Από 23/3 ισχύει περιορισμός/απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαιρέσεις. Πηγαίνουμε στη δουλειά μας; Τι προβλέπεται; Αν πρέπει να πάμε τι κάνουμε; Όλα, με απλά λόγια.

  • Αν κάνουμε δουλειά που μπορεί να γίνει από το σπίτι (όποια κι αν είναι αυτή η δουλειά), ο εργοδότης κανονικά πρέπει να έχει ήδη λάβει μέτρα για να δουλεύουμε αποκλειστικά από απόσταση. Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Να μας προμηθεύσει με τα απαραίτητα υλικά για την εργασία μας, να μας υποδείξει το πλαίσιο της τηλε-εργασίας, το ποιες πλατφόρμες θα χρησιμοποιούμε για να την τελέσουμε αποτελεσματικά, κλπ.
  • Αν η δουλειά μας υπάγεται στις εργασίες που πρέπει να γίνουν με φυσική παρουσία (ορισμένοι υπάλληλοι σε ΜΜΕ και ΜΜΜ, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι σε βιομηχανίες, υπάλληλοι τροφοδοσίας κλπ) –>Για να κινηθούμε από το πρωί της Δευτέρας 23/3 πρέπει να χουμε μαζί μας 1 από τα 2 ακόλουθα:

-συμπληρωμένη τη σχετική δήλωση/βεβαίωση από το forma.gov.gr

Μπορεί ήδη ο εργοδότης σας να έχει μεριμνήσει και να σας έχει τυπώσει την απαραίτητη βεβαίωση, που θα σας την παραδώσει τη Δευτέρα 23/3 το πρωί στο γραφείο και αφορά τις μετακινήσεις σας προς και από τη δουλειά. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μόνο μια φορά (δεν χρειάζεται να το συμπληρώνει κάθε μέρα) και το έχετε μαζί σας κάθε φορά που μετακινείστε προς τη δουλειά σας. Αν δεν έχετε το πρωί της Δευτέρας το έγγραφο, είναι ευθύνη σας να το ζητήσετε ή να το φτιάξετε και να το δώσετε για υπογραφή. Το έγγραφο αυτό πρέπει να έχει την υπογραφή σας αλλά και την υπογραφή/σφραγίδα του εργοδότης σας.

-αν δεν έχουμε δυνατότητα να συμπληρώσουμε τη δήλωση ή να την τυπώσουμε στο σπίτι, γράφουμε με στιλό σε χαρτί χειρόγραφη βεβαίωση με: το όνομά μας, διεύθυνση κατοικίας, διεύθυνση εργασίας, είδος εργασίας (π.χ. φαρμακοποιός), ωράριο εργασίας, και την υπογράφουμε.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και αν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες: συμπληρώνουμε το χαρτί που δηλώνει ότι είμαστε αυτοαπασχολούμενοι με έδρα εργασίας την τάδε, υπογράφουμε και σφραγίζουμε.

Το τρίτο μέσο (μήνυμα sms στο 13033) μέχρι στιγμής δεν ισχύει για μετακίνηση λόγω εργασίας (ισχύει μόνο αν θέλετε να πάτε στο φαρμακείο, στο σούπερ μάρκετ, ή για να βοηθήσετε δικούς σας ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη). Θα σας ενημερώσουμε για κάθε νεότερο.

Επίσης πρέπει να έχουμε μαζί μας ταυτότητα ή διαβατήριο.

Αν μετακινούμαστε με ΜΜΜ, ας γνωρίζουμε ότι μειώνονται τα δρομολόγια.

Αν μετακινούμαστε με αυτοκίνητο, ας γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε μέχρι 2 άτομα σε κάθε αυτοκίνητο. Το ίδιο ισχύει και αν πηγαίνουμε στη δουλειά μας με ταξί: επιτρέπεται στο ταξί να είναι ο οδηγός και ένας επιβάτης (σύνολο 2 άτομα)-εξαίρεση μόνο εάν συνοδεύουμε κάποιο άτομο με αναπηρία, που δεν μπορεί να μετακινηθεί μόνο του κλπ.

  • Για ποιο διάστημα ακριβώς ισχύει η απαγόρευση; Από Δευτέρα 23/3 στις 6 το πρωί μέχρι την ίδια ώρα στις 6 Απριλίου.
  • Για τη Δευτέρα 23/3 το πρωί που ίσως δεν θα έχουμε προλάβει να συμπληρώσουμε φόρμες και βεβαιώσεις, τι ισχύει; Μέχρι τις 10-11 το πρωί θα υπάρχει ελαστικότητα στα μέσα.

Πηγή κεντρικής εικόνας: cottonbro/pexels