Το νέο αυτό αφορά εργοδότες και εργαζόμενους. Και το αναμέναμε εδώ και μέρες. Από σήμερα το βράδυ μπορείτε να υποβάλετε αιτήσεις για το επίδομα ειδικού σκοπού.

(updated 26/3)

Μόλις ανακοινώθηκε ότι από σήμερα το βράδυ (Τρίτη 24/3) θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ (που είναι το πληροφοριακό σύστημα για εργοδότες) ώστε οι εργοδότες να κάνουν την υπεύθυνη δήλωσή τους και την αίτησή τους για το επίδομα/αποζημίωση των 800 ευρώ, λόγω πληγών στις επιχειρήσεις εξαιτίας του κορωνοϊού. (έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου)

Ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι: Αν έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ εάν υπάγονται σε Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κλάδου που θεωρείται πληττόμενος από τον κορωνοϊό θα πρέπει να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι τις 20 Απριλίου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους προσωρινά με εντολή του Κράτους θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ έως τις 10 Απριλίου.

Από την επόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει και η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, στην οποία θα πρέπει να μπαίνουν οι εργαζόμενοι που δικαιούνται το επίδομα, ώστε να κάνουν την αίτησή τους.

Ποιοι πρέπει να κάνουν τη δήλωση αρχικά στην ΕΡΓΑΝΗ και ποιοι δικαιούνται το επίδομα;

-Οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από το κράτος και παραμένουν προσωρινά κλειστές. (Την επιδότηση των 800 ευρώ θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.)

-Οι εργοδότες επιχειρήσεων που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας και συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά ο ΚΑΔ τους (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που έχει ήδη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον θέτουν οι ίδιοι σε αναστολή τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους. Σε αυτή την περίπτωση, την  επιδότηση των 800 ευρώ λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων μπαίνουν σε αναστολή. Οι υπόλοιποι πρέπει να πληρωθούν από τον εργοδότη.

Συνοπτικά, το επίδομα δικαιούνται:

Μισθωτοί σε επιχειρήσεις που έκλεισαν
Μισθωτοί σε αναστολή εργασίας σε κλάδους με μειωμένο τζίρο
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Πολλαπλώς απασχολούμενοι (εφάπαξ επίδομα)
Απολυθέντες – παραιτηθέντες (1/3 έως 20/3)

Photo by Thomas Lefebvre on Unsplash