Ένας μήνας γεμάτος εξελίξεις (και στα εργασιακά!) μόλις τελείωσε. Να τι καινούργιο έφερε ώστε να είμαστε ενημερωμένοι.

Ξεκινήσαμε τον προηγούμενο μήνα να συγκεντρώνουμε για εσάς μερικά σημεία-κλειδιά για όσα ξεκινούν, άλλαξαν ή προέκυψαν στο κεφάλαιο «εργασία». Να τι χρειάζεται να κρατήσετε από τον Μάιο.

1.Αποφασίστηκαν τα περί Κοινωνικού Τουρισμού. Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους, και θα διαρκέσει ως την Παρασκευη 14/6.  Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων του προγράμματος είναι 140.000 άτομα. Online αιτήσεις στο www.oaed.gr.

2. Άλλαξαν πολλά πράγματα στον εργασιακό χάρτη, με κυριότερα:

-το πλαίσιο πρόσληψης: Αν ο εργοδότης δεν διευκρινίσει εγγράφως ή δεν γνωστοποιήσει το αν πρόκειται για μερική ή πλήρη απασχόληση, μέσα σε 8 μέρες, τότε αυτομάτως συμπεραίνεται ότι είναι πλήρης η απασχόληση.

-το πλαίσιο απόλυσης: Μια καταγγελία σύμβασης (απόλυση) πρέπει να οφείλεται σε βάσιμο λόγο, δηλ. πρέπει να βασίζεται στη στάση ή τις ικανότητες του εργαζόμενου είτε τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης. Επίσης το ποσό της αποζημίωσης υποχρεωτικά πλέον καταβάλλεται σε ττραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου.

3. Αναγνωρίστηκε το burn-out (εξουθένωση) ως σύνδρομο που σχετίζεται με το εργασιακό στρες και την κόπωση. Μέχρι πρότινος το burn-out ανήκε απλώς στη λίστα των ασθενειών, αλλά τελευταίες έρευνες έκαναν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να το κατατάξει ως επίσημο φαινόμενο άμεσα συνδεδεμένο με τις συνθήκες εργασίας και το επαγγελματικό περιβάλλον.

4. Την Πέμπτη 9 Μαΐου υπογράφτηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η «Χάρτα Διαφορετικότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την προώθηση της διαφορετικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, που στόχο τις ίσες ευκαιρίες και την ίση μεταχείριση γυναικών και άλλων ομάδων στο ελληνικό εργασιακό περιβάλλον.

5. Για την επόμενη φορά που κάποιος φίλος σας από το εξωτερικό θα σας πει ότι οι Έλληνες δουλεύουν λιγότερο: Μέσα στον Μάιο δημοσιεύθηκε άλλη μια επίσημη έρευνα από τη Eurostat που δείχνει ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους άλλους λαούς στην Ευρώπη. Ο μέσος όρος των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στη χώρα μας είναι 42, γεγονός που την βάζει στη κορυφή της συγκεκριμένης λίστας. Ακολουθεί η Βουλγαρία με 40,7, και στη συνέχεια βρίσκονται η Πολωνία (40,4), η Βουλγαρία (40,1) και η Σλοβακία (40).

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Main photo: www.shutterstock.com