Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις αποτελούν, πλέον, έναν σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. Δυστυχώς, όμως, πολλοί υποψήφιοι αποτυγχάνουν σ’ αυτό το πρώτο στάδιο με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να προχωρήσουν παρακάτω. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας πιστεύουν ότι η αποτυχία ενός υποψηφίου να ανταποκριθεί στην τηλεφωνική συνέντευξη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν την αντιμετωπίζει με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζει μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με το δυνητικό του εργοδότη.
Τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνέντευξης και τα οποία εσείς καλό θα ήταν να αποφύγετε είναι:

Η διεξαγωγή της συνέντευξης με τις πυτζάμες
Ακόμα κι αν δεν συναντάτε κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο, θα πρέπει να φοράτε ρούχα, που σας κάνουν να αισθάνεστε σίγουροι. Επιπλέον, αν η τηλεφωνική συνέντευξη γίνει το πρωί θα πρέπει να έχετε ξυπνήσει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη συνέντευξη, να έχετε χτενίσει τα μαλλιά σας και να έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, σύμφωνα με τους συμβούλους σταδιοδρομίας, όπου οι υπεύθυνοι προσωπικού έχουν κάνει τηλεφωνικές συνεντεύξεις με ανθρώπους που κυριολεκτικά μόλις είχαν σηκωθεί από το κρεβάτι και δεν τους άρεσε καθόλου, γιατί αντιλήφθηκαν αμέσως, ότι ο συνεντευξιαζόμενος, είχε μία συνολική ανικανότητα να επικεντρωθεί στο τηλεφωνικό επαγγελματικό ραντεβού.

Λάθος σημείο για την επιλογή της συνέντευξης
Βασική προϋπόθεση αν πρέπει να μιλήσετε με έναν δυνητικό εργοδότη στο τηλέφωνο, είναι να επιλέξετε έναν χώρο που να είναι ήσυχος και γαλήνιος. Πρέπει να είσαστε μακριά από θορύβους, για να μην σας αποσπάσει κάτι την προσοχή σας και σας δυσκολέψει να επικεντρωθείτε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Αν έχετε κλείσει κάποιο τηλεφωνικό ραντεβού είναι καλύτερα να μείνετε στο σπίτι και να μιλήσετε από το σταθερό σας τηλέφωνο και όχι από το κινητό. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα κινδυνέψετε να χάσετε την κλήση στη μέση της συνομιλίας.

Μην αφήνετε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε πηγές που έχετε στη διάθεσή σας
Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι το κύριο πλεονέκτημα σε μια τηλεφωνική συνέντευξη είναι ότι μπορείτε να ανατρέξετε σε χρήσιμες πληροφορίες κατά τη διάρκειά της. Για παράδειγμα, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη λίστα που έχετε ήδη ετοιμάσει ή ακόμη και να ανοίξετε την σελίδα της εταιρίας στον υπολογιστή σας.

Μην ξεχνάτε να αφήσετε το χαμόγελό σας να «λάμψει»
Μπορεί να αισθάνεστε ανόητοι αν χαμογελάτε όταν δεν υπάρχει κανείς γύρω σας για να σας δει, αλλά αν το δοκιμάσετε θα ανακαλύψετε ότι αν το κάνετε αυτό η φωνή σας θα ακούγεται πιο ευχάριστη. Ένα άλλο τρικ που θα σας βοηθήσει είναι να στέκεστε όρθιοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Με τον τρόπο αυτό η φωνή σας θα ακούγετε πιο υγιής και πιο σίγουρη, κάτι που δεν συμβαίνει αν είσαστε καθιστοί. Αρκεί να σας πω, ότι πολλές διασημότητες του Χόλιγουντ υιοθετούν αυτό το τρικ, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων στο ραδιόφωνο.

Μην παραμελήσετε να κλείσετε το τηλέφωνο με ζωντάνια
Είναι σημαντικό να κλείσετε την τηλεφωνική συνέντευξη όπως ακριβώς θα κάνατε αν γινόταν η συνέντευξη στο γραφείο. Ρωτήστε για παράδειγμα το συνομιλητή σας για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας κάλυψης της θέσης. Και μην ξεχνάτε να πείτε εγκάρδια αντίο πριν κλείσετε το τηλέφωνο. Καλό επίσης θα ήταν να στείλετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα, αμέσως μετά.