Όταν ήμασταν μικρά παιδιά,  δεν είχαμε την κριτική ικανότητα να διακρίνουμε τι είναι σωστό και τι λάθος και να αντιδράσουμε με τον αντίστοιχο τρόπο.

Δεν είχαμε δηλαδή τα «εργαλεία» που μας βοηθούν να επεξεργαστούμε τις ενέργειες και τα συναισθήματά μας - «εργαλεία» όπως η ωριμότητα, η υπομονή ή οι δεύτερες σκέψεις - για μία κατάσταση που βιώνουμε.  Όταν ενηλικιωνόμαστε ασφαλώς και η αντίληψη μας βελτιώνεται με το ποια είναι κατάλληλη και τι ακατάλληλη συμπεριφορά. Τουλάχιστον έτσι λέει η θεωρία!

Δυστυχώς, όπως φαίνεται κάποιοι παραμένουν για πάντα παιδιά ή τουλάχιστον εξακολουθούν να έχουν κάποιες δυσκολίες.

Σύμφωνα με την έρευνα του CareerBuilder, περίπου 3 στους 4 εργαζόμενους έχουν δει κάποιο είδος παιδικής συμπεριφοράς μεταξύ των συναδέλφων τους:

  • Γκρίνια: 55%
  • Διάφορους μορφασμούς όταν κάτι δεν γίνεται με τον τρόπο τους: 46%
  • Αναφορά στους ανωτέρους κάποιων συναδέλφων: 44%
  • Μία κοροϊδευτική γκριμάτσα πίσω από την πλάτη: 35%

Όλοι μας, που και που, κάνουμε πράξεις για τις οποίες αργότερα δεν είμαστε και πολύ περήφανοι ως προς την ωριμότητα που δείξαμε. Αν όμως αυτή η συμπεριφορά γίνεται συνήθεια τότε μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στον εργασιακό μας χώρο.

Κάποιες τέτοιες συνήθειες που μπορούμε να αποφύγουμε είναι:

1. Να μην σεβόμαστε την κοινόχρηστους χώρους.

Η κουζίνα και το μπάνιο στο γραφείο είναι για τη δική μας εξυπηρέτηση - πάντα όμως, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είναι εκεί μόνο για τη δική μας εξυπηρέτηση.

Εκείνος που αφήνει στο ψυγείο τρόφιμα για μέρες ή εκείνος που παίρνει τη θέση parking κάποιου συναδέλφου ή που αργεί στα meetings, σίγουρα δεν αποτελεί πρότυπο συναδέλφου. Αν δεν θέλουμε να κερδίσουμε αυτή τη φήμη «επάξια» πρέπει να σεβόμαστε τους αντίστοιχους κανόνες και να σκεφτόμαστε πάντα τους συναδέλφους μας.

2. Να μην είμαστε καθόλου βοηθητικοί.

Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ενός ώριμου ανθρώπου είναι να βλέπει τα πράγματα από την οπτική γωνία και την πλευρά των άλλων. Θα ήταν πολύ  καλύτερα λοιπόν όταν βλέπουμε ότι κάποιος έχει ανάγκη τη βοήθειά μας να του την προσφέρουμε με στόχο να προχωρήσουν κάποιες εργασίες και να επιτευχθεί ο στόχος της ομάδας μας.  

3. «Δεν φταίω εγώ»

Όλοι θα κάνουμε λάθη, και συνεχώς, σε όλα τα στάδια της καριέρας μας. Ε και; Οταν κάτι πάει στραβά ή δεν φέρει τα αποτελέσματα που περιμέναμε θα πρέπει να μας αποδοθούν οι ευθύνες για τις ενέργειες και τις αποφάσεις που πήραμε. Σαν ώριμοι ενήλικες θα τις αναλάβουμε  και δεν θα κατηγορήσουμε κανέναν άλλον.

4. Αδιάβαστος στο meeting (ξανά)

Είναι αλήθεια! Σε κανέναν δεν αρέσουν τα meetings. Εάν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε μια συνάντηση, σωστό και πρέπον είναι να αφιερώσουμε χρόνο εκ των προτέρων για να προετοιμαστούμε, ώστε να μην επιβραδύνουμε τη διαδικασία και να μην προκαλέσουμε τη δυσαρέσκεια όλων των παρευρισκομένων.

5. Κουτσομπολιό

Οι καλές σχέσεις «χτίζονται» πάνω στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό – υπάρχει φυσικά ένας σίγουρος τρόπος για να αποδομηθεί μία τέτοια σχέση: Το κουτσομπολιό! Η διάδοση μίας φήμης ή το να μιλάμε αρνητικά για τους συναδέλφους μας είναι κάτι που σίγουρα θα φέρει αυτό το αποτέλεσμα.

Η διατήρηση του «μικρού παιδιού» μέσα μας θεωρείται κάτι καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσουμε «ελεύθερο», ειδικά όσον αφορά την καριέρα μας.

Πηγή: https://www.careerbuilder.com/advice/grow-up-10-bad-habits-at-work

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com