη θα μπορούσαν να είναι:

Έρευνα στο διαδίκτυο για έγκυρες δημοσιεύσεις άρθρων και αναζήτηση ιστολογίων σχετικά με το θέμα
Επικοινωνία με εταιρείες HR που εξειδικεύονται σε θέματα αμοιβών και παροχών για συλλογή πληροφοριών
Χρήση του δικτύου γνωριμιών, προκειμένου να συμβουλευτείς κάποιον από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ή κάποιον που κατέχει ήδη την ίδια ή παρόμοια θέση εργασίας
Τα καλά νέα είναι ότι οι επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους, κυρίως οι πολυεθνικές, έχουν ένα σύστημα «εσωτερικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας». Αυτό έχει προκύψει από την αγορά ερευνών αποδοχών και παροχών.

Πρόκειται για αναφορές (reports) σχετικά με το πώς πληρώνει η ελληνική αγορά εργασίας, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όχι μόνο ανά θέση εργασίας αλλά και ανά κλάδο (λιανικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, φαρμακοβιομηχανίες κτλ.). Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εταιρείες, προσθέτοντας ενδοεπιχειρησιακά κριτήρια, φτιάχνουν τον δικό τους πίνακα που περιλαμβάνει όλες τις θέσεις και το εύρος μισθού που αντιστοιχεί σε αυτές. Σημαντικό επίσης είναι ότι ο ίδιος πίνακας συμπεριλαμβάνει και βασικές παροχές (π.χ.αυτοκίνητο) καθώς και μεταβλητές αποδοχές (π.χ. μπόνους) για τις θέσεις που το δικαιούνται. Η ύπαρξη τέτοιων συστημάτων διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία σε θέματα αμοιβών.

Όποια και αν είναι η απάντησή σου σχετικά με τις επιθυμητές αποδοχές, καλό θα ήταν να έχει τη μορφή εύρους «από-έως», ώστε να υπάρχει περιθώριο σύγκλισης και τελικής συμφωνίας, σε περίπτωση που επιλέξουν εσένα για τη θέση. Μην ξεχνάς ότι η απάντησή σου θα πρέπει να στηρίζεται πάντα σε λογικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Αν δεν έχεις τα δεδομένα για να καθορίσεις ένα εύρος, τότε μπορείς να απαντήσεις με τη μορφή αποκλεισμού κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πεις: «Θα ήμουν ευχαριστημένος αν ο μισθός δεν ήταν κάτω από…» Εναλλακτικά θα μπορούσες να απαντήσεις: «Θα ήμουν ευχαριστημένος αν ο μισθός ήταν πάνω από…»

Περισσότερες ερωτήσεις, ιδέες και συμβουλές στο βιβλίο «Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε!» του Μάριου Μανιάτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=711060

Copyright: Zerbor, www.shutterstock.com

Μάριος Μανιάτης, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…