Από τη στιγμή που κάποιος καλείται να συμμετάσχει σε μία επαγγελματική συνέντευξη πρέπει να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να περάσει στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης, που συνήθως είναι μία δεύτερη συνέντευξη.

Βασικά ο υποψήφιος θα πρέπει να κατανοήσει τι είναι αυτό που αναζητεί ο εργοδότης. Υπάρχουν τέσσερις βασικές ερωτήσεις που οι περισσότεροι εργοδότες θα αναρωτηθούν πραγματοποιώντας τη συνέντευξη:

Θα καταφέρει ο υποψήφιος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης;

Θα ταιριάξει με τους άλλους εργαζομένους και εν γένει με το εργασιακό περιβάλλον;

Θα είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά του;

Θα θέλει να παραμείνει σε αυτήν μετά από κάποιο διάστημα;

Μάλιστα μερικές φορές οι τέσσερις ερωτήσεις γίνονται πέντε:

Μπορεί να εξελιχθεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος;

Γνωρίζοντας αυτές τις ερωτήσεις ο κάθε υποψήφιος μπορεί να προετοιμαστεί

και να πουλήσει» τον εαυτό του δίνοντας απαντήσεις μέσα στο πλαίσιο των παραπάνω τεσσάρων ή και πέντε βασικών ερωτήσεων.

Αυτό που είναι χρήσιμο είναι να μπορέσει ο υποψήφιος να μάθει όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται για τη συγκεκριμένη θέση. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει ο υπεύθυνος ανθρωπίνων πόρων της εταιρίας, ο οποίος ενδεχομένως έχει μία περιγραφή εργασίας και κάποιος μπορεί να αντλήσει πληροφορίες στη συνάντηση μαζί του. Ένας άλλος τρόπος είναι τυχόν γνωστοί του υποψηφίου που εργάζονται στη συγκεκριμένη εταιρία ή συνεργάζονται μαζί της. Με λίγα λόγια, η συλλογή όσων περισσότερων πληροφοριών γίνεται βοηθάει γιατί ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τονίσει εκείνα τα προσόντα του και τις εμπειρίες του που ταιριάζουν με τις απαιτήσεις της θέσης και τις επιθυμίες του αξιολογητή.

Εξάλλου, αν κάποιος έχει προετοιμαστεί να απαντήσει σε αυτά τα θέματα δεν θα δυσκολευτεί να το πράξει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής συνέντευξης ακόμη και αν η δομή και η σειρά των ερωτήσεων διαφοροποιηθούν.

Εκτός, όμως, από τις ανωτέρω τέσσερις ή πέντε βασικές ερωτήσεις υπάρχει μία σειρά άλλων που είναι εξίσου δημοφιλείς. Ενδεικτικά αναφέρονται οι:

Τι γνωρίζετε για την εταιρία μας;». Σε κανέναν αξιολογητή δεν θα αρέσει να ενδιαφέρεστε για μία θέση σε εταιρία που δεν ξέρετε με τι ασχολείται ή άλλα βασικά στοιχεία, όπως το πού δραστηριοποιείται, τη θέση που έχει στην αγορά της κ.λπ. Δημοσιευμένα στοιχεία στο Διαδίκτυο, οι πληροφορίες από γνωστούς και τα εταιρικά φυλλάδια στον προθάλαμο της εταιρίας είναι καλές πηγές πληροφοριών.

Μιλήστε μου για τον εαυτό σας». Καλό είναι ο υποψήφιος να αναφερθεί με

συντομία στα κύρια σημεία της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και,

σίγουρα, να μην παραλείψει να μιλήσει για δραστηριότητες και επιτεύγματα που πιστεύει ότι σχετίζονται με τη νέα θέση, άρα ενδιαφέρουν την εταιρία.

Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά; Τι σας ελκύει σε αυτή τη θέση;». Δεν υπάρχουν κανόνες για τη σωστή απάντηση σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις μια και ο καθένας έχει διαφορετικούς λόγους που προτιμάει τη θέση. Αυτό, όμως, που σίγουρα είναι αναγκαίο είναι να είναι και να ακούγεται ειλικρινής.

Αντίστοιχη απάντηση ισχύει και για την εξίσου συνηθισμένη ερώτηση: Γιατί θέλετε να αποχωρήσετε από την παρούσα θέση σας;».

«Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία;». Σε αυτό το σημείο καλό είναι ο υποψήφιος να απαντήσει με τρόπο ο οποίος να σχετίζεται άμεσα με τη θέση για την οποία συζητάει.

Ποιες είναι οι αδυναμίες σας;». Αυτή η ερώτηση επιδέχεται πληθώρα διαφορετικών απαντήσεων και επειδή οι αξιολογητές το γνωρίζουν είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Οι υπερβολές (π.χ. δεν έχω κανένα αρνητικό) μάλλον δεν θα πείσουν και ενδέχεται να δημιουργήσουν περίεργα συναισθήματα στον αξιολογητή. Επιπλέον, η αναφορά σε αρνητικά στοιχεία που κατά βάθος μπορεί να είναι θετικά για την εταιρία (π.χ. είμαι εργασιομανής) μπορεί να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό, ακόμη και αν είναι αλήθεια. Επομένως απαιτείται μεγάλη προσοχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να αποκαλύψει αρνητικά του σημεία που θα οδηγήσουν στη σκέψη ότι δεν είναι κατάλληλος για τη θέση.

Οι παραπάνω ερωτήσεις φυσικά δεν είναι οι μόνες που ερωτώνται σε μία

συνέντευξη. Ο κύριος λόγος που επιλέχθηκαν δεν είναι μόνο διότι είναι ενδεικτικές αλλά και διότι αποδεικνύουν ότι είναι πολύ πιθανόν η εξέλιξη της συνέντευξης να διαφέρει αν κάποιος πάει απροετοίμαστος ή έχει φροντίσει να εξασκηθεί πριν συμμετάσχει σε σχετική συνάντηση.

Ακόμη περισσότερες συμβουλές στο νέο άρθρο του kariera.gr “Πετυχημένη συνέντευξη για δουλειά“.