Είσαι σίγουρος ότι το ψεματάκι που είπες σε κάποια επαγγελματική συνέντευξη ήταν εντελώς αθώο και δεν σου κόστισε τη θέση εργασίας; Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας, σχεδόν στο σύνολό τους, θα διαφωνήσουν μαζί σου και θα σου πουν ότι στις συνεντεύξεις δεν υπάρχουν αθώα ψέματα. Αλλά μόνο ψέματα, που με μαθηματική ακρίβεια θα βλάψουν την καριέρα σου. Με λίγα λόγια, οποιαδήποτε ανακρίβεια ειπωθεί στην πρώτη επαφή με το μελλοντικό σου εργοδότη, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί και θα κλονίσει την εργασιακή σχέση, που έχει δημιουργηθεί.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, αθώα ψέματα, θα μπορούσαν να είναι: Μία απόλυση που δεν θέλεις να αναφέρεις, ένα μάθημα που ακόμη χρωστάς για να πάρεις το πτυχίο σου, οι διακοπές που έχεις κανονίσεις και ένα σωρό άλλα πράγματα.
Μιλώντας, πάντως, μέσα από τη δική μου εμπειρία, θα συμφωνήσω με τους συμβούλους σταδιοδρομίας και θα σου προτείνω να είσαι ειλικρινής στη συνέντευξη. Τώρα αν υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που θα πρέπει να διευθετήσεις υπάρχει καλύτερος τρόπος, από μία ψευδή δικαιολογία. Για παράδειγμα:

Όταν δεν έχεις πάρει ακόμη το πτυχίο σου
Η εύκολη λύση στην περίπτωση αυτή είναι να πεις ότι έχεις τελειώσει με τις σπουδές σου. Κάποιοι εργοδότες δεν θέλουν να δουν το πτυχίο, κάποιοι όμως θα σου το ζητήσουν. Τι θα κάνεις λοιπόν, αν ακόμη χρωστάς μαθήματα; Θα αναγκαστείς να ζητήσεις συγνώμη και να πεις την αλήθεια. Πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν καλύτερα να το συζητήσεις από την αρχή και να ζητήσεις τη στήριξη του εργοδότη σου. Δεν θα είναι αρνητικός. Οι περισσότερες εταιρίες, σήμερα, διαθέτουν προγράμματα για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων τους.

Όταν οι συστάσεις από το προηγούμενο αφεντικό σου είναι αρνητικές
Αν νομίζεις ότι ο προηγούμενος εργοδότης σου μπορεί να δώσει αρνητικές συστάσεις, είναι καλό στη συνέντευξη να μιλήσεις για αυτές τις ανησυχίες σου και να ζητήσεις να σε ενημερώσουν αν συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης θα πρέπει να εξηγήσεις τους λόγους που δημιουργήθηκε το κακό κλίμα στην τελευταία σου δουλειά.

Όταν έχεις απολυθεί
Αν ο υπεύθυνος προσωπικού σε ρωτήσει γιατί άφησες την προηγούμενη δουλειά σου, πες πραγματικά τι συνέβη. Το ψέμα δεν θα σε βοηθήσει. Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και αργά ή γρήγορα θα μάθει την αλήθεια.

Όταν πεις ψέματα για την προηγούμενη αμοιβή σου
Γα τον καθένα θα ήταν δελεαστικό να «φουσκώσει» τον μισθό που έπαιρνε στην προηγούμενη δουλειά του, όμως οι περισσότεροι εργοδότες κάνουν ελέγχους και ξέρουν καλά τα οικονομικά budget των άλλων εταιριών. Είναι σίγουρο λοιπόν ότι θα βγεις χαμένος με ένα τέτοιο ψέμα. Είναι καλύτερα να συζητήσεις ανοιχτά, το αν υπάρχουν καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στη νέα δουλειά.

Όταν η δουλειά αυτή είναι προσωρινή για σένα
Κανένας εργοδότης δεν θα σπαταλούσε χρόνο και χρήμα για να βρει έναν εργαζόμενο που σε έξι μήνες θα εγκαταλείψει την εταιρία του. Ακόμη και αν αρχικά σχεδιάζεις να φύγεις, δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί μετά από μερικούς μήνες. Είναι καλύτερα λοιπόν να αφήσεις στο μυαλό σου ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνεις στην ίδια δουλειά, αν σε ικανοποιεί.

Όταν δεν έχεις αντίστοιχη εμπειρία
Αν η προϋπηρεσία που διαθέτεις δεν είναι αντίστοιχη με τις προδιαγραφές της νέας θέσης καλό είναι να τονίσεις το ενδιαφέρον σου για τη δουλειά, να δείξεις πόσο αποφασισμένος είσαι και να ζητήσεις από το νέο αφεντικό σου κάποια ειδική εκπαίδευση που θα σε βοηθήσει να ανταποκριθείς με επιτυχία στο ρόλο σου.

Όταν είσαι overqualified για την εργασία που διεκδικείς
Δεν χρειάζεται να νοιώθεις περίεργα αν τα προσόντα σου είναι πολύ περισσότερα από αυτά που απαιτεί η συγκεκριμένη θέση, ούτε να τα κρύβεις. Πρέπει να είσαι περήφανος για τις επαγγελματικές σου δεξιότητες και να δείξεις στο μελλοντικό σου εργοδότη ότι αυτό αποτελεί εγγύηση για οποιαδήποτε δουλειά αναλαμβάνεις και όχι μειονέκτημα.

Όταν έχεις ήδη κανονίσει διακοπές ή προγραμματίζεις ένα γάμο
Εάν έχεις ήδη προσληφθεί και αποφασίσεις να λείψεις με άδεια, ο εργοδότης σου είναι βέβαιο ότι θα το καταλάβει. Στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερα να το συζητήσεις από την αρχή μαζί του και να προσπαθήσεις να βρεις μία χρυσή τομή με τους κανόνες που ακολουθεί η εταιρία, όσον αφορά τις άδειες.

Περισσότερες συμβουλές στο νέο άρθρο του kariera.gr “Πετυχημένη συνέντευξη για δουλειά“.