Ο Σεπτέμβριος σηματοδότησε μια δυναμική επανεκκίνηση στα εργασιακά. Ας δούμε τι κυριάρχησε στις ειδήσεις (και στις συζητήσεις μεταξύ μας) το διάστημα που πέρασε.

Από τον Δημήτρη Φαλλιέρο

  1. Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ διάρκειας 380 ωρών (140 ώρες θεωρία και 240 ώρες Πρακτική Άσκηση), με τίτλο «Νέες Προσεγγίσεις στη Δημοσιογραφία». Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έντυπη αίτηση, η οποία είναι αναρτημένη στη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.
  2. Μπαίνει σιγά-σιγά σε εφαρμογή το σχέδιο για την ψηφιακή (ή ηλεκτρονική) κάρτα εργασίας, έτσι ώστε ο κάθε εργαζόμενος να μπορεί να αποζημιώνεται για τις ώρες και, πολύ περισσότερο, τις υπερωρίες που έχει κάνει στον τόπο εργασίας του. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.
  3. 62 θέσεις αμειβόμενης πρακτικής άσκησης για νέους και νέες προκήρυξε ότι θα καλύψει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Επανεκκίνηση & Ενίσχυση των Νέων. Δείτε λεπτομέρειες εδώ.
  4. Με τις νέες διατάξεις που αναγγέλλονται, αρκετές αλλαγές στα εργασιακά είναι προ των πυλών. Μια πολύ θετική για τους εργαζόμενους αλλαγή είναι ότι πλέον αν ο εργοδότης καθυστερήσει στην καταβολή μισθού πάνω από 2 μήνες, θα θεωρείται «μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας» υπέρ του εργαζομένου, ασχέτως με το ποια είναι η αιτία της καθυστέρησης.
  5. Στο ίδιο πλαίσιο, οι επιπλέον ώρες εργασίας πέρα από τη συμφωνηθείσες στη μερική απασχόληση θα αμείβονται πλέον με προσαύξηση 12% ανά ώρα. 
  6. Σύμφωνα με την έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup, δύο στους 10 εργοδότες σχεδιάζουν να προσλάβουν προσωπικό το επόμενο τρίμηνο. Οι εργοδότες στο εμπόριο καταγράφουν τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων εδώ και 11 χρόνια, με αισιόδοξες προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +27% για το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Δείτε εδώ προηγούμενα αντίστοιχα νέα.