Θέλεις να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση ή να αναπτύξεις την επιχείρηση που ήδη έχεις, υπάρχει κάποιος που μπορεί να σε βοηθήσει να το κάνεις πράξη! H Eλένη Στεφανίδου, Communications Manager του The Peoples Trust, μας «ξεναγεί» σε έναν απίθανο και όμως αληθινό κόσμο business wise (υπο) στήριξης. 

Το The People’s Trust, που ιδρύθηκε τον Μάιο του 2016, είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη – κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Ο οργανισμός υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας οικονομική υποστήριξη έως €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης όπως συμβουλευτική καθοδήγηση, κατάρτιση, business coaching, δικτύωση με επιχειρηματικούς φορείς, πάντα με βάση τις ανάγκες του κάθε επιχειρηματία.

Σε ποιον απευθύνεται το Peoples Trust

Σε αυτούς που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε άλλες πηγές χρηματοδότησης και σε όσους έχουν ήδη μια μικρή επιχείρηση αλλά με κάποια επιπλέον υποστήριξη θα μπορέσουν να επενδύσουν σε υποδομές με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Πιστεύουμε στις ικανότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών

 • Η προσέγγιση μας είναι ανθρωποκεντρική.
 • Αναζητούμε ανθρώπους με ταλέντο και δεξιότητες, χωρίς η επιχειρηματική εμπειρία να αποτελεί προϋπόθεση.
 • Συνδυάζουμε την οικονομική υποστήριξη με υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην επίτευξη των στόχων ενός νέου επιχειρηματία.
 • Δεν έχουμε κανέναν περιορισμό στον κλάδο που υποστηρίζουμε.
 • Δεν έχουμε περιορισμό ούτε στην ηλικία του ενδιαφερόμενου (αρκεί να έχει κλείσει τα 18). 

Κριτήρια για τη χορήγηση χρηματοδότησης

 • Βιωσιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου/ιδέας και Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα δύο βασικότερα κριτήρια.
 • Καινοτομία και Δυνατότητες επέκτασης είναι επιθυμητά, αλλά προαιρετικά κριτήρια.

Επίσης, θα επεκτείνουμε τις δράσεις μας και στην Περιφέρεια, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη όπου ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε γραφείο μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε και τους επιχειρηματίες εκεί.

Η αλήθεια σε αριθμούς

 • Aπό τον Σεπτέμβριο του 2016 που ξεκινήσαμε να δεχόμαστε αιτήσεις έως σήμερα, έχουμε υποστηρίξει 140 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 250 νέες θέσεις εργασίας. Τα κεφάλαια που έχει διαθέσει ο οργανισμός για την οικονομική τους ενίσχυση φτάνουν τις € 800.000.
 • Οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουμε υποστηρίξει είναι νεοσύστατες, σε ποσοστό 55%.
 • Ο μέσος όρος ηλικίας των ενδιαφερόμενων που κάνουν αίτηση στον οργανισμό μας είναι τα 38 χρόνια.
 • Στόχος μας για το 2018 είναι η υποστήριξη 100 επιχειρήσεων.

Q&A από την ψυχή του The People’s Trust

Εκτός από το οικονομικό, ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας στην Ελλάδα; (Paul Kidner, Γενικός Διευθυντής)

Αναμφίβολα η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για το 85% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι ένα κενό που θέλει να καλύψει το The People’s Trust, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις.  Ωστόσο, η χρηματοδότηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο κατάλληλος επιχειρηματικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση ενός πλάνου προς έναν συγκεκριμένο στόχο, συχνά λείπουν από ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία στο επιχειρείν. Και αυτά είναι στοιχεία απαραίτητα για να βοηθήσουν έναν επιχειρηματία να σταθεί σε μια ανταγωνιστική αγορά. Όταν έχεις έναν στόχο και γνωρίζεις πού ακριβώς θέλεις να φτάσεις, είναι πιο εύκολο να πάρεις τις στρατηγικές αποφάσεις  που θα καθορίσουν τη λειτουργία της επιχείρησής σου, την επιλογή συνεργατών, που θα πρέπει να πεις ναι και το σημαντικότερο πού θα χρειαστεί να πεις όχι. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο χρηματοοικονομικός προγραμματισμός και οι ταμειακές ροές. Το τελευταίο αποτελεί καθολικό πρόβλημα για τους μικρούς επιχειρηματίες και για τον λόγο αυτό στο The People’s Trust εστιάζουμε στην παροχή τόσο ισχυρών υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση βοηθά βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτού του είδους οι υπηρεσίες – συμβουλευτική καθοδήγηση, κατάρτιση, business coaching, εκπαιδευτικά σεμινάρια – αποτελούν εργαλεία που χρησιμοποιούμε στον οργανισμό για να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση και να την αναπτύξουν ακόμα περισσότερο. Τέλος, ορισμένες φορές διαπιστώνουμε έλλειψη σε καινοτόμα σκέψη αλλά αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό κόστος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Αν γινόταν να μειωθούν τα εμπόδια κατά το ξεκίνημα μιας επιχείρησης, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα βλέπαμε ακόμα πιο πολλές εμπνευσμένες επιχειρηματικές ιδέες να γίνονται πραγματικότητα . Στο The People’s Trust έχουμε την τύχη να έχουμε υποστηρίξει καινοτόμες επιχειρήσεις.

