Σας ενημερώνουμε με απλό και υπεύθυνο τρόπο για τα τελευταία μέτρα σε ένα πεδίο που μας ενδιαφέρει όλους: την εργασία.

Κλειστές επιχειρήσεις: τι γίνεται;

Αν σας ανήκει μια τέτοια επιχείρηση χρειάζεται να παραμείνετε κλειστοί. Προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα και ποινές (φυλάκιση) για όσους παραβαίνουν το μέτρο. Το κράτος έχει σχηματίσει ταμείο για την «αποζημίωση» τη δική σας αλλά και την πληρωμή των εργαζομένων σας.

Από σήμερα, κλείνουν όλα τα καταστήματα λιανικής, ρούχων, παιχνιδιών, εμπορίας ξυλείας και οποιοδήποτε άλλο κατάστημα (με εξαίρεση αυτά που γράφουμε πιο κάτω).

Αν είστε εργαζόμενος σε μια τέτοια επιχείρηση, από σήμερα δεν πρέπει να είστε στη δουλειά σας, μιλήστε με τον εργοδότη σας.

Μπορεί ο εργοδότης να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να λάβει την κανονική του άδεια ή να τον θέσει (υποχρεωτικά) σε άδεια άνευ αποδοχών;

Όχι. Δεν προβλέπεται αυτό κατά οποιονδήποτε τρόπο.

Επίσης: απολύσεις αυτή την περίοδο -όχι μόνο δεν πρέπει να γίνονται- αλλά και δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Βοήθεια του κράτους προς τις επιχειρήσεις, θα γίνει μόνο προς τις επιχειρήσεις που θα κρατήσουν ακέραιο το εργατικό δυναμικό τους, δηλαδή δεν θα απολύσουν.

1520 ο αριθμός που πρέπει να καλείτε αν έχετε επιμέρους απορίες για τα εργασιακά.

Ανοιχτές επιχειρήσεις: τι γίνεται;

Ποιοι μένουν ανοιχτοί:

>σούπερ μάρκετ-ιχθυοπωλεία-κρεοπωλεία-μανάβικα-περίπτερα κλπ (δλδ. επιχειρήσεις που παρέχουν τρόφιμα, καφέ κλπ), delivery, take away

>pet-shop

>καταστήματα κινητής τηλεφωνίας κλπ (μόνο για επισκευές)

>πρατήρια βενζίνης, φαρμακεία, καταστήματα οπτικών, συνεργεία, καθαριστήρια, ταχυδρομεία, κούριερ

>καταστήματα παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου

>εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται μέσα στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από αύριο Πέμπτη με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και με πρόβλεψη παράδοσης κατ’ οίκον τις Κυριακές.

Υποχρεώσεις εργοδοτών σε επιχειρήσεις που προβλέπεται να είναι ανοιχτές:

>Λήψη μέτρων περιβαλλοντικής και ατομικής υγιεινής, όπως τακτικός αερισμός των χώρων εργασίας, συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού - κλιματισμού και καθαρισμός επιφανειών, συσκευών κ.λπ., σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

>Χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (Μ.Α.Π.) και επίβλεψη της ορθής χρήσης τους.

Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων:

Οι αναστολές φόρων/εισφορών αφορούν τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. Είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Σημαντικό αυτό.

Για αυτές τις επιχειρήσεις αναστέλλονται οι φόροι/εισφορές Μαρτίου για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι κάτωθι πληρωμές:

-Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
-Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
-Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Επίσης προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνες.

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων που πλήττονται: θα υπάρξει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής.

Θυμίζουμε: προϋπόθεση για να χει μια επιχείρηση όλες αυτές τις ελαφρύνσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

Είσαι εργαζόμενος και η επιχείρηση που δουλεύεις ανέστειλε τη λειτουργία της με κρατική εντολή;

Θα λάβεις αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ. Επίσης το κράτος θα καλύψει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Παράλληλα, για εσάς αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

Θεσπίστηκε ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή γίνει, θα θεωρείται άκυρη.

Τι ισχύει για ανέργους και επιδόματα

Το σημαντικότερο: Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

Είσαι αυτοαπασχολούμενος;

Σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί, στις αρχές Απριλίου, ενίσχυση 800 ευρώ.

..............

Φωτογραφία: Pixabay