Νέα που είδαμε στο περισκόπιό μας και που ίσως ενδιαφέρουν όσους βάζουν το θέμα «εργασία και απασχόληση» σε περίοπτη θέση. Και είμαστε πολλοί!

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Προστασία στους εργαζόμενους! Είχε μείνει με ερωτηματικό το τι θα γινόταν για εκείνες τις επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτημα εξαίρεσης από την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Η κατάσταση ως είχε μέχρι στιγμής, έβαζε σε κίνδυνο (μείωσης μισθού ή απόλυσης) τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων. Τον Οκτώβριο ψηφίστηκαν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων αυτών.

Όχι πια αδήλωτη εργασία. Ήδη γίνονται για τις επιχειρήσεις πιο αυστηρά τα μέτρα κατά της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.  Δεν θα υπάρχουν πια οι εκπτώσεις που υπήρχαν στο πρόστιμο για τους εργοδότες που δεν δηλώνουν/ασφαλίζουν τους υπαλλήλους τους. Πλέον για να έχει έκπτωση ο εργοδότης πρέπει να προσλάβει τον εργαζόμενο για τουλάχιστον 12 μήνες. Δες το σχετικό θέμα του Νίκου Βόπη εδώ.

Στα όχι καλά νέα: παρατηρήθηκε ότι τον προηγούμενο μήνα έγιναν 7.000 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Επίσης περισσότερες από 1 στις 2 νέες θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι part time ή εκ περιτροπής.

Αρχίζουν να γίνονται όλα ηλεκτρονικά! Από τον Μάρτιο του 2020 θα επισημοποιηθεί η κάρτα εργαζομένων. Έχουμε ξαναπεί τι είναι η κάρτα εργαζομένων: μια ηλεκτρονική κάρτα που θα καθιερωθεί σιγά-σιγά ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες. Ανακοινώθηκε αυτόν τον μήνα ότι η ηλεκτρονική κάρτα θα ξεκινήσει πιλοτικά από σούπερ μάρκετ και τράπεζες.

Παρόλα αυτά… ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός μας στις ελληνικές επιχειρήσεις, παραμένει χαμηλός. Μελέτη του ΣΕΒ που είδε το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο καταγράφει την κατάταξή μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: στις επενδύσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) πάμε καλά (είμαστε στην 11η θέση στην Ε.Ε.), αλλά η τεχνολογική ωριμότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα παραμένει χαμηλά (26η θέση).

Έχετε startup επιχείρηση; Ανακοινώθηκε μέσα στον μήνα ότι μάλλον θα ξεκινήσει πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τις startup, ώστε να ενθαρρυνθεί η καινοτομία στην Ελλάδα.

Ποιοι δουλεύουν Κυριακή; Απ’ ό,τι φαίνεται, η νέα νομοθεσία θα προβλέπει ότι μια επιπλέον κατηγορία επιχειρήσεων (αυτές που ασχολούνται με τη διανομή εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης) θα επιτρέπεται να λειτουργούν και κατά τις αργίες (Κυριακές κλπ). Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτόματα οι εργαζόμενοί τους θα δουλεύουν όλες τις ημέρες τις εβδομάδας. Όσοι δουλεύουν Κυριακή θα δικαιούνται αναπληρωματική ημέρα ρεπό.

+Νέα του kariera.gr

Ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο στην Αθήνα οι Ημέρες Καριέρας 2019 και το αντίστοιχο Up Event (μπορείτε να δείτε όλες τις ομιλίες στη σελίδα μας στο facebook). Συμμετείχαν 63 εταιρείες, από διάφορους κλάδους, εκπαιδευτικοί οργανισμοί και περισσότεροι από 8.000 υποψήφιοι. Εσύ έλειπες;

Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για το Digital Marketing Camp που διοργανώνει για εσάς δωρεάν το kariera.gr σε συνεργασία με τη Google. Νεότερα, σύντομα.

Ανακοινώθηκε ότι έρχεται στις 30 Νοεμβρίου το Developers:Day, το μεγαλύτερο Open Event Πληροφορικής στην Ελλάδα. Αν ο προγραμματισμός είναι το αντικείμενο ή το όνειρό σου, μη λείψεις.

Image source cocoparisienne by Pixabay