Περιπτώσεις επιχειρηματιών που με εξέπληξαν (Δημήτρης Κουλέτσης, Development Manager)

Στο The People’s Trust ποτέ δεν μένουμε στην πρώτη εντύπωση. Ακόμα και στις περιπτώσεις που μπορεί να έχουμε αμφιβολίες για το επιχειρηματικό σχέδιο ή την ιδέα του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία, επιδίωξη μας είναι να τον βοηθήσουμε ώστε να βελτιωθεί όσο μπορεί κάθε πρόταση που δεχόμαστε. Χαίρομαι πολύ όταν τέτοιες περιπτώσεις εξελίσσονται σε συγκροτημένες προτάσεις. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά δεν είναι λίγα εκείνα που με εξέπληξαν ευχάριστα. Είμαι εντυπωσιασμένος με την επιμονή και τη σχολαστικότητα με την οποία κάποιοι επιχειρηματίες κατάφεραν να ξεπεράσουν δυσκολίες. Χαίρομαι όταν θυμάμαι την πρώτη και την τελευταία φορά που συνάντησα έναν επιχειρηματία που έχουμε υποστηρίξει. Όταν θυμάμαι την επιφυλακτικότητα, την ανασφάλεια ή το παράπονο, το αίσθημα της κούρασης στην πρώτη μας συνάντηση και μετά βλέπω την ενέργεια και την χαρά της δημιουργίας που κουβαλάει μαζί του. Η ενέργεια απελευθερώνεται και παλεύουν με τις δικές τους δυνάμεις. Και οφείλω να σημειώσω πως στο The People’s Trust αυτό κάνουμε. Στηρίζουμε, δεν χαρίζουμε και νομίζω  ότι, εκτός από την οικονομική ενίσχυση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξέρεις ότι και κάποιος άλλος εμπιστεύεται την ιδέα και τις ικανότητές σου. Η συνεργασία μας με τους επιχειρηματίες είναι συνεχής και δεν σταματά στη χρηματοδότηση, αλλά η επιτυχία είναι όλη δική τους. Εμείς τους δίνουμε τα εργαλεία που χρειάζονται και στα οποία, για διάφορους λόγους, δεν είχαν πρόσβαση. Τους θεωρώ όλους πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση.  Όσοι έχουν υποστηριχθεί από τον οργανισμό μας το άξιζαν εκατό τοις εκατό και είμαστε περήφανοι για τη δουλειά τους.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές στιγμές που έχετε ζήσει;

(Ελένη Στεφανίδου, Communications Manager) 

Κάθε φορά που βλέπω έναν άνθρωπο να πετυχαίνει τον στόχο του, μικρό ή μεγάλο, είναι πολύ σημαντική στιγμή. Ειδικά όταν έχεις δει πόσο πολύ έχει προσπαθήσει για αυτόν, πόσα εμπόδια χρειάστηκε να ξεπεράσει, πόσες φορές σκέφτηκε ότι μπορεί να μην τα καταφέρει. Νομίζω ότι όλοι μας το έχουμε νιώσει αυτό κάποια στιγμή στη δουλειά μας και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να φτάνεις τελικά εκεί που ήθελες.  Όμως πιστεύω ότι για έναν νέο επιχειρηματία που παίρνει την απόφαση να δημιουργήσει κάτι δικό του, αξιοποιώντας όχι μόνο τις ικανότητες και την επιθυμία του, αλλά συχνά και όσα χρήματα διαθέτει, η αγωνία είναι πολύ μεγαλύτερη.  Γι’ αυτό και η στιγμή που οι επιχειρηματίες που έχουμε υποστηρίξει μας προσκαλούν να δούμε το καινούριο τους μαγαζί ή να δοκιμάσουμε το νέο τους προϊόν ή να μας παρουσιάσουν μια νέα υπηρεσία ή να μας ανακοινώσουν μια νέα συνεργασία, είναι ιδιαίτερα σημαντική . Γιατί τα κατάφεραν! Στο σημερινό ασταθές οικονομικό περιβάλλον δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επιτυχία καθώς υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό το αίσθημα της επίτευξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το παρόν και το μέλλον ενός νέου επιχειρηματία. Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία κερδίζει εμπειρίες και εφόδια απαραίτητα για τη συνέχεια.  

ΙNFO

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν online στο www.thepeoplestrust.org

https://www.facebook.com/ThePeoplesTrust-563002727233570/

Instagram: the_peoples_trust

Της Μίας Κόλλια