Η ζήτηση για κάλυψη θέσεων εργασίας ξεπερνάει ορισμένες φορές την προσφορά, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προσελκύσουν τους καλύτερους υποψηφίους καθώς η μάχη των ταλέντων κλιμακώνεται. Σίγουρα, λοιπόν, αυτό θα πει ότι και εσύ είσαι ένα ανεκτίμητο κομμάτι στην εταιρία σου που πρέπει να περιμένει μερίδιο από τα «λάφυρα», σωστά; Δυστυχώς όχι, και αυτά είναι τα άσχημα νέα. Η λυπηρή πραγματικότητα είναι ότι οι αυξήσεις δεν δίνονται πλέον αυτόματα με την ετήσια αξιολόγηση. Επιπλέον, η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των εταιριών για τη διατήρηση της θέσης τους στη σημερινή εξοντωτική αγορά εργασίας θα σε κάνει να παλέψεις για τα λεφτά σου. Για να πάρεις αυτό που θέλεις χρειάζεσαι επιδέξιο προγραμματισμό, μια καλή σχέση με τον χρόνο και την αποφασιστικότητα να δουλέψεις σκληρά. Έτσι, πριν χτυπήσεις την πόρτα του διευθυντή σου ξανά, σύλλεξε τα στοιχεία σου, οργάνωσε τη στρατηγική σου και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα-«κλειδιά» για να είσαι σίγουρος ότι θα πάρεις αύξηση του χρόνου τέτοια εποχή.

Τι αξίζεις;
Καλύπτεις το ίδιο οκτάωρο δουλειάς καθημερινά, αλλά για κάποιον λόγο έχασες την αύξηση σε αντίθεση με κάποιους συναδέλφους σου. Ίσως ήρθε η ώρα να ελέγξεις την πορεία σου. Σκέψου τον τρόπο που διεξάγεις τη δουλειά σου. Θα μπορούσες να τα πας καλύτερα, να αναλάβεις περισσότερη δουλειά ή να δουλέψεις πιο αποδοτικά; Πώς σε βλέπουν οι συνάδελφοί σου; Μήπως σε βλέπουν ως τον κλόουν του γραφείου ή απλά ως κάποιον που χάνει τον χρόνο του; Αν δεν γνωρίζεις, τότε καλό είναι να μάθεις. Εξάλλου είμαστε ανθρώπινα όντα, όχι ανθρώπινες μηχανές και καμιά φορά το να συμβουλεύεσαι συναδέλφους σου σε αποζημιώνει στο μέλλον- ό,τι δίνεις παίρνεις.

Να δουλέψεις πιο σκληρά
Μπορεί να ακούγεται άμυαλο, αλλά είτε το δεχθείς είτε όχι ο εργοδότης σου δεν είναι υποχρεωμένος να σου δώσει αύξηση επειδή εσύ τη θέλεις. Βέβαια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να δουλεύεις επιπλέον ώρες μέχρι τελικής πτώσεως. Αντιθέτως, θα χρειαστεί να δουλέψεις πιο έξυπνα και να μην καταπιάνεσαι με τετριμμένες εργασίες. Οπότε μη φοβηθείς να διευρύνεις τον ρόλο σου αναλαμβάνοντας επιπλέον αρμοδιότητες. Καλύτερα να είσαι έτοιμος να πάρεις καθήκοντα που όλοι οι συνάδελφοι προσπαθούν να αποφύγουν. Αυτό θα αποδείξει τη διάθεσή σου να κάνεις περισσότερα από αυτά που περιλαμβάνει η περιγραφή της θέσης σου.

Να αποφεύγεις καθυστερήσεις
Ο ποιητής Έντουαρντ Γιανγκ έλεγε: «Η αναβλητικότητα είναι ο κλέφτης του χρόνου». Με άλλα λόγια, μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα. Παρόλα αυτά, περιέργως δεν φαίνεται να έχεις τον χρόνο που χρειάζεσαι για να εκτελέσεις όλα τα καθήκοντά σου αποτελεσματικά. Ανοησίες… Έχεις το ίδιο 24ωρο με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον και τον Μπιλ Γκέιτς- απλά πρέπει να το εκμεταλλευτείς πιο εποικοδομητικά. Και μια από τις μεγαλύτερες πηγές χαμένου χρόνου είναι η απότομη δημοσιότητα των κοινωνικών διαδικτυακών χώρων, όπως το Facebook και το Bebo. Η «Daily Telegraph» γνωστοποίησε ότι το 70% των εταιριών έχει αναγκαστεί να απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού υπαλλήλων της Μεγάλης Βρετανίας που τους χρησιμοποιεί. Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φλυαρήσεις με τους φίλους σου στο Διαδίκτυο ή να διαβάσεις το τελευταίο τεύχος του «Heat» αναρωτήσου: «Κάνοντας κάτι τέτοιο θα βελτιώσω τις προοπτικές εργασίας μου διεκδικώντας μια καλύτερη θέση τον επόμενο χρόνο;». Αν η απάντηση είναι όχι (που μάλλον είναι), τότε διέκοψε τη σύνδεση, άσε το περιοδικό κάτω και συγκεντρώσου στη δουλειά σου.

Τηρώντας τον χρόνο
Δεν πειράζει αν κάποιες φορές φτάνεις στο γραφείο αργοπορημένος. Ωστόσο μήπως σου έχει γίνει συνήθεια; Μπορεί τα 15 λεπτά που χάνεις καθημερινά να μη σου φαίνονται σπουδαία, όμως εφόσον φεύγεις στην ώρα σου τότε αυτά τα λεπτά έχουν στοιχίσει στον εργοδότη σου 75 λεπτά πληρωμένου χρόνου κάθε εβδομάδα. Και όταν μετά από έξι μήνες θα πας να ζητήσεις αύξηση, θα χρωστάς πάνω από 35 ώρες στην εταιρία- δηλαδή μια ολόκληρη εργαζόμενη εβδομάδα. Οπότε να σιγουρεύεσαι ότι θα φτάνεις στη δουλειά στην ώρα σου ή τουλάχιστον αν όχι, να συμπληρώνεις τον χαμένο χρόνο κάθε φορά που αργείς.

Εξάσκησε τις δυνατότητές σου…
…Άλλα κάντο διαβασμένος. Παρακολούθησε μαθήματα, συνέδρια και ανέπτυξε την εξειδίκευση και γνώση σου στον τομέα σου, έτσι ώστε να είσαι ένας ολοκληρωμένος επαγγελματίας. Παρόλα αυτά, μην περιμένεις «επίδομα» ή αύξηση απλώς επειδή έχεις κάνει όλα αυτά τα πράγματα- πληρώνεσαι για να αποδίδεις και όχι για να εκπληρώνεις τα όνειρά σου.