Μυστικά Συνέντευξης – Η αείμνηστη Coco Channel μας έλεγε: «…για να είσαι αναντικατάστατος, χρειάζεται να διαφέρεις». Το ίδιο ισχύει και με όλο το project της αναζήτησης εργασίας (ω, ναι! …project είναι). Το ζήτημα είναι να σας θυμούνται, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ακολουθήσετε μια εξαιρετικά «μοντέρνα» ή υπερβολική προσέγγιση. Αν τώρα είστε περισσότερο συντηρητικοί ή κλασσικοί στο στυλ σας ως υποψήφιοι, φυσικά και μπορείτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να δώσετε «χρώμα» στο personal brand σας και να τους καταπλήξετε!

Να θυμάστε μόνο, ότι άλλο είναι να είστε τολμηροί, κι άλλο αλαζόνες. Άλλο ευγενικοί, κι άλλο χωρίς προσωπικότητα. Άλλο προσεκτικοί στο τι θα πείτε, κι άλλο «κλειστοί» και «διάφανοι». Ας δούμε όμως καλύτερα τα 11 πιο ζουμερά tips για το πώς θα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λίγο χρόνο που θα σας δοθεί μαζί τους:

Δείξτε σεβασμό και ευγένεια στους «εμπλεκόμενους»
Δεν έχει σημασία αν αυτό το άτομο είναι π.χ. η κοπέλα της reception που θα σας προϋπαντήσει, ο/η βοηθός που θα σας καλέσει για να κλείσει τη συνέντευξη ή θα σας παραλάβει να σας οδηγήσει στην αίθουσα αναμονής, ο συνεντευκτής σας ή ο ίδιος ο εργοδότης. Η συμπεριφορά σας προς όλα αυτά τα άτομα είναι απαραίτητο να είναι άψογη, με σεβασμό και ευγένεια. Θυμηθείτε, όλοι τους επικοινωνούν και ενδεχομένως μοιράζονται πληροφορίες για εσάς, το οποίο σημαίνει ότι μια ενιαία και σωστή εικόνα για το άτομό σας, θα ήταν το ιδανικότερο!

Θαμπώστε τους!
Ασφαλώς και θα ακολουθήσετε τα standards του κώδικα ενδυμασίας μιας επαγγελματικής συνάντησης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αφήσετε την προσωπικότητά σας να διαπρέψει. Ειδικά, μάλιστα, αν ανήκετε σε έναν πιο δημιουργικό κλάδο, όπου μπορείτε να αναδείξετε το χαρακτήρα σας με ένα πιο τολμηρό χρώμα ή outfit, πάντα μέσα στα πλαίσια της λογικής.

Φέρτε το χρόνο με το μέρος σας.
Έχετε που έχετε το άγχος σας να διαχειριστείτε και το στόχο του να είστε καλά προετοιμασμένοι, φρέσκοι σε εμφάνιση και χαλαροί – όσο αυτό είναι εφικτό – για να πάει η συνέντευξη κατ’ ευχήν, μην τα θαλασσώσετε εξαιτίας μιας καθυστέρησης. Βοηθήστε τον εαυτό σας, βρείτε την τοποθεσία προτού ξεκινήσετε και σώστε χρόνο!

Τραβήξτε τον «άσσο» σας, όταν θα θελήσουν να μάθουν για εσάς!
«Πείτε μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σας», θα είναι από τις πρώτες ερωτήσεις που σας τεθούν. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα. Σχεδιάστε εκ των προτέρων μια μικρή περιγραφή του επαγγελματισμού και των δυνατοτήτων σας, καθώς και των ευκαιριών που βλέπετε να σας προσφέρει αυτή η θέση.

Μάθετε τα πάντα γι’ αυτούς 😉
Ψάξτε τους, όπως θα έκαναν κι εκείνοι για εσάς, διαβάστε ότι βρείτε (το LinkedIn profile τους, περιγραφή του ρόλου τους πιθανόν από την εταιρική ιστοσελίδα, σχετικά άρθρα που τυχόν έχουν γράψει, κ.ο.κ.). Προσπαθήστε να καταλάβετε τι εκτιμούν περισσότερο και ποιον θα ήθελαν να σουν να εργάζεται στον ίδιο οργανισμό με αυτούς.

Δώστε τους τροφή για «ταύτιση»!
Το πρώτο πράγμα που ένας συνομιλητής αναζητά από έναν άλλον είναι η ταύτιση. Ταύτιση απόψεων, συμφωνία προτιμήσεων, ομοιότητα σε πρότερη εμπειρία, φοίτηση σε ίδιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, κοινή καταγωγή, κ.ά. Ανακαλύψτε, τι τους «ξεκλειδώνει»!

Διάβασε το ενημερωμένο άρθρο για την “Επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά“!

Κερδίστε έδαφος με παραδείγματα.
Όσο υποστηρίζετε τη μεθοδολογία που θα ακολουθούσατε σε μελλοντικά προβλήματα που θα προκύπταν, με απτά παραδείγματα παρελθοντικών προκλήσεων, τόσο τα λεγόμενά σας έχουν περισσότερη υπόσταση και εμπνέουν εμπιστοσύνη.

Εμπλουτίστε το λόγο σας σοφά!
Φροντίστε να έχετε ψάξει καλά τις αξίες και το στόχο της εταιρείας που έχετε στοχεύσει να εργαστείτε. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να ενσωματώσετε όλα αυτά στις απαντήσεις σας;

Ήρθε η ώρα σας!
Κάποια στιγμή, σίγουρα, θα σας δοθεί η ευκαιρία να τους ρωτήσετε ό,τι σχεδιάζατε από την προηγούμενη ημέρα. Όταν, λοιπόν, έρθει η κατάλληλη στιγμή εκπλήξτε τους με την πιο προσεγμένη και καλοστημένη ερώτηση – ένα καίριο ζήτημα για εσάς ή για την εταιρεία που θα γίνετε σύντομα μέλος της.

Με την κουλτούρα πώς τα πάτε;
Τώρα είναι μια καλή στιγμή να τους δώσετε να καταλάβουν ό,τι θα μπορούσατε να είστε ήδη μέρος της κουλτούρας τους, μιας και σας ταιριάζει τόσο!

Ευχαριστείστε τους!
Αν όλη η διαδικασία σάς έμαθε αρκετά, ακόμα κι αν δεν επιλέξουν εσάς στο τέλος, ξέρετε σίγουρα πως αυτό θα σας βοηθήσει στις μελλοντικές σας συνεντεύξεις. Αξιοποιήστε αυτή σαν μια ωραία αφορμή για εκπαίδευση.

Copyright: NicoElNino, www.shutterstock.com

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr