Το 2020 έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματά του. Για να δούμε: αυτή η χρονιά μας επιφυλάσσει καλές εξελίξεις στα εργασιακά; Πώς πήγε ο πρώτος μήνας;

Γράφει ο Δημήτρης Φαλλιέρος

Όπως κάθε μήνα, κάνουμε ένα… scouting για να δούμε τι μάθαμε τον μήνα που μόλις πέρασε: πώς είναι η κατάσταση για εργαζομένους και υποψηφίους σήμερα; Προς τα πού πηγαίνουμε; Voila τα πιο σημαντικά νέα των ημερών.

  1. Ωπ! Τίτλοι ειδήσεων μιλάνε για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μισθωτούς και για αύξηση μισθών που θα αρχίσει από τον Φεβρουάριο κιόλας. Καλά, δεν προβλέπεται καμία φοβερή αύξηση, μιλάμε για ποσά από 1,28 ευρώ έως 28,57 ευρώ, αλλά κάτι είναι και αυτό.
  • Ξεκίνησε να γίνεται ο κακός χαμός για την εξίσωση των πτυχίων των Πανεπιστημίων με τα διπλώματα των ιδιωτικών κολλεγίων. Εσύ με ποια πλευρά είσαι; Πάρε ποπ κορν και δες τον «πόλεμο» να μαίνεται.
  • Δουλεύεις σε εστιατόριο, ξενοδοχείο ή άλλο χώρο που παρέχει υπηρεσίες στο κοινό; Τότε υποχρεούσαι να έχεις και βιβλιάριο υγείας, εκτός από τον ΑΜΚΑ, αλλιώς η σύμβαση εργασίας σου μπορεί να μην ισχύει. Τον νου σου!
  • Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε ρωτάει προσωπικά σου δεδομένα όταν κάνεις αίτηση για δουλειά! Το θυμηθήκαμε ξανά τον Ιανουάριο με τον σάλο που ξέσπασε με γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ που στην online αίτηση για εργασία, είχε ως υποχρεωτικό πεδίο το Θρήσκευμα (μνήσθητί μου Κύριε!). Ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, θρήσκευμα, πολιτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικός προσανατολισμός και λοιπά δεν αφορούν τον υποψήφιο εργοδότη σου. Αν τα θέτει ως κριτήριο πρόσληψης δεν είναι μόνο «διάκριση», είναι και παράνομο.
  • Μόλις χτες (Πέμπτη 30/1), οι Ευρωβουλευτές επιτέλους ψήφισαν για το φλέγον ζήτημα του μισθολογικού χάσματος, ώστε να προωθηθεί πιο αποτελεσματικά η ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες. Διάβασε και το σχετικό μας θέμα για το gender gap εδώ.
  • Βγήκαν τα νέα στατιστικά ανεργίας (αφορούν τον Οκτώβριο του 19, καθυστερούν λίγο να τα μετρήσουν), από την ΕΛΣΤΑΤ. Όλο και μειώνεται όπως φαίνεται. Αργά-αργά, αλλά μειώνεται. Έφτασε στο 16,6% και αυτό είναι το χαμηλότερο που έχουμε δει από τον Απρίλιο του 2011.
  • Έγινε το Coding School “Machine Learning with Python”. Θες να κάνεις join στην εμπειρία του Coding και το έχασες; Δεν πειράζει. Τον Φεβρουάριο έρχεται εντατικό σεμινάριο Front End για να φτιάξεις μόνος σου τη δική σου ιστοσελίδα (σε δύο σαββατοκύριακα μάλιστα, 15-16 και 22-23 Φεβρουαρίου), μην πεις ότι δεν στο είπαμε.
  • Το καλύτερο σου το αφήσαμε για το τέλος. Ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο την ετήσια μεγάλη έρευνα «Καριέρα και Γενιές». Φέτος απευθυνόμαστε σε όλες τις Γενιές, σε όλες τις ηλικίες. Αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές, μπες οπωσδήποτε να δώσεις τη δική σου οπτική για τα εργασιακά. Θα κρατήσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Έλα να φτιάξουμε όλοι μαζί, έναν αντιπροσωπευτικό χάρτη για τα εργασιακά στην Ελλάδα. Αξίζει.

Photo by Lora Ohanessian on Unsplash