Τι έγινε τον Ιούνιο που μόλις μας άφησε; Και τι έρχεται τον Ιούλιο; Τα εργασιακά έγιναν «καλοκαιρινά» ή διανύουμε «αίθρια» περίοδο; Εδώ, όλα συνοπτικά.

Εδώ και τρεις μήνες σας ετοιμάζουμε ένα μικρό catch up σε ό,τι συνέβη στον εργασιακό τομέα και θεωρούμε ότι αξίζει να αναφερθεί. Πάμε να δούμε μερικά πράγματα που μάθαμε ή έγιναν το διάστημα που πέρασε.

  1. Η Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη, φαίνεται να ξαναπαίρνει τα «πάνω» της. Σύμφωνα με στοιχεία που μόλις δημοσιεύθηκαν, τα χρήματα που δόθηκαν από το κράτος το 2018 για R&D (Research & Development) ήταν τα υψηλότερα που έχουν δοθεί από το 2008! Δηλαδή οι πιο πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι οι δείκτες στην Έρευνα και Ανάπτυξη επέστρεψαν στα προ κρίσης επίπεδα. Καιρός ήταν.
  2. Από έρευνα της KPMG που παρουσιάστηκε στις 27 Ιουνίου, φαίνεται ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό σκέφτονται κατά το 1/3 τους να επιστρέψουν, εφόσον υπάρξει μια καλή προσφορά εργασίας, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως χρειάζεται να συμβιβαστούν με χαμηλότερα προνόμια ή/και μισθό.
  3. Πολύ σημαντικό για εσάς τους εργαζομένους ή τους υποψήφιους εργαζομένους: η ΕΡΓΑΝΗ (που είναι το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να δηλώνουν τις προσλήψεις, τις αποχωρήσεις, τους μισθούς και τα ωράρια κάθε υπαλλήλου), από τις 4 Ιουλίου θα είναι διαθέσιμη και για τους εργαζόμενους. Αυτό έχει μεγάλη αξία, γιατί έτσι θα μπορείτε να βλέπετε αν ο εργοδότης σας, σας έχει δηλώσει, με τι ωράριο, τι μισθό κλπ. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους κάνουν πρακτική άσκηση! Θα μπορείτε να το κάνετε από εδώ, με τους κωδικούς σας του Taxisnet.
  4. Επειδή έρχονται και εκλογές, να τι ανακοινώθηκε ότι ισχύει για τις εκλογικές σας άδειες (για όσους έχουν πενθήμερη εργασία):

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

  1. Επίσης δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα για τα οικονομικά μεγέθη 1.239 ελληνικών επιχειρήσεων (εξαιρουμένων τραπεζών-ασφαλειών) που είναι καταχωρημένες στην ICAP Databank. Λοιπόν τι έδειξαν; Ότι τα μεγέθη τα τελευταία τρία χρόνια πάνε όλο και καλύτερα. Στην τελευταία μελέτη φαίνεται ότι κερδοφόρες είναι 6 στις 10 ελληνικές εταιρείες, ενώ ζημιά σημείωσαν οι 4 στις 10.
  2. Βγήκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα καλό και ένα κακό. Με ποιο να ξεκινήσουμε;! Θα ξεκινήσουμε με το καλό: μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα από 20,2% που ήταν πέρσι τέτοια εποχή, σε 18,1% φέτος. Το κακό ποιο είναι; Ότι ακόμα έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Άρα ας μην επαναπαυόμαστε, έχουμε δρόμο να διανύσουμε…

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Image source: fizkes, Shutterstock.com

Σχετικά άρθρα:

Γιατί πρέπει να ξέρετε τι έγινε (τον Μάιο που πέρασε)

Γιατί πρέπει να ξέρετε (τι έγινε τον Απρίλιο που πέρασε)