Οι πιο επιτυχημένες startups αγροτεχνολογίας μιλούν στο kariera.gr για αυτόν τον καινοτόμο κι ανερχόμενο κλάδο της αγοράς.

Της Μελπομένης Μαραγκίδου

Τι σχέση μπορεί να έχει η γεωργία με την τεχνολογία; Κι όμως! Αυτό το πάντρεμα που ίσως με το πρώτο άκουσμα φαντάζει οξύμωρο αποτελεί έναν καινοτόμο και συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο. Η «αγροτεχνολογία» όπως ονομάζεται κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.

Στην Ελλάδα της μεγάλης γεωργικής παραγωγής ο κλάδος της αγροτεχνολογίας έχει αρχίσει να πρωτοπορεί διεθνώς με τις startups να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ενδιαφέρον είναι τόσο έντονο μάλιστα που ο φετινός διαγωνισμός "The Squeeze" του Orange Grove, διαγωνισμός-θεσμός στο χώρο των startups ήταν αφιερωμένος σε startups από τον τομέα της Αγροτεχνολογίας και των Τροφίμων, με συνδιοργανωτές την Πρεσβεία της Ολλανδίας και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή σε ποιοτική γεωργία από νέους, με θετική στάση προς νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων», σχολιάζει στο kariera.gr ο βιολόγος Στέλιος Αρχοντάκης της start up BioCos, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό "The Squeeze".  Με ειδίκευση στη γενετική ταυτοποίηση (DNA authenticity) σε φυτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων για προστασία από πράξεις νοθείας και δυνατότητα ιχνηλασιμότητας, η BioCos αποτελεί μία καινοτόμο startup:  «Το DNA αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της παγκόσμιας έρευνας και έχει κατακτήσει σημαντική θέση στην παγκόσμια οικονομία. Πολύ απλά το DNA επιτρέπει να ακολουθήσουμε ένα προϊόν από το χωράφι μέχρι τη συσκευασία», εξηγεί ο κ. Αρχοντάκης.

H BioCoS διανύει τον τρίτο χρόνο ζωής της, και ήδη έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον τομέα της. Τι θα συμβούλευε λοιπόν ο κ. Αρχοντάκης όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με κάποια startup στον κλάδο της αγροτεχνολογίας; «Είναι ένας νέος τομέας πολύ δυναμικός, ωστόσο, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και συνεργασίες για τη βελτίωση αλλά και για την ανάπτυξη υπαρχόντων και νέων τεχνολογιών, αντίστοιχα. Όμως όσοι περισσότεροι είμαστε τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αναγνώριση στην παγκόσμια αγορά».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Καραγιλάνης, ιδρυτής της startup Peace by Peas που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό του Orange Grove συμβουλεύει όσους σκέφτονται να τολμήσουν στον τομέα της αγροτεχνολογίας να έχουν υπομονή και επιμονή. «Είναι σημαντικό να έχουμε ένα όνειρο και να το υπηρετούμε. Να είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές, γιατί πολλές φορές ο τρόπος που έχουμε σκεφτεί να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας μπορεί να μην είναι ο πιο αποτελεσματικός. Στην βελτίωση της ιδέας μας, μπορούν να βοηθήσουν οργανισμοί, όπως λ.χ το Orange Grove, που με την παρακολούθηση σεμιναρίων, την παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων συμβουλών από ειδικούς, μπορούν να βελτιώσουν μία ιδέα και να την κάνουν πιο αποτελεσματική και εύκολα υλοποιήσιμη. Επίσης, να ελέγξουμε και να επιβεβαιώσουμε ότι η ιδέα μας έχει κοινό και δεν είναι μόνο ένα δικό μας όνειρο. Συζητάμε με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας αλλά και έξω από αυτό για δούμε ότι υπάρχει κοινός τόπος», σχολιάζει στο kariera.gr ο κ. Καραγιλάνης.

Η Peace by Peas παρασκευάζει τρόφιμα που συνδυάζουν φυσικές τεχνικές επεξεργασίας με τοπικά βιολογικά συστατικά για τη δημιουργία μοναδικών προϊόντων. Με απλά λόγια; «Ασχολούμαστε με την παραδοσιακότερη μορφή επεξεργασίας, συντήρησης και αναβάθμισης της τροφής, του ανθρώπινου πολιτισμού: την ζύμωση. Όλοι γνωρίζουν το ψωμί με προζύμι, τα αλκοολούχα ποτά και μαθαίνουν τα τελευταία χρόνια το ξινολάχανο (sauerkraut), το κεφίρ, τη σάλτσα σόγιας, τη miso κ.α. Εμείς χρησιμοποιούμε διαλεγμένες τεχνικές φυσικής ζύμωσης από την Ανατολή ενώ οι πρώτες ύλες μας είναι όσπρια και δημητριακά της ελληνικής γης που μετατρέπονται σε τρόφιμα βελτιωμένα τόσο ως προς την θρεπτική τους αξία όσο και την γεύση τους. Τα προϊόντα που παράγουμε είναι πολύ πλούσια σε προβιοτικά, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και σε φυτικής προέλευσης εύληπτες και εύπεπτες πρωτεΐνες», λέει ο κ. Καραγιλάνης.

Η λίστα με τις startups στον κλάδο της αγροτεχνολογίας συνεχώς μεγαλώνει. Αισιόδοξο κι αναγκαίο. Ας κρατήσουμε σαν σκέψη αυτό που λέει και ο κ. Καραγιλάνης. «Στην εποχή μας, η ανθρώπινη διατροφή αποτελεί τον πρώτο παράγοντας δημιουργίας του φαινομένου του θερμοκηπίου και ευθύνεται για πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες που μειώνουν την ποιότητα ζωής μας. Ας έχουμε υπ’ όψιν μας πως όταν επιλέγουμε το αντικείμενο της ενασχόλησής μας με τον αγροτεχνολογικό τομέα, επιλέγουμε αν θέλουμε να είμαστε μέρος του προβλήματος ή της λύσης ευρύτερων θεμάτων». Ας είμαστε με τη λύση.