Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα για την εργασία. Οι κανόνες έχουν αλλάξει!

Οι παλιοί κανόνες εργασίας χτίστηκαν πάνω σε μία οικονομία και ένα στάνταρντ εργασιακό περιβάλλον που στηριζόταν σε εργοστάσια και γραφεία, σε έναν επαγγελματικό κόσμο “προτύπων” με σταθερή απασχόληση και μεγάλους εργοδότες. Οι νέοι κανόνες ανήκουν σε ένα διαφορετικό σύμπαν – ευέλικτο και πλουραλιστικό από τη μία αλλά και επισφαλές από την άλλη, όπου η εργασία συνδέεται όλο και λιγότερο με συγκεκριμένους χρόνους, τόπους και εργοδότες.

Παλιός Κανόνας: Εργασία στο γραφείο
Νέος κανόνας: Η δουλειά μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου
Οι ώρες αιχμής είναι πια παρελθόν. Στο υπόγειο σύστημα μαζικών μεταφορών της Νέας  Υόρκης, για παράδειγμα, παρατηρήθηκε πως ο συνωστισμός δεν συμβαίνει πια κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, καθώς οι άνθρωποι δουλεύουν και ζουν πλέον σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα από το 2008 οι επιχειρήσεις που λειτουργούν από το σπίτι ανέρχονται σε πάνω από 20.000, ενώ η εργασία εξ αποστάσεως αποτελεί μία συνεχώς αναπτυσσόμενη τάση. Η Automattic, η εταιρεία πίσω από την WordPress, λειτουργεί 100% με εργαζομένους εξ’ αποστάσεως αφού οι υπάλληλοί της δουλεύουν από το κρεβάτι ή το γραφείο τους σε 12 σημεία ανά την υφήλιο. Η τεχνολογία μπορεί να μας δίνει αυτήν την καταπληκτική δυνατότητα, αλλά το κίνητρο για αυτή την αλλαγή είναι ουσιαστικά πιο ανθρώπινο: έχουμε ανάγκη να ζούμε τις ζωές μας με τον τρόπο που επιθυμούμε, στον χώρο που αισθανόμαστε άνετα και να έχουμε τη δυνατότητα να εργαζόμαστε από εκεί.  

Παλιός Κανόνας: Ωράριο δουλειάς «9:00-17:00»
Νέος Κανόνας: 24/7 (24 ώρες την ημέρα/ 7 ημέρες την εβδομάδα)
Τα εργασιακά ωράρια έχουν αλλάξει εξίσου με τους χώρους εργασίας. Οι περισσότεροι εργοδότες δεν ενδιαφέρονται πλέον για το πότε θα εκτελεσθεί ένα Project, αλλά για το αν πραγματοποιηθεί με επιτυχία και μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Σύμφωνα με έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους τσεκάρουν τα επαγγελματικά τους emails τουλάχιστον μία φορά την ημέρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και στις αναρρωτικές τους άδειες, ενώ σε ποσοστό 44% ελέγχουν την πορεία της δουλειάς τους κατά την περίοδο των διακοπών τους. Επίσης, ο μέσος όρος ύπνου έχει πέσει κατά προσέγγιση στις 6,5 ώρες από τις 8 που ήταν ίσχυε μία γενιά πριν και από τις 10 που θεωρούταν φυσιολογικό στις αρχές του 20ου αιώνα.

Παλιός Κανόνας: Full-time επάγγελμα
Νέος Κανόνας: Από project σε project
Πριν από έναν χρόνο υπολογίστηκε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (freelancers) στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανέρχονται στα 53 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 34% του εργατικού δυναμικού. Το ερώτημα λοιπόν των ημερών δεν είναι πια «Πού δουλεύεις;» αλλά «Πάνω σε ποιο project εργάζεσαι;». Έρευνες, βέβαια, αποδεικνύουν ότι το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών αισθάνεται πολύ τυχερό και απελευθερωμένο με τη νέα φύση του επαγγέλματός του, σε αντίθεση με το υπόλοιπο μισό που αισθάνεται ιδιαιτέρως στρεσαρισμένο και θα επιθυμούσε μια full time, συνολική, απασχόληση.

Παλιός Κανόνας: Η προσωπική με την επαγγελματική ζωή διαχωρίζονται πλήρως
Νέος Κανόνας: Καλώς ή κακώς, ο διαχωρισμός επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τείνει να εξαφανιστεί
Το θέμα διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής απασχολεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς όσο περισσότερο συζητείται, τόσο λιγότερο φαίνεται να μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η σημερινή εργασιακή πραγματικότητα ορίζεται και από τη σύνδεση μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Όσο και αν προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα όρια, η τεχνολογική ανάπτυξη καθιστά ουτοπική την, χωρίς επαγγελματική «χροιά», προσωπική ζωή . Ο πραγματικός χρόνος με τους φίλους έχει πια αντικατασταθεί από διαδικτυακές συζητήσεις και οι άλλοτε προσωπικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατραπεί στον πιο σύγχρονο τρόπο να εντοπίσει το βιογραφικό μας ένας πιθανός εργοδότης. 

Copyright: Aliwak, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…