Πριν απαντήσεις καταφατικά, έλα να δούμε πόσο είναι βιώσιμη και υπό ποιες συνθήκες η 4ήμερη εργασία μπορεί να εξελιχθεί σε μια πάγια πρακτική.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ένας παγκόσμιος κολοσσός, η Microsoft Ιαπωνίας, εφάρμοσε την 4ήμερη εργασία. Δεν είναι καινούργιο «πείραμα». Και άλλες εταιρείες έχουν ανά τον κόσμο δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία, κατά διαστήματα. Και στην Ελλάδα έχει γίνει. Για παράδειγμα η Skroutz που στην τελευταία απονομή των βραβείων Employers of Choice του kariera.gr ξαναμπήκε στους 10 Εργοδότες Επιλογής, το έχει εφαρμόσει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φυσικά μιλάμε για 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού, καθώς 4ήμερη εργασία με αντίστοιχη μείωση μισθού εφάρμοσαν αρκετές ελληνικές εταιρείες στα χρόνια της κρίσης, προκειμένου να κρατήσουν τους εργαζόμενούς τους. «Μπορεί να χρειάζεται να γίνει μια μικρή μείωση μισθού, αλλά δεν χρειάζεται να έρχεστε τις Παρασκευές», ήταν η βασική φιλοσοφία τους.

Λιγότερες μέρες δουλειάς όμως, με ίδιες απολαβές, είναι μια πρωτοποριακή (και για τους σκεπτικιστές, επισφαλής) απόπειρα αλλαγής του εργασιακού τοπίου. Επιστροφή στη Microsoft: τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν εντυπωσιακά. Ο τεχνολογικός γίγαντας αποκάλυψε ότι εργαζόμενοι είναι χαρούμενοι και η αποδοτικότητά τους αυξήθηκε κατά 40% απ’ όταν ξεκίνησε η 4ήμερη εβδομάδα.

«Πώς γίνεται να αυξάνεται η αποδοτικότητα, ενώ πέφτουν οι ώρες εργασίας από 40 σε 32;», θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Λες οι περισσότερες μέρες ξεκούρασης να μας «φορτίζουν» καλύτερα; Λες οι πιο σφικτοί ρυθμοί της 4ήμερης εργασίας να βοηθούν στην οργάνωση; (όταν ξέρεις ότι έχεις λιγότερο χρόνο για να κάνεις κάτι, ίσως συγκεντρώνεσαι περισσότερο, άσε που αποφεύγεις περισπάσεις, άσκοπους καφέδες και σκρολάρισμα στο facebook). Λες έτσι να μειωθούν φαινόμενα υπερκόπωσης και burnout; Λες να λειτουργεί ως κίνητρο για να σε αγαπάνε περισσότερο οι εργαζόμενοί σου;

«Είναι πολύ πιο υγιές και κάνουμε καλύτερη δουλειά αν δεν εργαζόμαστε τρελές ώρες» λέει στο Reuters ο 36χρονος Γιαν Σουλτς-Χόφεν, ιδρυτής της Planio, μιας εταιρείας πληροφορικής με έδρα το Βερολίνο. Και μια πρόσφατη έρευνα σε 3.000 εργαζόμενους σε 8 ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου έδειξε ότι 3 στους 4 εργαζόμενους πιστεύουν ότι μπορούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους σε λιγότερες από 7 ώρες, αν κανείς δεν τους διακόπτει. Το πείραμα της 4ήμερης εργασίας έχει σχετικά εξαπλωθεί. Μελετητές ερευνούν τα πραγματικά οφέλη και σελίδες σε επαγγελματικά forum συζητούν για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Και αν κάποτε με τη βιομηχανική επανάσταση, κατάφερε να διεκδικηθεί το σαββατοκύριακο ως χρόνος ξεκούρασης και αναψυχής, τώρα με την τεχνολογική επανάσταση τι γίνεται; Μπαίνει στη διαπραγμάτευση η Παρασκευή. «Μια μικρότερη εβδομάδα είναι ένας τρόπος ώστε οι εργαζόμενοι να  απολαύσουν τα οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες», λέει η TUC που είναι στη Βρετανία ο βασικός φορέας υποστήριξης σωματείων εργαζομένων.

«Έπεσαν σημαντικά τα επίπεδα στρες και αυξήθηκε δραματικά η αίσθηση της δέσμευσης των εργαζομένων» υποστηρίζει μια άλλη εταιρεία, στη Νέα Ζηλανδία που εφάρμοσε το 4ήμερο. Βρε λες;

Μαζί με τα πιθανά οφέλη για τους εργαζόμενους, οι οικολόγοι βλέπουν και οφέλη για το περιβάλλον: «λιγότερες μετακινήσεις και εκπομπές ρύπων, μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρισμού και μικρότερη χρήση αναλώσιμων».

Από την άλλη, οι ενστάσεις πολλών είναι εύλογες και ‘solid’ που λέμε και στο χωριό μας. Μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών μπορεί να ζορίσει υπερβολικά τους εργαζόμενους για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, ή να οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουμε ασφαλή συμπεράσματα ακόμα. Όσες επιχειρήσεις το έχουν δοκιμάσει (ελληνικές αλλά και ξένες), το έκαναν εν είδει πειράματος: για μικρό διάστημα και όχι σε περίοδο που υπάρχει φόρτος εργασίας. Θα περάσει από το στάδιο του πειράματος στο στάδιο της κανονικής εφαρμογής ποτέ; Και αν ναι, πόσο έτοιμοι είμαστε να δουλέψουμε κατά 20% σκληρότερα για μια έξτρα μέρα ξεκούρασης; Οι απαντήσεις θα έρθουν μόνες τους, προβλέπουμε, και μάλιστα σύντομα.

Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels