Δεν θα πούμε για κορωνοϊούς  και κλειστά κέντρα στα νησιά. Θα πούμε για το δικό μας «μικρόβιο»: την εργασία, και για ανοιχτά κέντρα στα μυαλά.

Γράφει ο Δημήτρης Φαλλιέρος

Ο Φεβρουάριος αυτός είχε απ’ όλα: Αποκαλύψεις για έρευνες στα εργασιακά, φόβο μη σε κολλήσει ο διπλανός στο γραφείο, στις συνεντεύξεις για πρόσληψη λένε πως σταμάτησαν οι χειραψίες (ψέματα), εδώ όμως θα βρεις την αλήθεια για ό,τι έγινε.

>Έρευνα Adecco:

61% των ερωτώμενων, που αυτήν τη στιγμή εργάζονται, δήλωσαν ότι έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους (3% λιγότεροι απ’ ότι πέρσι).

Όμως… περίπου ο 1 στους 3 κάνει περισσότερο από έναν χρόνο για να ξαναβρεί δουλειά.

7 στις 10 εταιρείες δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να στελεχώσουν κάποιο τμήμα τους.

22% όσοι δήλωσαν ότι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

>Έρευνα Manpower:

Η Ελλάδα βγήκε ως μία από τις 4 χώρες στον κόσμο με τη μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες (Ιαπωνία 88%, Ρουμανία 86%, η Ταϊβάν και Ελλάδα εξίσου με 77%).

Οι εργοδότες στην Ελλάδα δήλωσαν στην έρευνα ότι πιο πολύ δυσκολεύονται να βρουν υποψηφίους στον Τεχνικό τομέα (ελεγκτές ποιότητας, τεχνικό προσωπικό κ.ά).

>Έρευνα Workmonitor της Ranstad:

Το 71% των εργαζόμενων στην Ελλάδα επιτρέπει την εμπλοκή της εργασίας στον προσωπικό του χρόνο (δηλαδή απαντά σε τηλεφωνήματα, emails και μηνύματα πέραν του ωραρίου εργασίας) την ώρα που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 59%.

>Ολοκληρώθηκε η έρευνα του kariera.gr σε συνεργασία με το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικον. Πανεπιστημίου. Όποιος απάντησε-απάντησε (και είστε πολλοί εσείς που απαντήσατε, γι’ αυτό σας ευχαριστούμε!). Τα αποτελέσματα, σύντομα.

>Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (27/2) ο «πόλεμος» για το ασφαλιστικό μαίνεται. Πάρτε κράνη για να προστατευτείτε, και ποπ κορν για να βλέπουμε από μακριά.

>Κεφάλαιο «ανεργία» με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: στο 36,1% ήταν η ανεργία των νέων μέχρι 24 ετών τον Νοέμβριο του 2019 (αυτά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα τον Φεβρ. του 2020). Η συνολική ανεργία ήταν στο 16,5%, μειωμένη δηλαδή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018 (18,6%).

>Τα πιο καλά νέα είναι ότι εταιρείες και εργαζόμενοι δείχνουν όλο και πιο ενεργά το κοινωνικό τους πρόσωπο και την ευαισθητοποίησή τους στα σύγχρονα προβλήματα. Οι καλύτερες πρακτικές και φορείς κοινωνικής υπευθυνότητας αναγνωρίστηκαν από τα Responsible Business Awards πριν λίγες μέρες. Μάλιστα το kariera.gr έφυγε με 4 βραβεία! Δύο βραβεία για το Coding School (Πρότυπο επένδυσης | Ενίσχυση απασχόλησης & Τεχνολογία για το κοινό καλό | Ψηφιακή εκπαίδευση και δεξιότητες), ένα βραβείο για τις Ημέρες Καριέρας (stay tuned, έρχονται στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο), και ένα ακόμη για την Managing Director Μαντώ Πατσαούρα (που πήρε το βραβείο νέας ηγέτιδας κάτω των 40 ετών!).

Photo by Andy Beales on Unsplash