Ερωτήσεις Συνέντευξης – Αναπόσπαστο κομμάτι της επικοινωνίας σου με τον συνεντευξιαστή είναι οι ερωτήσεις που θα κάνεις εσύ. Το 99% των συνεντεύξεων τελειώνει με την ερώτηση: «Έχετε εσείς να ρωτήσετε κάτι;» Οι περισσότεροι υποψήφιοι θεωρούν ότι είναι κάτι τυπικό, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι.
Είναι μέρος της διαδικασίας και μάλιστα πολύ σημαντικό. Ελέγχεται το κατά πόσον μπορείς να διεισδύσεις στη συζήτηση που έλαβε χώρα, αναζητώντας επιπρόσθετες πληροφορίες. Ελάχιστες φορές μπορεί πραγματικά να δικαιολογηθεί η απουσία ερωτήσεων από την πλευρά σου. Το λογικό και αναμενόμενο είναι να έχει προκύψει τουλάχιστον μία.
Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε ο συνεντευξιαστής να είναι απολύτως επεξηγηματικός ή εσύ να έκανες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, κάτι απολύτως θεμιτό. Κι έτσι όντως να μην έχουν μείνει ερωτήσεις για το τέλος. Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις και θέλει μεγάλη εμπειρία και από τις δύο πλευρές.
Είναι ίσως από τις λίγες φορές που δεν μπορείς να προετοιμαστείς από πριν. Οι ερωτήσεις που ενδεχομένως θα απευθύνεις στον συνομιλητή σου θα προκύψουν από την κουβέντα σας.

Διάβασε το ενημερωμένο άρθρο για την “Επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά“!

Μερικές από τις ερωτήσεις που θα μπορούσες να απευθύνεις στον συνεντευξιαστή, αν φυσικά δεν έχουν συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θα μπορούσαν να είναι οι παρακάτω:

Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για την ομάδα με την οποίαθα δουλέψω αν επιλεγώ;
Τι ευκαιρίες εκπαίδευσης και γενικότερα ανάπτυξης προσφέρει η εταιρεία;
Αυτός που κατείχε τη θέση μέχρι τώρα βρίσκεται στην εταιρεία;
Αν ναι, θα μπορέσει να με στηρίξει τις πρώτες μέρες;
Θα μπορούσατε να μου πείτε τι εντύπωση σχηματίσατε για μένα βάσει της συζήτησής μας;
Πιστεύετε ότι πληρώ τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία με μένα;
Δες μερικά συμπληρωματικά σημεία που μπορεί να σε βοηθήσουν:

Κάνε ερωτήσεις μόνο όταν πραγματικά νιώθεις ότι έχεις κάποια απορία. Μην προχωρήσεις σε ερώτηση μόνο και μόνο γιανα προσποιηθείς ενδιαφέρον.
Σκέψου αν η ερώτηση που θα κάνεις έχει ήδη καλυφθεί απότον συνεντευξιαστή στη διάρκεια της συζήτησης. Αν δεν είσαισίγουρος, μην την κάνεις∙ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δενήσουν συγκεντρωμένος.
Προσπάθησε να κάνεις έξυπνες ερωτήσεις που να άπτονταιτου αντικειμένου σου και της όλης συζήτησης. Μια άσχετη ερώτηση δείχνει περιέργεια και δε θα εκληφθεί θετικά.
Παρ’ όλ’ αυτά, αν η ερώτησή σου δεν είχε σχέση με τα προηγούμενα, αλλά έχεις συγκεκριμένο λόγο που την κάνεις, φρόντισενα το αναφέρεις αμέσως μετά την ερώτηση. Για παράδειγμα, ανείσαι υποψήφιος για τη θέση του λογιστή και ρωτήσεις για τιςδράσεις κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, εξήγησε ότι είσαιεθελοντής σε τέτοιες δράσεις και θα ήθελες να ενημερωθείςώστε να βοηθήσεις.
Κάνε ακριβείς και εξειδικευμένες ερωτήσεις, και όχι γενικέςκαι αόριστες.
Περισσότερες ερωτήσεις, ιδέες και συμβουλές στο βιβλίο «Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε! Τα 7 μυστικά της επιτυχημένης συνέντευξης» του Μάριου Μανιάτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=711060
Facebook Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε!

Copyright: aslysun, www.shutterstock.com

Μάριος Μανιάτης