Τελικά είναι οι Millennials η γενιά που θα μπορέσει να φέρει την επανάσταση στον εργασιακό τομέα; Σκέψεις ενός καθαρόαιμου Millennial.

Από τον Νίκο Βόπη

Είναι γνωστό τοις πάσι πως κάθε γενιά θεωρεί πως είναι η καλύτερη που έχει περάσει ποτέ από την ιστορία της ανθρωπότητας και πως άλλη τέτοια το ανθρώπινο γένος δεν θα ματαδεί. Άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στην δεκαετία των 40 θαρρούν πως έχουν προσφέρει πολλά περισσότερα και πολύ πιο ουσιαστικά, στην ανθρώπινη εξέλιξη απ’ τους τριαντάρηδες, εικοσάρηδες και πάει λέγοντας. Αν, δε, συζητήσουμε με τη γενιά που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πέμπτη δεκαετία της; τότε το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος της συζήτησης θα νιώθουμε πιο άχρηστοι από ποτέ.

Κάθε γενιά έχει αυτό το χαρακτηριστικό που τείνει να γίνει νόρμα. Οι νεότερες γενιές κατηγορούν τους πρεσβύτερους για τα “εγκλήματα” που διέπραξαν και που τα αποτελέσματα αυτών τώρα πληρώνουν οι ίδιες ενώ το ακράδαντο επιχείρημα των εμπειρότερων είναι πως φρόντισαν να “χτίσουν” ένα μέλλον ασφαλές για τα παιδιά τους. Επιχείρημα το οποίο δεν είναι εντελώς ασταθές καθώς εμείς όντως χρησιμοποιήσαμε τα θεμέλια που έβαλαν οι γονείς μας στον τρόπο που δουλεύουμε. Είτε αμφισβητήσαμε αυτά τα θεμέλια, γκρεμίζοντάς τα και χτίζοντας κάτι πιο στέρεο στη θέση τους. Είτε τα πήραμε ως πρώτη ύλη και χτίσαμε ένα «όροφο» παραπάνω. Είτε τα πήραμε ως δεδομένα, βαρεθήκαμε να τα αλλάξουμε και απλώς συνεχίζουμε με «παλαιοκομματικά» (μιας και μόλις τέλειωσε και εκλογική περίοδος!) τροπάρια.

Επαναστατήσαμε; Ναι, στην πλειοψηφία μας επαναστατήσαμε. Και τα μυαλά που σκέφτονται πλέον «έξω από το κουτί» είναι πολλά. Η ζωή των περισσότερων από εμάς ξέφυγε από τον γραμμικό καταναγκασμό «πάρε ένα χαρτί να το κορνιζάρεις, βρες μια καλή δουλίτσα, αγόρασε ένα σπιτάκι, μείνε στη δουλίτσα μέχρι τα γεράματα, συνταξιοδοτήσου».

Αμφισβητήσαμε παραδεδεγμένες αξίες, αρχίσαμε να λαμβάνουμε περισσότερο υπόψη το περιβάλλον, γίναμε πιο αυστηροί από τους προκατόχους μας, ψαχτήκαμε εργασιακά πιο πολύ, βρήκαμε επαγγελματικούς συνδυασμούς για να μην μένουμε μονοδιάστατοι, αρχίσαμε να γινόμαστε πιο ανοιχτοί στην κάθε είδους διαφορετικότητα. Δεν νοιαζόμαστε για την καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα του συνεργάτη-συναδέλφου μας. Θες να δουλέψεις μαζί μας; Ωραία, πείσε μας με επιχειρήματα και όχι με αερολογίες, και αν διαθέτεις τα εκάστοτε προσόντα για τη δουλειά τότε welcome aboard.

Εκτός αυτού, θεωρώ πως ένα πολύ ακόμα σημαντικό ατού που διαθέτει η συγκεκριμένη γενιά, σε αντίθεση με της προηγούμενες, είναι η απουσία συμβιβασμού. Οι millennials είναι τόσο αντιδραστικοί, τόσο δραστήριοι και τόσο πεισματάρηδες που δεν δέχονται συχνά εκπτώσεις στις αξίες τους. Από την έρευνα που έχετε ίσως ήδη δει εδώ φαίνεται αυτό: η έλλειψη δικαιοσύνης και η μη τήρηση υποσχέσεων είναι το δικό μας κόκκινο πανί.

Φυσικά, δεν γίναμε απόλυτα ιδεαλιστές. Ίσως αυτό δεν γίνει ποτέ και σε καμία γενιά. Οι αμοιβές μας ακόμα είναι κυρίαρχος παράγοντας για τις επιλογές μας, η επανάσταση μπλοκάρει πάντα σε τέτοια θέματα, και ίσως είναι λογικό: κανένας λογαριασμός ή ενοίκιο δεν πληρώθηκε με «υψηλά ιδανικά». Και στη ζυγαριά των αρνητικών μας, προσθέστε αν θέλετε και την ταχύτητα. Την ταχύτητα που δεν μας αφήνει να αφομοιώσουμε, την ταχύτητα που μας έχει στερήσει κάτι που οι προηγούμενες γενιές είχαν περισσότερο: υπομονή. Δεν έχουμε τόση υπομονή και συχνά απογοητευόμαστε γρήγορα ή τα παρατάμε, μην κατανοώντας ότι, όπως πολύ στοχευμένα είπε και ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, η ανθρώπινη δύναμη αποτελείται από υπομονή και χρόνο.

Κάθε γενιά διαθέτει μοτίβα που την κάνουν μοναδική και τη διαφοροποιούν από τις προηγούμενες και τις επόμενες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι millennials ίσως έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε, όπως κοινότυπα λέμε, τον κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για εμάς αλλά και για τη νεαρότερη Γενιά Ζ που ήδη τρυπώνει στην εργασιακή μας πρωτοκαθεδρία. Καλωσήρθατε guys, «Ζητάδες». Θα φροντίσουμε να σας παραδώσουμε κάτι καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε.

Image source: oatawa, Shutterstock.com

Σχετικά άρθρα:
Γενιά Υ – Τι ζητάς και δεν στο δίνω;
Καριέρα και Γενιές Υ & Ζ
Νέα Γενιά με ήθος και υπευθυνότητα.