Ψάχνουμε την καλύτερη παρέα για τη δουλειά, μοιραζόμαστε τα έξοδα και περνάει καλύτερα η ώρα.

Είναι γεγονός πως ένα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά τη δουλειά που επιλέγουμε ή τη δουλειά που τελικά, απλώς θα τύχει να βρούμε, σχετίζεται με το πού είναι αυτή και τα έξοδα της μετακίνησής μας. Κάποιοι τυχεροί μένουν κοντά στη δουλειά τους. Λίγοι. Ολοι οι υπόλοιποι αναγκάζονται να χάνουν πολύ χρόνο στη μετακίνησή τους αλλά και αρκετά χρήματα, αν πρέπει ή θέλουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους – άλλωστε η συγκοινωνία συχνά δεν εξυπηρετεί όλες τις περιοχές.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει τέτοιου είδους κινήσεις και πρωτοβουλίες. Αλλωστε, η εικόνα του ότοστοπ μας έρχεται από το εξωτερικό ή τη συναντάμε στη χώρα μας συχνότερα σε τουρίστες παρά σε Ελληνες. Γενικά, εκτός από τα μικρά μέρη όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους, στις μεγάλες πόλεις είναι σπάνιο να εμπιστευθείς τον άγνωστο.

Και δεν χρειάζεται. Εκείνο όμως που χρειάζεται είναι να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας και μάλιστα, τα καθημερινά. Oχι μόνο οι συνάδελφοί μας, αλλά και άνθρωποι που ίσως δεν γνωρίζουμε, κάνουν καθημερινά, στωικά και διόλου ευχάριστα, την ίδια επαναλαμβανόμενη διαδρομή.

Για τις έρευνες, το φαινόμενο carpooling που οργανωμένα λειτουργεί στην Ευρώπη και την Αμερική εδώ και χρόνια, αφορά κατά κύριο λόγο στη μείωση των εξόδων και στην περιβαλλοντική προστασία.
(http://www.dailyfinance.com/2010/10/12/savings-experiment-carpooling/)

Και πράγματι, αυτές οι δύο συνισταμένες είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς και για την κοινωνία στην οποία ζούμε, ακόμη και αν συχνά δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Όμως, για μένα κυρίαρχο στην ιστορία είναι και το ψυχολογικό όφελος της απόφασης αυτής. Συγχρωτίζεσαι με ανθρώπους, γνωρίζεις προσωπικότητες, εμπλουτίζεις τη ζωή σου που, μάλιστα, αν είναι και ιδιαιτέρως δυσκολεμένη, τη μοιράζεσαι. Και αφαιρείς βάρος, ξαλαφρώνεις, ταυτίζεσαι ή μετράς αλλιώς κάποια πράγματα ακούγοντας και έναν «διπλανό», πρωτόγνωρο που ποτέ δεν θα βρισκόταν αλλιώς στον δρόμο σου.

Και αν δεν μπορείτε μόνοι σας να βρείτε τον συνεπιβάτη, το site www.carpooling.gr ενημερώνει για το μοίρασμα διαδρομών που αφορούν σε πολλές και διαφορετικές ανάγκες: από καθημερινές (από και προς τη δουλειά) ως και άλλες που σχετίζονται με ταξίδια, προσέλευση σε συναυλίες και κάθε είδους εκδήλωση. Είναι ασφαλές και ανοίγει έναν νέο κόσμο, σε όλους όσους θέλουν να περιορίσουν τα έξοδά τους και να απολαμβάνουν περισσότερο τη διαδρομή. Αλλωστε, όπως λέει και ο ποιητής, το ταξίδι είναι που μετράει.

http://www.pamemazi.gr/

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr Αφήστε το σχόλιό σας…