Πάει ο παλιός ο χρόνος και μαζί με τη νέα χρονιά έρχονται μερικά τελευταία -ενθαρρυντικά στην πλειοψηφία τους- νέα για εμάς που ξέρουμε πόση αξία έχει η εργασία.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 4 νέα μέτρα προστασίας εργαζομένων:

1.Για κάθε εργαζόμενο που δεν λαμβάνει την άδεια που του αντιστοιχεί, το πρόστιμο για την επιχείρηση θα είναι 900 ευρώ.

2.Για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο για θέματα υπερεργασίας θα επιβάλλεται πρόστιμο 400€ και για θέματα υπερωρίας 1.000€, ανεξαρτήτως από το αν η επιχείρηση είναι μικρή, μεσαία, ή μεγάλη. Θυμίζουμε ότι άλλο είναι η υπερεργασία και άλλο η υπερωρία (θα βρείτε και σχετικό θέμα σύντομα).

3.Λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της μερικής και της πλήρους απασχόλησης. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος εργαζόμενος μερικής απασχόλησης εργάζεται σε ωράριο διαφορετικό από το δηλωθέν, το πρόστιμο για τον εργοδότη είναι 2.000€. Αν το ίδιο διαπιστωθεί για εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης το πρόστιμο είναι 600€.

4.Αν μια μητέρα δεν πάρει τη νόμιμη άδεια μητρότητας, το πρόστιμο για τον εργοδότη είναι 4.000 ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης. Θυμίζουμε ότι παλιότερα το ποσό κυμαινόταν ανάμεσα στα 1.500 και τα 15.000,ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας και την κρίση του Επιθεωρητή.

Δημοσιεύτηκε η τελευταία για το 2019 έρευνα της ΕΡΓΑΝΗ. Τα στοιχεία δείχνουν:

- 1 στους 3 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με μισθό κάτω των 700 ευρώ (έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης σε αυτό!).

- …αλλά και πάλι το ποσοστό αυτό είναι βελτιωμένο σε σχέση με πέρσι γιατί οι χαμηλόμισθοι μειώθηκαν κατά 150.971 άτομα.

- Οι θέσεις απασχόλησης το 2019 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο αυξήθηκαν κατά 4,45%.

- Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων κατά το έτος 2019 αυξήθηκε κατά 78.391 σε σχέση με το 2018, δηλαδή ποσοστό αύξησης 4,11%.

- το 2019 αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης κατά 5,02% σε σχέση με το 2018. Από το σύνολο των νεοεισελθέντων εργαζομένων στην αγορά εργασίας, το 83,83% απασχολείται με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

- το 2019 καταγράφηκαν 7.899 περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2018.

Ετοιμάστηκαν όλα τα νέα προγράμματα του Coding School powered by kariera.gr για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Εξειδικεύσου στον Προγραμματισμό παρακολουθώντας ό,τι σε ενδιαφέρει: από Machine Learning with Python (Ιανουάριος), μέχρι UI/UX και Web Design (Φεβρουάριος), αλλά και Angular, Python και React μέσα στον Μάρτιο. Διάλεξε το δικό σου διήμερο seminar τώρα.

Ανακοινώθηκαν τα πρώτα σεμινάρια και μαθήματα για soft skills για το 2020. Δες τι θα γίνει στο Found.ation (δωρεάν σεμινάρια του Tech Talent School), στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (σεμινάρια Invelop Skills με χαμηλό κόστος), και αλλού.

Καλή νέα Χρονιά σε όλους!

Photo by bruce mars from Pexels