Αρχικά, προτείνουμε ηρεμία. Είναι προφανές, ότι και μόνο το άκουσμα αυτής της ερώτησης, σας φέρνει σε μεγάλο ποσοστό, σε έξαλλη κατάσταση. Συνήθης ερώτηση, ο τίτλος της σημερινής θεματικής μας ενότητας, σε συνεντεύξεις και αξιολογήσεις, όποια μορφή κι αν έχουν αυτές – επίσημη ή απλής συνάντησης. Η ερώτηση αυτή έχει λάβει την ταμπέλα της “ξεπερασμένης” και αποφεύγεται ωσάν το “πικρό” φάρμακο. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που τίθεται ακόμα και τελικά, έχει λογική υπόσταση στους καιρούς που βιώνουμε;

Μια μέρα πριν την πολυπόθητη συνέντευξη, συνήθως προετοιμάζεστε προκειμένου να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά και να εφεύρετε προκαταβολικά απαντήσεις που σε άλλη περίπτωση θα σας έφερναν σε δύσκολη θέση ή θα σας έπιαναν “αδιάβαστους”. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, μιας και η εποχή που βιώνουμε και η κρίση έχει μετατρέψει τους στόχους, τις προβλέψεις και τις συνθήκες σε τέτοιο βαθμό, όπου είναι αδύνατον να δοθεί μια σαφής και ώριμη απάντηση. Εδώ, καλά καλά, δεν μπορεί να προβλεφθεί “τι ξημερώνει αύριο”, θα γνωρίζετε εκ των προτέρων που θα βρισκόσαστε σε 5 έτη από σήμερα; Ή μήπως έχετε στη διάθεσή σας σταθερές και αξιόπιστες ενδείξεις για να βγάλετε συμπεράσματα, να κάνετε πλάνο και να ονειρευτείτε; Φαντάζει αδύνατον.

Την καίρια λοιπόν στιγμή της ερώτησης, γιατί είναι πολύ πιθανόν να σας γίνει παρά την αμφισβητήσιμη ουσία της, το καλύτερο που προτείνεται, είναι ηρεμία και στρατηγική. Αποφύγετε έξυπνα την ερώτηση απαντώντας σαν να μην ξημερώνει άλλη δυσοίωνη μέρα αύριο. Σκεφτείτε, ποια θα ήταν τα πλάνα και οι βλέψεις σας, αν δεν είχατε να υπολογίσετε και να σας αποκαρδιώσουν οι συνθήκες του σήμερα. Εκφράστε τους στόχους σας, ανεξαρτήτως κρίσης, φυσικά με μια πιο προσγειωμένη πινελιά, ώστε να μην φανεί ότι “ονειροβατείτε” και δεν έχετε επίγνωση της πραγματικότητας.

…και μέχρι να περάσουν αυτά τα 5 χρόνια προετοιμαστείτε καλύτερα με συμβουλές από το νέο άρθρο “Πετυχημένη συνέντευξη για δουλειά“.

Το πιο πιθανό, αν η ερώτηση αυτή σας τεθεί από εξειδικευμένο και έμπειρο στέλεχος της αγοράς, είναι να έχει στόχο να εκμαιεύσει το πώς αξιολογείτε την αγορά και την συμβολή σας σε αυτή, αν μπορείτε να δείτε πέραν της κρίσης σε ενδεχόμενη ανάκαμψη της αγοράς, παρά να σας εκνευρίσει. Ακόμα κι αν προκαλέσει το τελευταίο συναίσθημα, θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία ο συνεντευξιαστής σας να αξιολογήσει τον τρόπο που σκέφτεστε, πώς αντιμετωπίζετε ώριμα μια συζήτηση που αφορά στο μέλλον και τη θετικότητα που σας διέπει, σε αντίθεση με ενδεχόμενη αγανάκτηση και απαισιοδοξία που μπορεί να εκφράσετε.

Σκεφτείτε λοιπόν εις διπλούν τις απαντήσεις σας και δείτε ευκαιρίες, εκεί που άλλοι κυκλοθυμικά προτρέχουν!

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr