Στο προηγούμενο άρθρο, αναφερθήκαμε σε φορείς κι οργανισμούς που στέκονται αρωγοί στην «αρχή του τούνελ» μιας διαδρομής αμφίβολης, αμφίρροπης, αμφιλεγόμενης κι αμφισβητήσιμης… Κι εκεί που μετράτε όλα τα αμφι- προθέματα της διαδρομής που ξετυλίγεται μπροστά σας (ακόμα κι αν κάποιοι δεν την βλέπουν ή αντιλαμβάνονται), προτείνω να εξετάσουμε μια επίσης αμφι-, ή εναλλακτική οδό!

Εναλλακτικό εισόδημα. Πολλές οι απορίες, πολλά τα φαινομενικά εμπόδια, λίγα ίσως τα έσοδα, λίγες κι οι πηγές. Τι ισχύει όμως και τι όχι; Ομολογουμένως, στη συγκεκριμένη λύση λίγοι κατέφυγαν στο παρελθόν και τώρα ακόμα, λίγοι ερευνούν και επιλέγουν. Μήπως όμως το παλιό καλό ρητό που συνιστά από το τίποτα να κερδίζουμε όσα μπορούμε, έχει εφαρμογή αυτές τις μέρες; Η ανεργία έχει σίγουρα επηρεάσει τη ζωή μας, ψυχολογικά και πρακτικά. Θέλουμε όμως, να αλλάξουμε την ψυχολογία μας; Θέλουμε να αλλάξουμε τη σκέψη μας; Θέλουμε να αλλάξουμε τις πράξεις/δράσεις μας; Το θέμα είναι τι θέλουμε, όχι τι μπορούμε. Τα παρακάτω παραδείγματα (χωρίς αναφορά επωνυμιών, εφόσον απλά επιβραβεύουμε προσπάθειες προς μίμηση), το αποδεικνύουν…

Μια online κοινότητα έχει μπει στα σπίτια αρκετών από τον Ιούλιο του 2012, που επιτρέπει άμεση πρόσβαση σε υγιεινό, νόστιμο και σπιτικό φαγητό, σε τιμή κόστους και σε όποια τοποθεσία. Ταλαντούχοι μάγειρες της διπλανής πόρτας ή όσοι απλά αγαπούν τη μαγειρική και θέλουν να μοιραστούν το ταλέντο τους, προσφέρουν τις «μερίδες» τους, σε λάτρεις του σπιτικού φαγητού. Εσείς, οι γονείς σας, οι επαγγελματίες chef – όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Πελάτες είναι όσοι δεν διαθέτουν χρόνο, ενέργεια ή ταλέντο μαγειρικής, όσοι θέλουν να ελαττώσουν κόστη από delivery και το έτοιμο φαγητό (junk food), τρώγοντας υγιεινά (παραδοσιακά ή μοντέρνα εδέσματα) και όσοι θέλουν βοήθεια στην προετοιμασία κάποιας εκδήλωσης. Μια τέτοια λύση μπορεί να σας προσφέρει εναλλακτικό ή επιπλέον εισόδημα, καθώς και να σας αγκαλιάσει ως μέλος μιας δημιουργικής κοινότητας. Μαγειρέψτε το (εκ του τολμήστε το)!

Μια εξίσου αξιέπαινη προσπάθεια του περασμένου Ιουλίου, είναι η δημιουργία μιας κοινωνικής πλατφόρμας ενοικιάσεων μεταξύ ιδιωτών, που επιτρέπει την ενοικίαση χώρων και αντικειμένων που δε χρησιμοποιούνται, με σκοπό την απόκτηση εισοδήματος. Κοινώς, ό,τι δεν χρησιμοποιείται συχνά, “αντικείμενα-σκουπίδια”, ό,τι πιάνει χώρο (βιβλία, εργαλεία, ηλεκτρονικές συσκευές, φουσκωτά σκάφη), ή ακόμα και διαμερίσματα, μπορούν να αποκτήσουν αξία. Παρασκήνιο αυτής της ενέργειας είναι τόσο η οικολογική σκέψη/πράξη, καθώς και το κέρδος της αξιοποίησης υλικών αγαθών σε αχρησία και με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Αν, τέλος, έχετε κάποιο ταλέντο ή τέχνη την οποία γνωρίζετε, τώρα ήρθε η στιγμή που το ρητό «μάθε τέχνη κι ας τηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε», παίρνει σάρκα και οστά. Για κάποιους οι εποχές είναι τόσο δύσκολες, που το να αξιοποιήσουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο προσφοράς εισοδήματος, φαντάζει έστω μερική λύση. Υπάρχουν ακόμα και ελληνικοί ιστότοποι που προσφέρουν μικρό εισόδημα, σε αντάλλαγμα με την συμπλήρωση ερωτηματολογιών δημοσκοπήσεων. Όσον αφορά στην αξιοποίηση του ταλέντου και της τέχνης που γνωρίζετε, ένας πρόσφατα γνωστός παγκόσμιος ιστότοπος, διατίθεται ώστε να εμπορευτείτε αντικείμενα που έχετε ή που μπορείτε να φτιάξετε. Κάποιοι το χρησιμοποιούν περιστασιακά, κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει το πρώτο τους διαδικτυακό κατάστημα.

Συνοψίζοντας, κατόπιν όσων έχουν αναφερθεί στα προηγούμενα άρθρα περί δραστηριότητας, βλέπετε ότι υπάρχουν γωνιές ή χαραμάδες που μπορούν να βρεθούν λύσεις (ακόμα και περιστασιακές ή με μικρό αντίτιμο). Φυσικά, αν μπείτε στον «κόπο» να ερευνήσετε, να τολμήσετε, να ρωτήσετε, να συνεργαστείτε… να δραστηριοποιηθείτε!
Θα κλείσουμε με την μετάφραση δύο σημαντικών φράσεων, ως σφραγίδα των προαναφερθέντων…

«Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι ίδιοι, θα προσπαθήσουν να σου πουν, ότι ούτε εσύ μπορείς! Αν θέλεις κάτι, κάντο! Τελεία.» [“The pursuit of happiness” – «Το Κυνήγι της Ευτυχίας», ταινία, 2006]

«Αν θέλεις κάτι που δεν είχες ποτέ, πρέπει να είσαι πρόθυμος να κάνεις πράγματα που δεν έχεις ξανακάνει!» [Thomas Jefferson]
(αν θελήσετε πληροφορίες για τους συγκεκριμένους ιστότοπους και λύσεις, αποστείλετέ μου στο pr@kariera.gr)

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτιδα kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…