Σε μία συνέντευξη εργασίας δεν πρέπει να ρωτά μόνο ένας. Όταν ολοκληρώσει λοιπόν τις ερωτήσει ο άνθρωπος που θα αποφασίσει για το μέλλον σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και θέστε τα δικά σας ερωτήματα. Άλλωστε, μάλλον θα σας δώσει τον λόγο με την κλασική ερώτηση «Μήπως θα θέλατε εσείς να με ρωτήσετε κάτι;»

Πράγματι λοιπόν, τις περισσότερες φορές στις συνεντεύξεις εργασίας έρχεται η δική μας σειρά να ρωτήσουμε κάτι. Οι περισσότεροι υποψήφιοι ρωτούν κάτι σχετικό με τον μισθό ή τις απαιτήσεις της δουλειάς ή το ωράριο και τις διακοπές. Λάθος. Διότι εκείνη τη στιγμή, το θέμα δεν είναι να πάρουμε απαντήσεις αλλά να δείξουμε κάτι περισσότερο για εμάς και να διεκδικήσουμε ακόμη πιο δυναμικά και ουσιαστικά τη θέση για την οποία ενδιαφερόμαστε. Άλλωστε, αν κάποιος δεχτεί να μας προσλάβει, αργά ή γρήγορα, θα έρθει η ώρα για τη συζήτηση γύρω από τα χρήματα και τον ελεύθερο χρόνο – οπότε γιατί να σπαταλήσουμε αδίκως τις λίγες ερωτήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας με κάτι που ούτως ή άλλως θα βρούμε μπροστά μας (και να δεν συμφωνούμε, αρνιόμαστε τότε).
Οι παρακάτω είναι ιδέες ενδεικτικές για ερωτήσεις και διαμορφώνονται εύκολα ανάλογα με τη θέση που διεκδικείτε και φυσικά τον χαρακτήρα σας.

1. Ποια προσόντα θα πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να συμβαδίζει με το πνεύμα της εταιρείας σας – ως εργαζόμενός της και ως ξεχωριστή προσωπικότητα;

Το πνεύμα μιας εταιρείας είναι δεδομένο και συχνά παρουσιάζεται με αντίστοιχο τρόπο από την κάθε εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να ακούσετε τις λέξεις-κλειδιά και μάλιστα να κάνετε μία χαλαρή συζήτηση και ανταλλαγή με τον υπεύθυνο προσλήψεων, δείχνοντας πως εμβαθύνετε στην ουσία της εταιρείας και πως έχετε τη δυνατότητα να προσαρμοστείτε στα δικά της δεδομένα (ακόμη και αν δεν το έχετε σκοπό). Είναι σημαντικό να σας εξηγήσουν πώς ακριβώς εννοούν, για την δική τους εταιρεία, το κάθε ζητούμενο. Καθώς όλοι περίπου αναφέρονται σε αντίστοιχους στόχους και με παρόμοιες λέξεις που όμως μεταφράζονται σε άλλο πράγμα ανά περίσταση, καλό είναι να γνωρίζετε τι καλείστε να κάνετε για την επιτυχία, με τη δική τους έννοια.

2. Ποια είναι η πολιτική της εταιρείας πάνω στην παιδεία και τη συνεχή εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και ενημέρωση του προσωπικού της;

Πολλοί υποψήφιοι έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα στις σπουδές τους. Αυτό όμως μπορεί να μην αρκεί με την έννοια του αντικρίσματος στις εργασιακές απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω σεμινάρια ή και εκπαίδευση πάνω σε κάποια αντικείμενα, κάτι που αρκετές εταιρείας λαμβάνουν υπόψη τους. Είναι ωραίο να γνωρίζει ο άνθρωπος που σας απευθύνεται για τη δουλειά πως έχετε όρεξη για παραπάνω γνώσεις, πως θέλετε να καλλιεργηθείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθεί η επιχείρησή του και πως δεν θεωρείτε πως όσα ξέρετε αρκούν και δεν χρειάζεται να μάθετε κάτι επιπλέον. Η δια βίου μάθηση άλλωστε, ζητούμενο των καιρών μας, είναι κάτι που πια ενισχύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και προγράμματα στα οποία ενδέχεται να έχει πρόσβαση η εταιρεία στην οποία θα εργαστείτε.

3. Με ποιο τρόπο η εταιρεία σας κρατά τους υπαλλήλους της σε εγρήγορση; Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους δίνει κίνητρα για να είναι καινοτόμοι και, συνεχώς, δημιουργικοί;

Κάθε επιχείρηση και εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της, βρίσκει τρόπους, όχι μόνο για να κρατά ικανοποιημένους τους υπαλλήλους της αλλά κυρίως για να τους δημιουργεί ισχυρότερα κίνητρα και να τους κινητοποιεί να προβούν σε ενέργειες καινοτόμες που θα ωφελήσουν και την επιχείρηση φυσικά, αλλά και τους ίδιους προσωπικά αλλά και σε σχέση με τη θέση τους εκεί. Τα μπόνους είναι ο πιο γνωστός τρόπος, αλλά ακόμη και οι συγκεντρώσεις των υπαλλήλων που συσφίγγουν τις σχέσεις, οι επισκέψεις σε μέρη και χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που θα καλλιεργήσουν την αισθητική τους και τους ανοίξουν το μυαλό όπως και η παρακολούθηση ομιλιών που δίνουν ειδικού πάνω στο αντικείμενο που τους αφορά είναι πιθανές απαντήσεις. Αν μία εταιρεία δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά, μπορεί και να μην ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την ατομική εξέλιξη στελεχών της, οπότε μπορεί να μπείτε εσείς σε δεύτερες σκέψεις (αν υπάρχει φυσικά η δυνατότητα επιβίωσης).

Βρείτε περισσότερες απαντήσεις στα ερωτήματά σας στο νέο άρθρο του kariera.gr ” Πετυχημένη συνέντευξη για δουλειά“.

Copyright: Andrey Popov, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr