Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στο να γίνει Silicon Valley; Στην παγκόσμια κατάταξη των startups ποια θέση έχουμε;

Το StartupBlink ίσως το ξέρετε ως μια παγκόσμια πλατφόρμα που εντοπίζει startups από όλο τον κόσμο. Αυτή η πλατφόρμα λοιπόν έβγαλε τη φετινή λίστα με τις χώρες που έχουν πιο ισχυρό startup οικοσύστημα, δηλαδή τις χώρες των οποίων οι startups είναι πιο πολυπληθείς και δυναμικές. Θέλετε να μάθετε στη λίστα αυτή η μικρή Ελλάδα τι θέση κατέχει; Την 42η. Είμαστε 42οι ανάμεσα σε 202 χώρες που καταμετρώνται στην πλατφόρμα. Κι αν υπολογίζαμε την «πίτα» των startups σε τεταρτημόρια, ανήκουμε στο πρώτο πιο εμφανές τεταρτημόριο.

Στην πρόσφατη μεγάλη έρευνα του kariera.gr σε συνεργασία με το Τμήμα Μάρκετινγκ του ΟΠΑ, ελέγξαμε και τη δική σας στάση, τη στάση των νέων, απέναντι στην εργασία σε startups. Οι απαντήσεις σας τι έδειξαν; Ότι εσείς που απαντήσατε ότι θα θέλατε πολύ και αρκετά να δουλέψετε σε startup καλύπτετε το 71%! Ενώ εσείς που απαντήσατε λίγο ή καθόλου είστε το 29%. Η διαφορά στα μεγέθη είναι μεγάλη. Πριν λίγους μόλις μήνες (στην περσινή έρευνα) οι «πολύ» και «αρκετά» ήσασταν 59%. Δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο αυξηθήκατε κατά 12%.

Και δεν ήταν η μόνη αύξηση αυτή. Στην παγκόσμια κατάταξη του StartupBlink η Αθήνα ως πόλη φέτος ανέβηκε κατά 62 ολόκληρες θέσεις. Σε αντίθεση με την Αθήνα, οι δύο αμέσως πιο ισχυρές ελληνικές πόλεις σε παρουσία startup (η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα) έπεσαν 27 και 74 θέσεις αντίστοιχα στην παγκόσμια κατάταξη πόλεων. Παρ’ όλα αυτά, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα συνεχίζουν να παραμένουν οι 3 πόλεις στην Ελλάδα όπου έχουν δημιουργήσει το πιο εμφανές και διακριτό startup οικοσύστημα.

startup

Φυσικά το να υιοθετήσει η Ελλάδα τους όρους μιας Silicon Valley απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Όμως τα όνειρα από σιλικόνη που έκανε η Γενιά Υ πριν από λίγα χρόνια, τα όνειρα να στήσουμε βιώσιμες και δημιουργικές startup επιχειρήσεις φαίνεται ότι δεν έσκασαν. Όχι μόνο δεν έσκασαν, αλλά άνθισαν. Λειτούργησαν, έδωσαν επαγγελματικές διεξόδους, δημιούργησαν θέσεις, προώθησαν ιδέες που διακρίθηκαν στο εξωτερικό και έκαναν την Ελλάδα υπολογίσιμη δύναμη σε έναν χάρτη γεμάτο νεοφυείς επιχειρήσεις.

*Αν η Ελλάδα είναι στην 4θέση παγκοσμίως, ποιες είναι οι πρώτες χώρες στην κατάταξη; Στις πέντε πρώτες θέσεις είναι: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ισραήλ και Αυστραλία.

By kariera team