Με τη χώρα να αντιμετωπίζει μια οικονομική επιβράδυνση εν μέσω της διεθνούς αβεβαιότητας στις αγορές, οι εργαζόμενοι καλούνται να σφίξουν το ζωνάρι περισσότερο από ποτέ. Τα δύο τρίτα των εργαζομένων (66%) δηλώνουν ότι πάντα ή συνήθως ζουν με τα απολύτως απαραίτητα ίσα ίσα ώσπου να φθάσει η επόμενη μισθοδοσία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του kariera.gr που διεξήχθη σε περισσότερους από 608 εργαζομένους. Ο αγώνας από μισθοδοσία σε μισθοδοσία καθιστά δύσκολα οποιαδήποτε σχέδια για το μέλλον. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (48%) δηλώνουν ότι δεν περισσεύουν χρήματα για αποταμίευση κάθε μήνα. Μεταξύ εκείνων που μπορούν να αποταμιεύσουν, το 25% των εργαζομένων βάζουν στην άκρη λιγότερα από 160 ευρώ τον μήνα και το 13% 65 ευρώ ή λιγότερα. Ωστόσο, το 71,6% δηλώνουν ότι πήραν αύξηση μισθού πέρυσι, αλλά παρόλα αυτά το 89,3% δηλώνουν ότι η αύξηση δεν ήταν ανάλογη της αύξησης του κόστους διαβίωσης (ρεύμα, νερό κ.λπ.). Το 55% των εργαζομένων δήλωσαν ότι θα χρειάζονταν μέχρι και 650 ευρώ επιπλέον στον μισθό τους για να ζήσουν με άνεση. Το 52% απαντούν ότι κάνουν παραπάνω από μία δουλειά για να αντεπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα. Ακόμη, το 39,5% δήλωσαν ότι είναι πιθανό να μην πάνε διακοπές φέτος επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, ενώ το 18,3% ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματά τους σε ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ κ.λπ.

«Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν κάνει κάποιον προϋπολογισμό για κάθε περίοδο μισθοδοσίας, ενώ το 43% παραδέχονται ότι συνήθως τον υπερβαίνουν» αναφέρει σχετικά ο κ. Θεόφιλος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του kariera.gr: «Έστω και αν είναι δύσκολο να βάλει κανείς χρήματα στην άκρη, ειδικά σε μία οικονομικά δύσκολη περίοδο, οι εργαζόμενοι που φτιάχνουν έναν προϋπολογισμό στα όρια των δυνατοτήτων τους και δεν τον υπερβαίνουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν τις καταθέσεις τους. Οι εργαζόμενοι που αποταμιεύουν έστω και μικρά ποσά από τον μισθό τους, κάθε μήνα, επενδύουν στο μέλλον τους και είναι σε καλύτερη θέση να ελαφρύνουν τα οικονομικά βάρη τους» επεσήμανε ο κ. Βασιλειάδης. Όσον αφορά την αποταμίευση, ο κ. Βασιλειάδης έδωσε τις ακόλουθες συμβουλές:
«Επωφεληθείτε από όλες τις παροχές που σας προσφέρονται. Αρκετές εταιρίες προσφέρουν ιδιωτική ασφάλιση, εταιρικές εκπτώσεις κ.λπ. Μιλήστε με το Τμήμα Προσωπικού και δείτε τι από αυτά που είναι διαθέσιμα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να μειώσετε τα μηνιαία σας έξοδα.»

«Περιορίστε τα επιπλέον έξοδα. Μην αγνοείτε τα μικροέξοδα. Πολλοί εργαζόμενοι ανέφεραν ότι τα έξοδα άλλων δραστηριοτήτων, όπως τα ψώνια, οι έξοδοι για διασκέδαση και η διακόσμηση των σπιτιών τους, εξαντλούν τις καταθέσεις τους. Φτιάξτε έναν προϋπολογισμό για αυτές τις δραστηριότητες, έτσι ώστε να μπορέσετε να περιορίσετε τα μη αναγκαία έξοδα.»

«Σκεφτείτε καλύτερα το μεταφορικό μέσο με το οποίο πηγαίνετε στη δουλειά σας. Οι εργαζόμενοι υπολογίζουν ένα μεγάλο μέρος των μηνιαίων εσόδων για το αυτοκίνητό τους. Με το σημερινό υψηλό κόστος βενζίνης και συντήρησης του αυτοκινήτου ίσως να έχει φθάσει η ώρα να σκεφτείτε άλλους τρόπους μεταφοράς.»

Έρευνα
Η έρευνα διεξήχθη ηλεκτρονικά στην Ελλάδα από την Kapa Research AE για λογαριασμό του kariera.gr σε 237 στελέχη πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού (υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και όχι αυτοαπασχολουμένους, και με σημαντική συμμετοχή σε αποφάσεις πρόσληψης) και σε 656 Έλληνες εργαζομένους (με πλήρη απασχόληση και όχι αυτοαπασχολουμένους) από 18 ετών και πάνω, μεταξύ 1ης Ιουλίου και 14ης Ιουλίου 2008 (τα ποσοστά για κάποιες ερωτήσεις βασίζονται σε ένα υποσύνολο εργοδοτών ή εργαζομένων, ανάλογα με τις απαντήσεις τους σε ορισμένες ερωτήσεις).