Μια εξέλιξη για τα εργασιακά και τις ανταμοιβές μας, σε λίγες μέρες μπαίνει σε εφαρμογή. Ποια είναι αυτή;

Μετά από 10 χρόνια που οι μισθοί στην Ελλάδα δυστυχώς αντί να αυξάνονταν ακολουθούσαν καθοδική πορεία, ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στο kariera.gr θέλουμε πάντα να σας ενημερώνουμε για ό,τι νέο κυκλοφορεί στην εργασία, και αυτή τη φορά η εξέλιξη αφορά χιλιάδες νέους που -κατά γενική ομολογία- ζούσαν με πολύ μικρές οικονομικές απολαβές. Δεν αλλάζουν ραγδαία τα δεδομένα, και ακόμα ο κατώτατος μισθός έχει πολύ δρόμο για να έρθει σε ευθυγράμμιση με το επιθυμητό για όλους βιοτικό επίπεδο. Όμως είναι μια καλή αρχή αφού πλέον:

- Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€ (αύξηση 11%).

-Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).

Και σε κάθε τριετία εργασίας που θα συμπληρώνουμε θα αυξάνεται ανάλογα και ο μισθός μας. Για παράδειγμα αν έχουμε συμπληρώσει μια τριετία ο κατώτατος μισθός θα είναι 715€, αν έχουμε συμπληρώσει έξι χρόνια 780€ κοκ.

Αυτό που ενδιαφέρει όμως περισσότερο εσάς που είστε κάτω των 25 είναι ότι καταργείται αυτό που λέγαμε υποκατώτατος μισθός. Ο υποκατώτατος μισθός ήταν ο μισθός για νέους έως 25 ετών κι ήταν ακόμα πιο χαμηλός (γύρω στα 510€ αντί για 586€). Η διάταξη αυτή καταργείται από 1η Φεβρουαρίου και όλοι θα ξεκινάμε  (χωρίς ηλικιακές διακρίσεις) με κατώτατο μισθό τα 650€.

Με τον ίδιο τρόπο καταργείται και το υποκατώτατο ημερομίσθιο, και ξεκινούν όλοι από τα 29,04€/ημέρα μεικτά, όπως είδαμε πιο πάνω (αύξηση 27%).

Η αύξηση αυτή συμπαρασύρει ευτυχώς και άλλα πράγματα, όπως το επίδομα ανεργίας (που αυξάνεται από τα 360€ στα 400€), η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας (που αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€) και μερικά ακόμα επιδόματα.

Μένει να δούμε τι θα γίνει με τη μείωση του αφορολόγητου που μπορεί να ισχύσει από το 2020. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο στο τέλος του χρόνου και όσοι βρίσκονται σε χαμηλά εισοδήματα (και άρα παίρνουν χαμηλό μισθό); Γιατί αν συμβεί αυτό ίσως η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι σαν… δώρο άδωρον. Θα δούμε.

kariera.gr team

Copyright: www.shutterstock.com