Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο λαός μας! Και αυτό σίγουρα ισχύει στην περίπτωση που κάποιος αλλάζει εργασία. Οι πρώτοι τρεις μήνες είναι ενδεικτικοί του κατά πόσο ο εργαζόμενος μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο εργασιακό περιβάλλον ή στα δεδομένα της νέας του θέσης, αν πρόκειται για προαγωγή ή εσωτερική μετακίνηση.

Αυτοαναζήτηση
    Πριν κάποιος ξεκινήσει τη νέα του εργασία είναι μάλλον άσκοπο να ανησυχεί για το μέλλον και είναι σαφώς πιο χρήσιμο να προετοιμαστεί για αυτό. Η προετοιμασία βασικά ξεκινάει μέσω της αυτογνωσίας και αυτοαξιολόγησης. Απαιτούνται ειλικρίνεια και προσπάθεια προκειμένου να εντοπίσει και να αναγνωρίσει κάποιος τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Με λίγα λόγια είναι σημαντικό να κατανοήσει τις ικανότητες τις οποίες διαθέτει, τα ισχυρά του σημεία και όσα χρήζουν βελτίωσης. Για παράδειγμα, ποιες συμπεριφορές του είχαν θετικό αντίκτυπο στο παρελθόν και ποιες όχι. Είναι οργανωτικός ή προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τελευταία στιγμή; Εξίσου σημαντικό είναι να σκεφθεί τις στάσεις που έχει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα σε αυτή την κατηγορία είναι το τι πιστεύει για τα άτομα του αντίθετου φύλου, για ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας, καθώς και το πώς αντιδρά απέναντι σε όσους κατέχουν κάποιας μορφής εξουσία.
    Αυτή η προσπάθεια ενδοσκόπησης βοηθάει τον κάθε εργαζόμενο να χτίσει μία στρατηγική βελτίωσης του επαγγελματικού του προφίλ και να αντεπεξέλθει ευκολότερα το κρίσιμο αρχικό διάστημα στη νέα εταιρία ή θέση.

Συνάδελφοι και εταιρική κουλτούρα
    Ανεξάρτητα από το αν η εταιρία διαθέτει ένα επίσημο εισαγωγικό πρόγραμμα προσανατολισμού, είναι στο χέρι του κάθε εργαζομένου να σχεδιάσει συναντήσεις με τους κύριους συνεργάτες του ή με όσους μπορούν να επηρεάσουν την εργασία του. Το βασικό σημείο είναι να καταφέρει να μάθει τι είναι σημαντικό για τους άλλους. Με άλλα λόγια, να αναγνωρίσει τις ανάγκες τους και, φυσικά, να θυμάται να τις λαμβάνει υπόψη του πριν από κάθε μελλοντική του ενέργεια που μπορεί να τις επηρεάσει.
    Όσον αφορά την εταιρική κουλτούρα που επικρατεί, ο μόνος τρόπος για να την αντιληφθεί ο νέος εργαζόμενος είναι το να ακούει προσεκτικά, ακόμη και τα φαινομενικά ασήμαντα σχόλια, να παρατηρεί τα πάντα, ει δυνατόν και να επιλέγει προσεκτικά τις ερωτήσεις που θέτει. Σαφώς αρχικά θα πρέπει να αποφύγει σχόλια για το υφιστάμενο status quo, όπως και το να εκθειάζει ή να κατηγορεί την κουλτούρα που επικρατούσε στην προηγούμενη εταιρία. Επίσης το στυλ των ρούχων που κάποιος επιλέγει να φορέσει, οι διατροφικές του συνήθειες στον εργασιακό χώρο και η γλώσσα που χρησιμοποιεί διαμορφώνουν σημαντικά την εικόνα του στους άλλους.
    Ένα ακόμη σημείο είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται με τον άμεσο προϊστάμενό του την πρώτη περίοδο της συνεργασίας τους. Κατά κάποιον τρόπο η συμπεριφορά και οι απαιτήσεις του κάθε προϊσταμένου σχετίζονται με την εταιρική κουλτούρα αλλά φυσικά εξαρτώνται και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόμου. Άρα ο νεοπροσληφθείς καλείται να μη μεταφέρει τις παλιές του συνήθειες γιατί πολύ απλά μπορεί να μην είναι αποδεκτές. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο προηγούμενος προϊστάμενός του ήθελε πλήρη αναφορά για τις κινήσεις του δεν συνεπάγεται ότι και ο νέος θέλει το ίδιο. Αν, αντίθετα, ο νέος προϊστάμενος εκτιμά την αυτονομία και τη λήψη πρωτοβουλιών, μπορεί να δυσαρεστηθεί έντονα με τις συνεχείς ερωτήσεις και αναφορές και να θεωρήσει ότι ο συνεργάτης του δεν είναι κατάλληλος και επαρκής για τη θέση.

Επιτεύξιμοι στόχοι
    Ακόμη και αν ο εργαζόμενος είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδης και ικανός καλό είναι να ξεκινήσει αργά και σταθερά θέτοντας επιτεύξιμους στόχους. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει υψηλό ηθικό και θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη των γύρω του. Και αυτό διότι αν δεν μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του το πρώτο διάστημα δεν θα νιώθει καλά και δεν θα κερδίσει την εκτίμηση των συναδέλφων του, ανεξάρτητα από το αν οι στόχοι ήταν δύσκολοι ή υψηλοί. Πάντως οι στόχοι που θέτει κάποιος για τον εαυτό του θα πρέπει να εστιάζουν στα σημεία που θα τον βοηθήσουν στη βελτίωσή του ως επαγγελματία και που θα δώσουν ώθηση στην καριέρα του.
    Βέβαια η παραπάνω παρατήρηση ισχύει για τους στόχους που θέτει κάποιος μόνος του. Από την άλλη, υπάρχουν οι στόχοι που θέτονται είτε από τον προϊστάμενο είτε κατόπιν κοινής συμφωνίας μαζί του. Αν ο εργαζόμενος συμμετέχει στη διαδικασία στοχοθεσίας, όπως είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι στόχοι να είναι ξεκάθαροι, συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι. Αλλιώς πώς θα ξέρει τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρία ότι η απόδοσή του είναι καλή;
    Τέλος, ίσως, η πιο σημαντική συμβουλή που διευκολύνει την προσαρμογή είναι να μάθει κάποιος τους άγραφους κανόνες που αφορούν τη θέση και την εταιρία. Μόνο έτσι θα καταφέρει γρήγορα να γίνει αναπόσπαστο μέλος του νέου περιβάλλοντος.