Αν το καλοσκεφτείτε, το να κληθείτε για μια συνέντευξη είναι σαν να πηγαίνετε σε ένα “ραντεβού στα τυφλά”. Ουσιαστικά, δύο άγνωστοι άνθρωποι (τις περισσότερες φορές) συναντιούνται για να επιβεβαιώσουν αν υπάρχει η “σπίθα” που θα τους οδηγήσει σε ένα 2ο ραντεβού και κατ’ επέκταση σε μια “σχέση”. Και μην ξεχνάτε, ότι η συνάντηση και στις δύο περιπτώσεις γίνεται υπό τις ίδιες συνθήκες: το “ταίριασμα” εξετάζεται κάτω από συνθήκες άγχους και για τις δύο πλευρές, καθώς και υπό πίεση χρόνου. Εξ ου και είναι τόσο δύσκολο να εξερευνηθεί σε μία μόνο συνάντηση αν υπάρχει χημεία…
Οι πρώτες εντυπώσεις που θα έχετε από τον συνεντευξιαστή σας, θα λέγαμε πως παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συνάντησή σας μαζί του. Πώς όμως μπορείτε να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να αντιληφθείτε ότι όλα λειτουργούν θετικά για την υποψηφιότητά σας;

Γλώσσα του σώματος
Έχετε όλοι ακούσει για τη στάση με τα σταυρωμένα χέρια που “μιλάει” αρνητικά για τη διάθεσή του (και τη δική σας!) να ακούσει, να αποδεχτεί και να διαπραγματευτεί για όσα συζητάτε; Το ίδιο πιθανόν να ισχύει όταν έχει σταυρωμένα τα πόδια, όταν κοιτάει επίμονα το ρολόι του ή η προσοχή του διασπάται από ό,τι υπάρχει στο χώρο που βρίσκεστε. Τότε μάλιστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Αντιθέτως, όταν το σώμα του κλίνει προς τα εμπρός, όταν τα χέρια και οι ώμοι είναι πιο χαλαρωμένοι, ακόμα κι όταν η πρώτη χειραψία δείχνει ένθερμη κι επιτυχής, τότε βιώνετε τα πρώτα θετικά σημάδια.
Βέβαια, αν δείτε στην αρχή κάποια αρνητικά σημάδια, μην παρασυρθείτε και απογοητευθείτε. Μπορεί να μην έχουν καν να κάνουν με εσάς. Μπορεί να είναι μια κακή ημέρα για αυτόν ή απλά να συμμετείχε σε ένα δύσκολο meeting πριν σας συναντήσει.

Βλέμμα
Όταν σας κοιτάει διαρκώς στα μάτια, είναι ένδειξη ότι έχετε προκαλέσει το ενδιαφέρον ή και τη συμπάθειά του. Αν και ένα επίμονο βλέμμα μπορεί να κρύβει το ακριβώς αντίθετο. Αν όμως, ο συνεντευξιαστής σας, σάς κοιτάει συχνά και σε φυσικό “ρυθμό” κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τότε μάλλον έχετε πετύχει το στόχο σας.

Ενεργητική Ακρόαση
Η διαδικασία του να μπορεί κάποιος να ακούσει ενεργητικά και να συγκρατήσει τις πληροφορίες που του παρουσιάζονται, αποτελεί τεχνική. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία γίνεται αυτοματοποιημένα, αν το περιεχόμενο της συζήτησης είναι άκρως ενδιαφέρον. Αν λοιπόν, παρατηρήσετε τον συνομιλητή να γνέφει σ’ αυτά που του λέτε ή/και, να συμφωνεί μέσω εκφράσεων του προσώπου του, τότε και πάλι έχετε κερδίσει μέρος των εντυπώσεων.

Χαμόγελο
Ένα χαμόγελο, μπορεί να ελλοχεύει μια επιφανειακή/ψεύτικη διάθεση, ή και να προέρχεται εγκάρδια από τον απέναντί σας. Σίγουρα όμως, είναι μια έκφραση του προσώπου που μπορείτε να την ερμηνεύσετε εύκολα.

Χημεία
Ένα από τα σημάδια που θα αντιληφθείτε αμέσως μόλις φανεί – θα “ταιριάζουν” οι κουβέντες με τον συνομιλητή σας ή μπορεί να καταλήγετε να γελάτε για το ίδιο θέμα. Τις περισσότερες φορές, τα παραπάνω προκαλούνται όταν η κουβέντα έρχεται στα ενδιαφέροντα, ή σε εμπειρίες που μπορεί να μοιράζεστε.

Κλείσιμο συμφωνίας
Σίγουρα έχετε περάσει από συνέντευξη όπου, βγαίνοντας, δεν είχατε ιδέα πώς πήγε και αν τελικά ο αξιολογητής σάς βρήκε ως τον ιδανικό υποψήφιο. Αυτό συμβαίνει λόγω της πείρας του να κρύβει συναισθήματα και συμπεράσματα που σε άλλη περίπτωση θα φαίνονταν από τις αντιδράσεις και τα λόγια του. Θα έχουν υπάρξει όμως και φορές που δεν θα μπόρεσε να συγκρατηθεί, αποκαλύπτοντας έμμεσα ή άμεσα την προτίμησή του για την υποψηφιότητά σας. Σε κάθε περίπτωση, εσείς φροντίστε να έχετε το ένστικτό σας έτοιμο να “πιάσει” κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, ώστε να βοηθήσετε λεκτικά και συμπληρωματικά για να “κλείσει η συμφωνία” μια ώρα αρχύτερα.

Για να μην αφήνετε τίποτα στην τύχη διαβάστε το νέο άρθρο του kariera.gr ” Πετυχημένη συνέντευξη για δουλειά“.

Copyright:bananq, www.shutterstock.com

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr