Ο πιο σωστά προετοιμασμένος είναι ο σωστά ενημερωμένος. Αυτό πιστεύουμε στο kariera.gr και ξεκινάμε να «κοσκινίζουμε» τα πιο σημαντικά νέα της αγοράς εργασίας για εσάς.

Από τον Δημήτρη Φαλλιέρο

Η πληροφορία είναι άπειρη. Μπορεί να σε κατακλύσει, όπως όταν ανοίγεις με δύναμη τη βρύση του νεροχύτη και από κάτω υπάρχει κουτάλι (το χετε πάθει;!). Και με τέτοια ροή -και ορμή- πληροφοριών, σίγουρα δεν μπορείς να συγκρατήσεις τίποτα. Γι αυτό εμείς κρατάμε όσα νέα μας ενδιέφεραν από τον μήνα που πέρασε και σας τα δίνουμε με όσο λιγότερες λέξεις γίνεται.

  1. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τις προοπτικές της απασχόλησης (OECD Employment Outlook 2019) σε έκθεσή του, εκτιμά ότι το 14% των θέσεων εργασίας  που υπάρχουν σήμερα μπορεί να εξαφανισθούν τα επόμενα 15-20 χρόνια λόγω της αυτοματοποίησης, ενώ το 32% των εργασιών εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά.
  2. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση έχει ανέβει η απασχόληση κατά 2% σε σχέση με το πώς ήταν προ κρίσης, εύρημα αρκετά θετικό.
  3. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα φαινόμενο γνωστό ως «ταχεία γήρανση» του εργαζόμενου πληθυσμού, δηλαδή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι παραμένουν περισσότερο στην αγορά εργασίας. Μέσα σε 35 χρόνια (1980-2015) το ποσοστό εργαζόμενων άνω των 65 ετών αυξήθηκε από το 20% στο 28%. Η εκτίμηση για τα επόμενα 35 χρόνια (2015-2050) είναι να διπλασιαστεί σχεδόν αυτό το ποσοστό!
  4. Οι ανύπαντροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι πιο «ριγμένοι» από τους εργαζόμενους με οικογένεια και παιδιά. Για τους ανύπαντρους η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος και τις εισφορές έχει αυξηθεί και ανέρχεται στο 26,1% του ακαθάριστου μισθού τους.
  5. Τον Απρίλιο επίσης ετοιμάστηκε ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προβλέπεται να αποτελέσει τομή: αν ψηφιστεί τότε θα αλλάξει το καθεστώς απολύσεων στις εταιρείες και θα πρέπει ο εργοδότης να αιτιολογεί κάθε απόλυση. Αν δεν είναι βάσιμα αιτιολογημένη η απόλυση θα πρέπει η εταιρεία να επαναπροσλαμβάνει τον εργαζόμενο και να του καταβάλει τους μισθούς που χάθηκαν.
  6. Υπολογίστηκε ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας του διαστήματος Φεβρουάριος - Μάρτιος 2019 και ανέρχονται στις 73.000.
  7. Υπολογίστηκαν τα ποσοστά ανεργίας για τον Ιανουάριο του 2019 και παρατηρείται μείωση σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά (από το 20,6% στο 18,5%).
  8. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση στα ποσοστά ανεργίας μέσα στην Ε.Ε, και ακολουθούν η Ισπανία (14%) και η Ιταλία (10,2%).
  9. Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τα εργασιακά και τις νέες Γενιές (Υ&Ζ) στην Ελλάδα, και ανακοινώθηκαν οι κορυφαίοι εργοδότες της χώρας. Δείτε τα αποτελέσματα εδώ.

Main photo: www.shutterstock.com