Κι όμως… Κι όμως… Γιατί τελικά οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά κι όχι απαραίτητα οι μεγάλες πράξεις! Όταν έχετε, λοιπόν, εξαντλήσει όλες τις πιθανές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Υπεύθυνο Στελέχωσης Προσωπικού να επιλέξει εσάς και μόνον εσάς από όλους τους υποψηφίους, ας φροντίσουμε κι αυτές να δούμε τί θα καταφέρουμε!
Έρευνες μαρτυρούν ότι, παγκοσμίως, μόνο το 3% των υποψηφίων λαμβάνει κλήση για συνέντευξη, από όσους δηλώνουν υποψηφιότητα για μια θέση. Με ένα τέτοιο μικρό ποσοστό να «ζορίζει» τις πιθανότητές σας, θα χρειαστεί σίγουρα να βάλετε τα δυνατά σας. Πώς; Χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες συμβουλές συνέντευξης.

Αφήστε τα κοσμήματά σας σπίτι.

Δεν είναι απαραίτητο να «στολιστείτε» όπως θα κάνατε αν βγαίνατε για βραδινή έξοδο, πριν πάτε στην συνέντευξη. Αν καταφέρετε να διατηρήστε την προσοχή του συνεντευξιαστή σας στο περιεχόμενο των απαντήσεων και των ερωτήσεων που θα του θέσετε, θα είναι προτιμότερο από το να «χάσει» όσα λέτε γιατί θα έχει «ξελογιαστεί» το βλέμμα του από την υπερβολική σας εμφάνιση.

Φερθείτε ευγενικά, ειδικά στην Reception!

Οι πιο «δυνατοί» πολλαπλασιαστές σας είναι οι άνθρωποι που σας υποδέχονται και το πρώτο πρόσωπο/εκπρόσωπος της εταιρείας. Αν τους κάνετε καλή εντύπωση και δώσετε σημασία στη θέση τους – κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν και τους προσπερνούν λέγοντας μια «ξερή» καλημέρα ή ούτε καν αυτή – αυτό θα σας επιστραφεί πολλαπλασιαστικά! Είναι πολύ πιθανόν ότι θα το αναφέρουν ή θα το τονίσουν στο τέλος στον άνθρωπο που θα σας πάρει συνέντευξη.

Μιλήστε ευγενικά σε αυτόν που θα βρεθεί μαζί σας στο ασανσέρ

Αυτό το άτομο, είτε σας συνοδεύει μέχρι την αίθουσα της συνέντευξης, είτε απλώς εργάζεται εκεί, είναι σημαντικό για εσάς, άμεσα ή έμμεσα. Και στις 2 περιπτώσεις δίνετε δείγμα του χαρακτήρα σας και αποδεικνύετε με κάθε κίνηση ότι δεν σας απασχολεί μόνο η συμπεριφορά που θα έχετε προς τον συνεντευκτή σας, αλλά η εταιρεία στο σύνολό της.

Διαβάστε λίγες ακόμη στο ανανεωμένο άρθρο για “Επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά“!

Διαβάστε ένα από τα business βιβλία που έχουν στην αίθουσα αναμονής

Οι πράξεις σας μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Αφήστε για λίγο το κινητό σας και ασχοληθείτε με ένα από τα έντυπα/περιοδικά επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που θα βρείτε εκεί. Έτσι, όχι μόνο δείχνετε πώς αξιοποιείτε την ώρα σας, αλλά πιθανόν αυτό να σταθεί ως μια καλή ευκαιρία συζήτησης ή σχολιασμού μετέπειτα στην συνέντευξη.

Κάντε τη μαγική ερώτηση!

Ρωτήστε τον συνεντευκτή σας τί του είχε κάνει εντύπωση όταν εκείνος είχε πρωτο-προσληφθεί στην εταιρεία. Μια ερώτηση που σίγουρα θα τον «πάει πίσω» σε παλιές μνήμες, αλλά κυρίως θα τον αφήσει έκλπληκτο. Δε θα περιμένει με τίποτα κάτι τέτοιο! Θα χαμογελάσει, θα χαλαρώσει όλη η ατμόσφαιρα κι ίσως καταφέρετε να τον κερδίσετε έτσι συναισθηματικά.

Αποδείξτε το ζήλο σας…

…μέσω των social media. Προσοχή σε αυτή την κίνηση, θέλει διπλωματία και «τέχνη». Μπορείτε, εφόσον έχετε επιστρέψει, να αναφέρετε κάτι θετικό που μάθατε για την εταιρεία κατά τη συνέντευξη (και μόνo αν το πιστεύετε πραγματικά), αναφέροντας και κάνοντας tag την εταιρεία. Θα λάβουν ενημέρωση σχετικά, κι ένα ακόμα «συν» θα προστεθεί στην αξιολόγησή σας μέσα τους. Σκεφτείτε απλά – κι οι αξιολογητές άνθρωποι είναι, και μάλιστα με συναισθήματα. Ως εκπρόσωποι της εταιρείας, ό,τι αναφέρετε για αυτή και τις δράσεις της, το βιώνουν και το αξιολογούν στο νου τους εκείνοι.

Καλή τύχη, επιτυχία και μην ξεχάσετε να διαπρέψετε!!!

Copyright: Yuriy Rudyy, www.shutterstock.com

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr