Ο επιχειρηματίας Γιώργος Δούμας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΥΦΑΝΣΗ (https://www.ifansi.gr/), μίας από τις παλαιότερες επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ελλάδα, πέρασε εν καιρώ κρίσης διάφορες προκλήσεις, όπως όλοι φυσικά, στις οποίες ανταπεξήλθε με εξαιρετική μαεστρία.

Τον συναντάμε για να μας δώσει, μέσα από την εμπειρία του, συμβουλές σχετικά με την εργασία, την αποδοτικότητα, τις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς. Του ξεκλέβουμε όμως και μια καλή κουβέντα για εμάς του Έλληνες!

προϊόν

Γιώργος Δούμας |Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΥΦΑΝΣΗ

Ποια είναι τα σημαντικότερα προσόντα που αναζητάτε σε έναν συνεργάτη;

Πρώτα από όλα, τη δυνατότητα της σωστής επικοινωνίας, με ό,τι αυτό σημαίνει, από το να μπορεί να αντιλαμβάνεται τι του λένε, να μπορεί να εκφράζει εύστοχα εκείνο που θέλει να πει και να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα όπως είναι γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να επικοινωνήσει σωστά. Αυτονόητα αναζητώ πάθος και θέληση αλλά και να έχει ένας άνθρωπος εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Mόνο όταν ισχύει αυτό, μπορεί κάποιος να προχωρήσει μπροστά.

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν για εσάς τα διπλώματα και οι τυπικές γνώσεις;

Η οποιαδήποτε σπουδή βοηθάει στο εύρος των γνώσεων και της άποψης που διαμορφώνει κάποιος: το Πανεπιστήμιο σε βάζει σε άλλες διαδικασίες, σου ανοίγει ορίζοντες –αν έχεις ανοιχτά τα μάτια-, σου αλλάζει τον τρόπο σκέψης. Θεωρώ πως ό,τι και αν κάνει κάποιος, οι σπουδές πάντα, σε κάτι θα του φανούν χρήσιμες. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι κάποιος που έχει σπουδάσει θα είναι οπωσδήποτε πιο αποτελεσματικός από εκείνον που δεν έχει σπουδάσει.

Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα: όλες οι εργασιακές έρευνες δείχνουν πως ενώ υπάρχει μεγάλη ανεργία, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην βρίσκουν το προσωπικό που χρειάζονται. Τι πιστεύετε ότι λείπει περισσότερο από τους νέους σήμερα;

Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα θέμα νοοτροπίας, βαθιά ριζωμένο στον Ελληνα και αφορά κυρίως στο ότι γενικώς δεν παλεύει όσο πρέπει, θεωρώντας συχνά εαυτόν αδικημένο. Επίσης, δύσκολα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αυτό είναι θέμα παιδείας. Οποια δουλειά και να κάνεις, αν την κάνεις όπως πρέπει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναπτυχθείς και να μην προχωρήσεις. Εμείς πάντως, δοκιμάζουμε νέους που κάνουν training, διότι από τα Πανεπιστήμια τους λείπει η πρακτική εξάσκηση, και αρκετούς τους κρατάμε.

Με ποιον τρόπο αντιμετωπίσατε τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην επαγγελματική σας ζωή;

Ο τρόπος είναι μόνο ένας και αφορά στο να κάνεις τη δουλειά σου όσο πιο σωστά γίνεται. Με συνέπεια και επιμονή σε αυτό. Το σωστό προϊόν είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Οσο πιο καλός είσαι, τόσο πιο αναγκαίος καθίστασαι στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα τώρα, για παράδειγμα, για να γυρίσεις μία δυσμενή κατάσταση σε περίοδο οικονομικής κρίσης, πρέπει σίγουρα να μειώσεις τα πιστωτικά σου ρίσκα. Στη δική μας δουλειά, την αγορά υφασμάτων, που σχετίζεται με την οικονομία και τη μόδα άμεσα, το ρίσκο είναι συνεχές και μεγάλο. Δεν ξεχνώ ποτέ κάτι που μου είχε πει ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιό στο Παρίσι: «Όταν πουλάς κάτι πρέπει να δημιουργήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να είσαι αισιόδοξος όσον αφορά αυτό που δημιουργείς και τρομερά απαισιόδοξος σε σχέση με τους εξωγενείς παράγοντες. Πρέπει να είσαι πάντα προετοιμασμένος για το χειρότερο».

Πόσο συγκεντρωτικός ή μη πρέπει να είναι ένας επιχειρηματίας για να αναπτυχθεί;

Δεν ωφελεί να είσαι συγκεντρωτικός γιατί πρέπει να ξέρεις ότι κάθε άνθρωπος φθάνει μέχρι ένα σημείο. Όμως, συχνά, για τους παραπάνω λόγους, αναγκάζεσαι να είσαι.

Πόσο ρόλο παίζει η τύχη;

Μικρό. Το timing αποτελεί πάντως την πιο σημαντική «τυχαία» συνθήκη. Αν, φερ΄ειπείν, βρεθούν στην πορεία σου άνθρωποι που αξίζουν, αυτό είναι τύχη. Το να βρεθούν την κατάλληλη στιγμή αφορά στη δύναμη του timing.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός Ελληνα έναντι ενός ξένου;

Καθώς ένας Ελληνας, σε οποιονδήποτε κλάδο και αν δραστηριοποιείται έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, γίνεται καλύτερος, πιο ευέλικτος, πιο αποτελεσματικός εκ των πραγμάτων. Εχει μάθει να προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα και να αποδίδει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Γι΄ αυτό και στο εξωτερικό, όπου τα πράγματα λειτουργούν καλύτερα, διαπρέπει.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας;

Όχι.

Είναι η οικονομία, τελικά, ψυχολογία;

Σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Ο Γιώργος Δούμας είναι επιχειρηματίας, CEO της εταιρείας υφασμάτων Ιfansi ΑΦΟΙ ΔΟΥΜΑ ΑΒΕΕ. / www.ifansi.gr

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com