Μια καλή είδηση για την αρχή της χρονιάς: η τελευταία μέτρηση για το πώς εξελίσσεται στην Ελλάδα η απασχόληση σε δουλειές που απαιτούν… μυαλό, είναι αισιόδοξη. Έχουμε ακόμα δρόμο όμως.

Ψάχναμε να βρούμε τι γίνεται στην Ελλάδα στο κομμάτι του brain business, δηλαδή στις εργασίες και στις επιχειρήσεις αυτές που το βασικό όπλο τους είναι το μυαλό και κατ’ επέκταση η δημιουργικότητα, η πρωτότυπη παραγωγή, η καινοτομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του European Center for Policy Reform and Entrepreneurship (ECEPR), η Ελλάδα σημειώνει άνοδο τα τελευταία χρόνια στην απασχόληση που βασίζεται στην πνευματική ισχύ των εργαζομένων. Βάζουμε δηλαδή το μυαλό μας όχι μόνο να δουλέψει, αλλά να δουλέψει και επ’ αμοιβή!

Παρ’ όλα αυτά το ποσοστό εργαζομένων που δραστηριοποιείται αμιγώς σε εργασίες που απαιτούν brain power είναι ακόμα χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αγγίζοντας μόλις το 3,6% του εργατικού δυναμικού, ενώ οι περισσότεροι απ΄ αυτούς είναι στην Αθήνα με ποσοστό 6,1%. Μάλιστα από την έρευνα στην οποία συμμετείχαν 31 χώρες, κατέχουμε την 29ηθέση. Συμπέρασμα: σημειώνουμε άνοδο αλλά έχουμε ακόμα ισχυρό ανταγωνισμό.

Υπάρχουν όμως και σημεία στα οποία υπερέχουμε, και ας σταθούμε σε αυτά. Στο R&D για παράδειγμα (δηλ. Research & Development, τομέας Έρευνας και Ανάπτυξης) οι Έλληνες έχουμε διπλάσια συγκέντρωση εργασιών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Επίσης πολύ δυνατοί είμαστε στη μηχανική (engineering) και στην αρχιτεκτονική, υπερέχοντας σε σχέση με αρκετούς στην Ευρώπη. Τα σημεία που υστερούμε είναι ο ψηφιακός προγραμματισμός (programming) και η high-tech βιομηχανία με τις αντίστοιχες εφαρμογές της.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com