Μέχρι τώρα οι περισσότεροι εργαζόμενοι ένιωθαν ασφαλείς στην εργασία τους και δεν βίωναν την ανασφάλεια της ανεργίας. Στη σημερινή πραγματικότητα η αίσθηση της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο έχει σχεδόν εξανεμισθεί. Στην ουσία είναι μια πολυτέλεια της προηγούμενης γενιάς των εργαζομένων, που πλέον πολλοί λίγοι κατέχουν.

Αν και η αγορά εργασίας περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών υπάρχουν μέτρα που οι εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν για να προστατεύσουν τη θέση εργασίας την οποία κατέχουν.

Με απλά λόγια στις μέρες μας, ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τη δουλειά σας είναι να γίνετε αναντικατάστατοι. Θα πρέπει ο ρόλος σας να είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση στην οποία εργάζεστε, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει το έργο της χωρίς εσάς. Για να μπορέσετε να εφαρμόσετε αυτή τη στρατηγική με επιτυχία το kariera.gr σας προτρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Δώστε έμφαση στην κύρια αποστολή της επιχείρησης

Οι επιχειρήσεις εξυπηρετούν στο εσωτερικό τους πολλές λειτουργίες, συνήθως όμως υπάρχει μια κεντρική αποστολή που καθορίζει κατά πόσον μία επιχείρηση θα πετύχει ή θα αποτύχει. Φροντίστε λοιπόν να ανακαλύψετε ποια είναι η κεντρική λειτουργία της εταιρίας στην οποία εργάζεστε και διαδραματίστε κάποιο ρόλο σ’ αυτή.

Φροντίστε να είστε εξαιρετικά παραγωγικοί

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να εργάζεστε περισσότερες ώρες. Είναι πιο σημαντικό να αναλάβετε μια εργασία ή έναν ρόλο που να μπορείτε να χειριστείτε πολύ καλά και να σας δίνει τη δυνατότητα να επεκταθείτε πέρα από τις αρμοδιότητές σας. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι δεξιότητες που διαθέτετε είναι πολύ σημαντικές γιατί σε κάθε περίπτωση αποτελούν το κλειδί για την παραγωγικότητα.

Προσπαθήστε να γίνετε ορατοί

Σε πολλές επιχειρήσεις, ο εργαζόμενος, ο οποίος έχει το γραφείο του δίπλα στο αφεντικό τείνει να παίρνει τις καλύτερες αξιολογήσεις απόδοσης. Αν δεν έχετε εσείς αυτό το γραφείο, φροντίστε να βρείτε τρόπους για να κάνετε τα επιτεύγματά σας γνωστά. Μην περιμένετε την περίοδο των επιδόσεων και των αξιολογήσεων. Αντίθετα, ξεκινήστε μια προσωπική ιστοσελίδα, ένα ενημερωτικό δελτίο ή έναν πίνακα ανακοινώσεων προβάλλοντας το έργο στο οποίο εργάζεστε, προσελκύοντας παράλληλα εισηγήσεις και από ανθρώπους εκτός του συγκεκριμένου έργου. Αυτό θα τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν στο «παιχνίδι» σας, κάνοντας την ίδια στιγμή τις δραστηριότητές σας να μην φαίνονται καθαρά προσπάθειες αυτοπροβολής. Επίσης, αν έχετε κάνει μια συμφωνία με τον εργοδότη σας να εργάζεστε από το σπίτι, βρείτε λόγους για να εμφανίζεστε στο γραφείο πιο τακτικά.

Αποκτήστε έναν μέντορα

Βρείτε κάποιον που ξέρει καλά την επιχείρηση, ζητήστε βοήθεια και συζητήστε μαζί του διάφορα ειδικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σχετίζονται με το πώς μπορείτε να βελτιώσετε την εργασία σας. Στη συνέχεια ανακοινώστε δημόσια τις χρήσιμες συμβουλές που πήρατε απ’ αυτόν και δώστε του τα εύσημα ενώπιον των συναδέλφων σας.

Να είναι ευχάριστοι

Αν δείχνετε απόμακροι στον εργασιακό χώρο να είστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα σας βλάψει μακροπρόθεσμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας κάνει να ξεχωρίζετε, αλλά για λάθος λόγους. Αν πραγματικά δεν μπορείτε τα βρείτε με κάποιους ανθρώπους στην ομάδα εργασίας σας, προσπαθήστε να ενταχθείτε σε κάποια επαγγελματική παρέα, που σας ταιριάζει καλύτερα.