Πόσο πραγματικά ασχολείστε με τα νέα της αγοράς κατά τη διάρκεια της ανενεργούς επαγγελματικά φάσης που διανύετε; Κάποιοι ενδεχομένως ενημερώνεστε για τα τεκταινόμενα που επιβάλλουν οι εξελίξεις, κι άλλοι ίσως το αποφεύγετε, λόγω της καταστροφικής και απαισιόδοξης τροπής που έχει πάρει η οικονομία μας. Αποδεκτό και κατανοητό. Εξ ου και τα παραπάνω συναισθήματα σας “οδηγούν” να κλείνετε την τηλεόραση, να μην ακούτε ειδήσεις, να προσπαθείτε να βρείτε διεξόδους σε κάτι πιο ανάλαφρο απ’ την σκληρή πραγματικότητα ή λιγότερο καταθλιπτικό.

Παρ’ όλα αυτά, έχετε σκεφτεί βάσει των παραπάνω πόσο σημαντικά είναι κάποια από τα τελευταία νέα που περνούν μπροστά απ’ τα μάτια σας; Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε ανακοινώσεις/δημοσιεύσεις σημαντικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται, ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και συναντήσεων της κυβέρνησης με σημαντικούς εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών, κάποιος μπορεί να λάβει άμεσα (μιας και η ενημέρωση πλέον τρέχει με ταχύτητα φωτός, χάρη στα Social Media) χρήσιμες πληροφορίες για τη ρευστότητα και φερεγγυότητα οργανισμών της αγοράς, καθώς και για τις μελλοντικές ανακοινωθείσες ενέργειές τους.

Ας δούμε όμως τα πράγματα στην πράξη. Σύμφωνα με πρόσφατα νέα (4 links που αναγράφονται στο τέλος του άρθρου απ’ όπου μπορείτε να δείτε του λόγου το αληθές), γνωστοί οργανισμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό ανακοινώνουν τις δράσεις τους και “προκαλούν” – προσκαλούν τολμηρούς και πολυμήχανους να δράσουν! Αυτές οι εταιρείες και ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλες το παράδειγμά τους, αποφάσισαν να επικοινωνήσουν μήνυμα αλληλεγγύης προς τη χώρα μας και επέλεξαν να αναπτυχθούν στρατηγικά και να αξιοποιήσουν τον ελληνικό ανθρώπινο παράγοντα, προσφέροντας θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, γνωστή εταιρεία στον κλάδο της διατροφής, ανακοίνωσε τη δημιουργία 500 νέων θέσεων στην Ελλάδα, από τις 22.000 συνολικές θέσεις που θα προσφερθούν παγκοσμίως για νέους κάτω των 30 ετών. Επιπλέον, γνωστή εταιρεία τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών θα εγκαινιάσει Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα μας που θα δημιουργήσει 150 θέσεις για Έλληνες μηχανικούς, ενώ πολυεθνική εταιρεία FMCG επέλεξε την Αθήνα για το Κέντρο της Διαδραστικής Επικοινωνίας Πολιτών της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης που θα καλύπτει 23 χώρες στο σύνολο. Παράλληλα, νέες επενδύσεις άνω των 120 εκατ. ευρώ δρομολογεί γνωστή αλυσίδα Super Market στην ελληνική αγορά για το 2014 που θα επηρεάσουν τη δομή των αποθηκών της. Τέλος, γνωστή αεροπορική εταιρεία ανακοινώνει ότι επενδύει στρατηγικά στον τουρισμό της χώρας, ανακοινώνοντας 5 νέους προορισμούς για το καλοκαίρι του 2014, συνδέοντας ελληνικούς προορισμούς-κλειδιά με το εξωτερικό σε ιδιαίτερα χαμηλά ναύλα.

Συνέργιες, λοιπόν, για το μέλλον της ελληνικής απασχόλησης και πραγματικότητας, με στόχο να υποχωρήσει η ανεργία, έστω και με οριακούς ρυθμούς προς στιγμήν. Αρκεί να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, να αξιοποιείτε χρήσιμες πληροφορίες, να επικοινωνείτε με τα αρμόδια στελέχη των οργανισμών που σας ενδιαφέρουν και να φροντίζετε να τους υπενθυμίζετε διπλωματικά την παρουσία, τη διαθεσιμότητα και τις δεξιότητές σας (βλ. μέσω δικτύωσης και ψηφιακής δραστηριότητας στο LinkedIn και άλλα μέσα επαγγελματικής δικτύωσης). Αν οι ρυθμοί είναι και παραμείνουν, δυστυχώς, για αρκετό χρονικό διάστημα οριακοί, θα χρειαστεί να είστε υπ’ ατμόν σε ευκαιρίες που θα προκύψουν και να βρίσκεστε διαρκώς “ένα βήμα μπροστά”.

[Link απ’ τα οποία έχουν αντληθεί οι παραπάνω πληροφορίες, θα βρείτε εδώ:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63919831

http://www.toxrima.gr/psifos-empistosinis-stin-athina-apo-tin-coca-cola-me-nees-thesis-ergasias/

http://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/1158228/lidl-nees-ependyseis-120-ekat-to-2014.html

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113156424]

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…