Στον σημερινό κόσμο, εργασία και ζωή είναι αλληλένδετες. Το να έχουμε σκοπό, θα βελτιώσει και τις δύο.

Της Μίας Κόλλια

Θα θέλαμε να δουλεύουμε πιο παραγωγικά, με περισσότερο πάθος και να ζούμε τη ζωή μας με αυτό τον τρόπο, επίσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Mίσιγκαν για την υγεία και τη συνταξιοδότηση, οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όταν η δουλειά μας έχει νόημα και σκοπό για μας, τότε έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο, είμαστε πιο παραγωγικοί και νοιαζόμαστε γι' αυτήν. Ο σκοπός μάς δημιουργεί την αίσθηση να αναλάβουμε μια «αποστολή» που θα αξίζει τον κόπο. Μας εμπνέει να συνεχίζουμε τη ζωή μας βάζοντας στόχους, να τους ανανεώνουμε και να προχωράμε. Συνεπώς η σημασία του σκοπού  στη ζωή και στη δουλειά μας είναι πολύ σημαντική.

Πώς θα καταλάβουμε όμως ποιος είναι ο δικός μας σκοπός για να τον ενεργοποιήσουμε; Οι απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις θα μας καθοδηγήσουν.

1. Ποιες είναι οι υπερδυνάμεις σας; Μην είστε μετριόφρονες. Ξέρετε σε τι είστε πραγματικά καλοί. Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή τη δύναμη, όπως ένας υπερήρωας, για να κάνετε κάτι καλό για τον κόσμο; Όταν επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύναμη για έναν σκοπό, σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας, τότε αποκτά τον χαρακτήρα υπερδύναμης.

2. Ποιες είναι οι αξίες και οι πεποιθήσεις σας; Σε τι πιστεύετε περισσότερο, στον βαθμό που σας βοηθά να καθοδηγείτε τις καθημερινές σας ενέργειες; Η σταθερότητά σας σε αυτές τις αδιαπραγμάτευτες αξίες είναι ένας από τους πιο απλούς και πιο άμεσους τρόπους, που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εργάζονται και να ζουν με μια αίσθηση σκοπού. Και όταν οι συνάδελφοί σας στη δουλειά βλέπουν ότι δεν κάνετε εκπτώσεις στις αξίες σας, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, εμπνέονται από εσάς.

3. Τι θα κάνατε δωρεάν; Δώστε προσοχή σε αυτό που σας κάνει να χάνετε την αίσθηση του χρόνου, όταν ασχολείστε μαζί του. Τα πράγματα που σας απορροφούν μπορεί να είναι σημάδια για κάτι που θα έπρεπε να κάνετε και ότι αν ακολουθούσατε αυτό τον δρόμο, η ζωή σας θα αποκτούσε νόημα.

4. Ποιες ήταν οι πιο ευτυχισμένες στιγμές σας; Τι κάνατε συγκεκριμένα σε εκείνες τις στιγμές και τι ακριβώς σας προκάλεσε αυτή τη χαρά; Ψάξτε αρκετές περιπτώσεις. Το κοινό τους γνώρισμα μπορεί να σας δώσει ενδείξεις σχετικά με τον σκοπό σας.

5. Τι έχετε μάθει από τις αποτυχίες και τις επιτυχίες στην επαγγελματική σας πορεία; Οι λανθασμένες στροφές στην καριέρα σίγουρα δίνουν πολύτιμα μαθήματα, που καλό είναι να τα αντιπαραβάλλουμε με τις φορές που έχουμε σημειώσει κάποιες επιτυχίες, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Σκεφτείτε τι συνέβαινε κατά τη διάρκεια των σφαλμάτων που έφεραν πόνο και των νικών που έφεραν χαρά. Πώς ακριβώς φερθήκατε εκείνες τις φορές; Τι σας έκανε να διακριθείτε και τι να ζοριστείτε; Οι ενδείξεις για τον σκοπό σας βρίσκονται κάπου ανάμεσα σε αυτές τις απαντήσεις σας.

6. Τι πρέπει να κάνετε πράξη; Ποια προβλήματα είναι στη φύση σας να μπορείτε να επιλύετε; Τι χρειάζεται ο κόσμος, στο οποίο είστε καλός στο να του το προσφέρετε; Ο σκοπός μας τροφοδοτεί συχνά κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας και αφορά το γενικότερο σύνολο.

7. Τι θα έχαναν οι συνάδελφοί σας αν δεν ήσαστε εκεί; Αυτό αφορά εκείνα τα εμπνευσμένα χαρακτηριστικά σας, από τα οποία οι άλλοι ωφελούνται και αντλούν δύναμη. Αυτό που θα τους έλειπε, θα μπορούσε να σας δώσει σημάδια για το πού να δώσετε έμφαση όσον αφορά τον σκοπό σας.

8. Τι θα έλεγαν οι άλλοι ότι είστε προορισμένοι να κάνετε; Τι λένε οι φίλοι ή οι συνάδελφοί σας για τα ταλέντα σας; Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση, «Α, θα μπορούσες να είσαι .....!». Για σκεφτείτε το, μήπως εκείνοι βλέπουν κάτι, που σε εσάς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο;

Photo by Smart on Unsplash