Πόσο ουτοπικό είναι σε μια πόλη όπως η Αθήνα να πηγαίνουμε με ποδήλατο στη δουλειά; Από τις 6 ως τις 31 Μαΐου το ποδηλατικό challenge ξεδιπλώνεται.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Το «Με Ποδήλατο στη Δουλειά» είναι ένας φιλικός διαγωνισμός για να δούμε ποιοι θα μπορέσουν να πάνε περισσότερες φορές στη δουλειά με ποδήλατο για έναν μήνα, 6 Μαΐου - 31 Μαΐου 2019. Ήδη στον διαγωνισμό έχουν εγγραφεί 72 οργανισμοί-εταιρείες (μερικές από τις οποίες είναι εταιρείες που ήρθαν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών σας στην έρευνα για τους πιο επιθυμητούς εργοδότες) οι οποίες θα στηρίξουν όσους εργαζόμενους έχουν την άθληση στο αίμα τους και θέλουν για λίγες μέρες να κάνουν πετάλι για να φτάσουν στη δουλειά τους.

Φυσικά εντάξει, δεν πρόκειται για εργαζόμενους που μένουν ας πούμε στο Φάληρο ενώ η εταιρεία τους είναι στη Νέα Ερυθραία. Οι περισσότεροι έχουν να διανύσουν μια πιο «βατή» διαδρομή αλλά είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και στην Αθήνα, μια πόλη με ποδηλατική κουλτούρα μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. 145 εργαζόμενοι λοιπόν έχουν πάρει μέχρι στιγμής μέρος σε αυτό το challenge και τα υπόλοιπα νούμερα είναι ήδη ενθαρρυντικά:

Απόσταση που έχει διανυθεί:     8.781 Km

Λίτρα βενζίνης που δεν έχουν καεί:          878 L

Κιλά CO2 που δεν έχουν εκλυθεί:             1.960 Kg

Το επίσης θετικό είναι ότι η δράση επεκτάθηκε και εκτός Αθηνών, σε μέρη όπως το Κιάτο, η Καλαμάτα, η Μυτιλήνη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Πρέβεζα και η Ξάνθη. Ενώ κάθε εταιρική ομάδα έχει και το δικό της όνομα, με μερικά να είναι πραγματικά πολύ εμπνευσμένα: Coolest Guys (Eurobank), Ανηφοράκηδες χωρίς σύνορα (ΕΚΠΑ) κ.ά.

Ποιος είναι ο στόχος; Μα να δούμε κατά πόσο η μετακίνηση με ποδήλατο είναι ως επιλογή πιο βιώσιμη από όσο νομίζουμε. Να ξεφύγουμε από τη «λύση-κονσέρβα» ή τη «σαρδελοποίηση» (δείτε και την αφίσα) του αυτοκινήτου ή του λεωφορείου στην κίνηση. Να δούμε με αριθμούς πόσο καύσιμο εξοικονομούμε, με πόση λιγότερη ρύπανση επιβαρύνουμε την πόλη μας. Να βγάλουμε χειροπιαστά συμπεράσματα και να ασκήσουμε πιέσεις, τώρα που εκλέγουμε και δημοτικούς… άρχοντες για να κάνουν περισσότερα ποδηλατικά έργα. Και τελικά να εκφράσουμε την αγάπη για ποδήλατο λίγο πιο συντονισμένα… έτσι όπως πάμε για δουλειά.

//περισσότερες πληροφορίες: biketowork.gr

και ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα