Ένα ξεκαθάρισμα για το τι είναι ΕΚΕ (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) την εποχή του κορωνοϊού, ποιες καλές πρακτικές έχουν εμφανιστεί αυτόν τον καιρό και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό.

Disclaimer: Προσοχή, το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό, ούτε έχει πρόθεση να προβάλλει επιχειρήσεις έναντι κάποιων άλλων. Τα παραδείγματα ΕΚΕ που περιλαμβάνονται είναι δειγματοληπτικά.

Updated: 29/3/20

Ίσως πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία περνάμε περίοδο τόσο μεγάλων κοινωνικο/οικονομικών αλλαγών. Κοινωνία και επιχειρήσεις είναι οι μεγάλοι ασθενείς, παλεύουν να ελαχιστοποιήσουν απώλειες. Στην εποχή αυτή κάποιες επιχειρήσεις ακόμα καταφέρνουν να σταθούν «όρθιες», κάποιες με πατερίτσες, άλλες χωρίς. Και αυτές οι όρθιες, κάνουν κινήσεις για να σηκώσουν κι εμάς, όσους τελοσπάντων έχουμε «πέσει» ή κινδυνεύουμε με πτώση.

Τι είναι ΕΚΕ (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) και ποιες οι πιο ενδεδειγμένες μορφές της αυτή τη στιγμή;

Το να προσφέρεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ΕΚΕ! Η ΔΕΗ πριν λίγες μέρες έκανε δωρεά ύψους 5 εκ. ευρώ στο ΕΣΥ για την καταπολέμηση του COVID-19. Η COSMOTE ανακοίνωσε δωρέα 2 εκ. ευρώ για ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων με αναπνευστήρες, κλίνες για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και άλλο ιατρικό εξοπλισμό. Η Παπαστράτος έκανε προσφορά 50 πολύτιμους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίες για τις ΜΕΘ. Η Motor Oil άλλους τόσους. Η ΓΙΩΤΗΣ άλλους 20. Η εταιρεία ΜΕΓΑ (ετ. ατομικής υγιεινής), 20 νοσοκομειακές κλίνες. 250.000 χειρουργικές μάσκες η Stoiximan. 35 πολύτιμα monitrs για ΜΕΘ η Septona. Και πολλές ακόμα εταιρείες ή ιδρύματα (όπως π.χ. Ίδρυμα Λάτση) έχουν προχωρήσει σε μικρές ή μεγάλες δωρεές, αναλόγως των οικονομικών μεγεθών και των δυνατοτήτων τους.

Το να παρέχεις δωρεάν τα αγαθά σου υπέρ των ανθρώπων που εργάζονται στον Τομέα Υγείας είναι ΕΚΕ! Το έκαναν εταιρείες σίτισης (όπως η Everest) προσφέροντας ροφήματα ή φαγητό σε γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό ΕΚΑΒ κλπ.

Το να συμβάλλεις με τον εταιρικό εξοπλισμό ή την τεχνογνωσία σου, στον αγώνα κατά του κορωνοϊού είναι ΕΚΕ! Το έκανε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ανέλαβε δωρεάν τη διαχείριση και μεταφορά των νοσοκομειακών αποβλήτων κορωνοϊού του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ.

Το να δίνεις extra παροχές στους εργαζόμενούς σου είναι ΕΚΕ! Το έκανε η Lidl Hellas χορηγώντας έκτακτο ποσό ύψους 1,8 εκ. ευρώ σε όλους τους εργαζομένους της ανεξαρτήτως βαθμίδας.

Το να μεριμνάς για τις Τράπεζες Τροφίμων, ώστε να μη λείψουν διατροφικά αγαθά από κανέναν είναι ΕΚΕ! Το έκανε η Interamerican συγκεντρώνοντας και παραδίδοντας τρόφιμα μακράς διαρκείας συνολικού βάρους 1,3 τόνων.

Η ψηφιακή αλληλεγγύη είναι ΕΚΕ! Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε μια πρωτοβουλία υπό το όνομα #DigitalSolidarityGR και καλεί όλες τις εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, να παρέχουν δωρεάν ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης, επικοινωνίας, εργασίας και ψυχαγωγίας για όσο διαρκεί ο κορωνοϊός. Η πλατφόρμα Digital Solidarity έχει ήδη ανοίξει και πολλές εταιρείες έχουν προστρέξει. Μερικά που έπιασε το ραντάρ μας:

  • η Cosmote έδωσε δωρεάν mobile data (15GB), δωρεάν τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους (όχι μόνο τους συνδρομητές της) μέσω YouTube, κ.ά
  • η Wind επίσης δωρεάν 15GB για όλους
  • η Vodafone 400 λεπτά ομιλίας
  • η Noveltech προσέφερε το CityzanApp σε όλους τους Δήμους δωρεάν
  • η Unique δωρεάν υπηρεσίες e-mail Marketing για κάθε επιχείρηση
  • η Intersys δωρεάν λογισμικό uniFLOW σε επιχειρήσεις που ακόμα δεν εμπίπτουν στο καθεστώς τηλε-εργασίας, ώστε να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εκτυπώσεις τους
  • η Quantum απομακρυσμένη τεχνική υποστήριξη 5 ώρες τον μήνα για κάθε εταιρεία που θα το ζητήσει
  • η Doctoranytime παρέχει γιατρούς που είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα της, για να απαντούν στις ιατρικές απορίες που έχουμε μέσα από το κινητό ή το laptop μας
  • οι εκδόσεις Καστανιώτη δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία (ορίστε, ακόμα και εταιρείες που δεν είναι αμιγώς ψηφιακές, δίνουν ψηφιακά δωρεάν βοηθήματα)

Δεκάδες ακόμα είναι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν ό,τι μπορούν, μπορείτε να δείτε άλλα τέτοια παραδείγματα εδώ.

Μια καινούργια εποχή ΕΚΕ έχει ήδη ανατείλει. Οι δυνάμεις συστρατεύονται. Και από αυτό το βήμα εμείς, ως νούμερο-ένα φορέας ενίσχυσης απασχόλησης στην Ελλάδα, οφείλουμε να πούμε ένα μπράβο και να εκφράσουμε την ευχή να δούμε περισσότερες τέτοιες ΕΚΕ δράσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Photo by Dan Meyers on Unsplash