Τι ισχύει για την εργασία μας τώρα που ο κορονωϊός βρίσκεται σε αυτή τη φάση; Τι προβλέπεται για άδειες; Τι προβλέπεται για την προστασία μας; Οι απαντήσεις μαζεμένες εδώ.

 1. Ενημερωνόμαστε, δεν πανικοβαλλόμαστε!
 2. Τα σχολεία από σήμερα κλειστά. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά θα δυσκολευτούν αυτές τις μέρες. Τα παιδιά καλό είναι να μην τα «κρατήσουν» οι γηραιότεροι (παππούδες/γιαγιάδες), καθώς αυτοί είναι πιο ευάλωτοι. Οπότε, προβλέπεται άδεια για γονείς ώστε να κρατήσουν τα παιδιά τους: άδεια 15 ημερών για τη μητέρα και άλλη τόση για τον πατέρα, εφόσον εργάζονται και οι 2. Η άδεια αυτή είναι πέραν της κανονικής τους, και ισχύει για όσους έχουν παιδιά έως 15 ετών (μαθητές Γ’ Γυμνασίου).
 3. Οι συναθροίσεις εύλογα περιορίζονται. Αυτό αφορά εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Άρα αν έχουμε να πάμε σε χώρους που ενδέχεται να υπάρχει συνωστισμός (συνέδρια, ημερίδες κλπ) το αποφεύγουμε. Τα μεγάλα events, εργασιακά και μη, έχουν αναβληθεί. Κι εμείς στο kariera.gr αναβάλαμε τη διοργάνωση των Ημερών Καριέρας Θεσσαλονίκης που θα ήταν ένα μαζικό event.
 4. Αν είστε σε open plan / open space γραφείο χρειάζεται έξτρα προσοχή. Καλή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων του γραφείου απαραιτήτως.
 5. Αν δεν έχει γίνει απολύμανση στους χώρους εργασίας μας, ζητάμε από τον εργοδότη να γίνει μία τέτοια. Είναι για την προστασία όλων.
 6. Για όσους είστε σε εταιρείες που έχουν ανασταλεί οι εργασίες, μην ανησυχείτε για «χαμένους μισθούς». Συζητείται αυτή τη στιγμή να δοθεί επίδομα 718 ευρώ για εργαζόμενους σε εταιρείες που κλείνουν.
 7. Όσοι μπορείτε να δουλέψετε από το σπίτι, καλό είναι να δουλέψετε από το σπίτι εφόσον το επιτρέπει η φύση της δουλειάς σας. Δηλαδή όσοι κάνουμε δουλειές με βασικό εργαλείο τον υπολογιστή μας, ας μην πάμε στο γραφείο, επιβαρύνοντας την επικινδυνότητα (για εμάς και τους άλλους).
 8. Όσων η φύση της δουλειάς απαιτεί φυσική παρουσία, πάμε κανονικά στη δουλειά μας κρατώντας τα βασικά μέσα προφύλαξης: καλή υγιεινή, περιορισμός της άμεσης επαφής και αποφυγή περιττών συναντήσεων. Στις συνεντεύξεις εργασίας δεν δίνουμε το χέρι μας για χειραψία όπως κανονικά θα έπρεπε, αλλά τείνουμε αγκώνα. Είναι πολύ κουλ άλλωστε (yo brother!). Αν έχουμε ραντεβού για συνέντευξη εργασίας αλλά νιώθουμε αδιάθετοι, την αναβάλλουμε ευγενικά – σας εγγυόμαστε θα κάνει καλή εντύπωση στον μελλοντικό εργοδότη σας.
 9. Όσοι νιώθουμε αδιαθεσία, δεν πηγαίνουμε στη δουλειά μας. Ενημερώνουμε τον εργοδότη μας και μένουμε σπίτι.
 10. Αν νιώθουμε αδιαθεσία (συνάχι, βήχας κλπ) και χρειαστεί να μετακινηθούμε, απαραιτήτως φοράμε μάσκα.
 11. Τα καλά νέα, είναι ότι ακόμα και όσοι δεν είχαμε εξοικειωθεί με την εργασία από απόσταση, την τηλε-εργασία και με τα ψηφιακά μέσα, εξοικειωνόμαστε τώρα. Να δεις που μέχρι να περάσει η μπόρα θα έχουμε αναβαθμιστεί digital-wise. Και για να φτιάξουμε και λίγο το κλίμα:

Photo by Anna Shvets from Pexels