Σε άρθρο της Καθημερινής διαβάζω με ενδιαφέρον πως οι Ελληνες δουλεύουμε περισσότερο πολύ περισσότερο από πολλούς λαούς. Βρώμα λοιπόν η τεμπελιά που μας προσάπτουν αλλά τελικά, τις πταίει και με τόσες ώρες εργασίας έχουμε τόσα πολλά προβλήματα;

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη – (https://bit.ly/2ktqZVx) -,Τα νέα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που καταγράφει την εργασία σε 35 κράτη-μέλη του του λεγόμενου «Δυτικού κόσμου» δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών με τον μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο.

Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι εργάζονται 1.783 ώρες το χρόνο, και έρχονται στο μέσο της κατάταξης. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στη χώρα μας το 11% της εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, ενώ στην κορυφή της σχετικής λίστας είναι η Ολλανδία με 37,7%, και ακολουθεί η Ελβετία με 27% και η Αυστραλία με 25,9%. Οι αυτοαπασχολούμενοι στη χώρα μας ανέρχονται στο 34,1% της συνολικής εργασιακής απασχόλησης, με την Ελλάδα να είναι στη δεύτερη θέση πίσω από την Κολομβία όπου η αυτοαπασχόληση ανεβαίνει στο 51,3%.

Λιγότερες ώρες, μεγαλύτερη παραγωγή

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Γερμανία καταφέρνει να έρχεται πρώτη σε παραγωγή, με τους Γερμανούς εργαζόμενους να είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες το έτος. Ακόμη, Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες το χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι Δανοί έχουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην υφήλιο σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το απλό λάθος

Σε μία συνέντευξη που είχα κάνει πριν από χρόνια στον Πρόεδρο πολυεθνικής ρολογιών, είχα απορήσει ιδιαιτέρως όταν μου περιέγραφε τη ζωή του και το πόσες δραστηριότητες χωρά αυτή – από καθημερινό γυμναστήριο και ομαδικά σπορ ως τριήμερα για καγιάκ και bungee jumping. «Μα πότε προλαβαίνετε ότι διοικείτε έναν τόσο μεγάλο οργανισμό;», ρώτησα με αληθινή έκπληξη. Ο άνθρωπος μου εξήγησε  πως εργάζεται αυστηρά και μόνο 8 ώρες, όπως και όλοι του οι εργαζόμενοι διότι μετά το οχτάωρο κανείς δεν αποδίδει – απλώς εξαντλείται. Ασφαλώς, το οχτάωρο τηρείται χωρίς πρωινές καθυστερήσεις ή τηλεφωνήματα κουτσομπολιού ή διακοπές άνευ λόγου και αιτίας, εκτός φυσικά από το γεύμα.

Και καλώς πράττει προφανώς. Είναι αλήθεια, το βλέπεις και από τον εαυτό σου: όταν συγκεντρώνεσαι και διατηρείς δύναμη και ενέργεια, αποδίδει πολλαπλάσια από όταν εξαντλείσαι.

Το βαθύ πρόβλημα

Όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό όταν αφορά μια ολόκληρη χώρα. Σε άλλο άρθρο – (https://bit.ly/2IN5ttr) – διαβάζω δηλώσεις ειδικών στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αξιολογώντας λοιπόν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης διαπιστώνει ότι η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς το παραγωγικό, τεχνολογικό παράδειγμα της οικονομίας εξακολουθεί να εμφανίζει μεγάλη καθυστέρηση. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί μία διατηρήσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και λιγότερο χρόνο εργασίας, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι πιο αποδοτικοί» σημειώνει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων και κοσμήτορας της σχολής πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Κουζής, δηλώνει, επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα, κατά καιρούς, λέγονταν- ότι, δηλαδή, «στην Ελλάδα δουλεύουμε λίγο». Και μάλιστα με λιγότερα χρήματα. «Από την άλλη πλευρά», όπως εξηγεί, «τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο, αλλά υπάρχει έλλειμμα παραγωγικότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες».
Σύμφωνα με τον κ. Κουζή, αυτό αποδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ο τρόπος λειτουργίας τους δεν είναι παραγωγικός. «Οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν σε νέα τεχνολογία και στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Το θέμα της παραγωγικότητας έχει να κάνει περισσότερο με επιλογές των ίδιων των επιχειρήσεων. Δουλεύουμε πολύ, αλλά, ενδεχομένως, με λάθος τρόπο. Όμως, ο λάθος τρόπος έγκειται, κυρίως, στις επιλογές που υπερβαίνουν τους εργαζόμενους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα άρθρα δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στα http://www.kathimerini.gr/946647/article/epikairothta/ellada/prwtoi-oi-ellhnes-se-wres-ergasias-sthn-eyrwph—ti-katagrafei-h-ereyna-toy-oosa και http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/ereyna-oi-tempelides-ellines-pio-ergatikoi-eyropaioi#ixzz5GcYIu0nj

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com