Πολλές φορές στο τέλος μιας συνέντευξης πρόσληψης, μπορεί ως υποψήφιος να ακούσετε αυτή την ερώτηση: «Έχετε εσείς κάποια απορία;». Ήρθε η ώρα να πάρετε εσείς το παιχνίδι στα χέρια σας.

Πολύ ωραία. Σας έχουν καλέσει για τη συνέντευξη που περιμένατε. Τα έχετε πάει πολύ καλά και έχετε δώσει ακαταμάχητες απαντήσεις στο interview. Όμως τι γίνεται αν στο τέλος της συνέντευξης, σας γυρίσει σαν φρίσμπι αυτό; (Δεν λέω μπούμερανγκ γιατί το φρίσμπι είναι πιο καλοκαιρινό.)

Τι γίνεται αν σας δώσουν την ευκαιρία να κάνετε κι εσείς τις δικές σας ερωτήσεις στον άνθρωπο που προτίθεται να σας προσλάβει; Έχουμε κάνει αντίστοιχο θέμα στο παρελθόν που μπορείτε να το δείτε εδώ. Ας φρεσκάρουμε λίγο μια-δυο συμβουλές εμπλουτίζοντάς τες με πράγματα που μας έχουν φανεί χρήσιμα κατά καιρούς.

  1. Πρώτον και κυριότερον: ακόμα κι αν δεν σας «πετάξουν το μπαλάκι» να κάνετε κάποια ερώτηση, εσείς μπορείτε να ρωτήσετε πράγματα που σας απασχολούν όταν ολοκληρώσει ο συνομιλητής σας. Πράγμα που μας οδηγεί στο νο2.
  2. Σε κάθε περίπτωση περιμένετε να ολοκληρώσει ο συνομιλητής σας. Ο άνθρωπος που θα σας πάρει συνέντευξη θα σας πει χρήσιμα πράγματα για το δυνητικό μέλλον σας στην εταιρεία, αλλά μπορεί να ξεχάσει κάτι. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε να περιμένετε να ολοκληρώσει τη σκέψη του, μέχρι να υποβάλλετε ερώτηση. Αυτό θα δείξει και μια ευγένεια που δεν θα περάσει απαρατήρητη.
  3. Τις ερωτήσεις σας κάντε τες πάντα με θετική διάθεση, ποτέ με καχυποψία. Να πούμε ένα παράδειγμα; Πείτε: «Θέλετε να μου πείτε περισσότερα για την ομάδα στην οποία θα ενταχθώ;» Και μην πείτε: «Οι άνθρωποι στην ομάδα που θα ενταχθώ τι άνθρωποι είναι; Θα τα πάμε καλά;». Και στις δύο περιπτώσεις, θα σας ενημερώσουν για την ομάδα, απλώς η πρώτη ερώτηση συνοδευόμενη από ένα ωραίο χαμόγελο δεν δείχνει ανησυχία όπως η δεύτερη.
  4. Ερωτήσεις για το πώς αμείβεται αυτή η θέση. Όλοι θέλουμε να την κάνουμε αυτή την ερώτηση, και όλοι ντρεπόμαστε το ίδιο. Είναι πιθανό ο συνομιλητής σας να το αναφέρει μόνος του. Αν το έχει αναφέρει και υπάρχει κάτι που είναι ασαφές, μην διστάσετε να κάνετε μια διευκρινιστική ερώτηση. Αν έχει αποφύγει να αναφερθεί σε αμοιβή, μπορείτε να ρωτήσετε ευγενικά: «Θα μιλήσουμε για το πακέτο αποδοχών σε αυτό το ραντεβού ή θέλετε να το αφήσουμε σε ενδεχόμενη δεύτερη συνάντησή μας;»
  5. Επειδή έχουμε βρεθεί ουκ ολίγες φορές όλοι σε αυτή τη θέση, και μπορεί να νιώθουμε άβολα σε μια συνέντευξη, ας θυμόμαστε το εξής: Η συνέντευξη είναι μια δια ζώσης συνάντηση για να δει η εταιρεία αν είμαστε κατάλληλοι υποψήφιοι, αλλά και για να δούμε κι εμείς αν ταιριάζουμε στο κλίμα της εταιρείας. Άρα είναι μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να γνωριστούν καλύτερα – οπότε μην διστάσετε να γνωρίσετε κι εσείς εκείνους όσο καλύτερα γίνεται.
  6. Αν σε κάποια ερώτησή σας, λάβετε μια απάντηση που δεν σας αρέσει καθόλου: π.χ. σας μιλήσουν για χρήματα που δεν διανοείστε να δεχθείτε ή σας αναφέρουν υποχρεώσεις που δεν δέχεστε να αναλάβετε, μην δείξετε ευθαρσώς την δυσαρέσκειά σας. Δείξτε τον προβληματισμό σας -ναι- όμως περιμένετε να τελειώσει η συνάντηση για να έχετε την ευκαιρία να τα σκεφτείτε όλα σφαιρικά.
  7. Τέλος, last but not least που λένε και οι φίλοι μας τα Αγγλάκια, μην κάνετε μόνο ερωτήσεις που σχετίζονται με τα δικαιώματά σας, αλλά και με τις υποχρεώσεις σας. Ένας εργαζόμενος που ρωτάει μόνο το πόσα θα παίρνει, πόσες άδειες θα έχει, κι αν θα μπορεί να λείπει από το γραφείο δεν δίνει την πιο «υπεύθυνη» εντύπωση. Εμπλουτίστε τις ερωτήσεις σας με πράγματα που έχουν να κάνουν με τον ρόλο σας εκεί: ρωτήστε το «πού πρέπει να στοχεύσετε περισσότερο στην αρχή», το «ποια projects πιστεύει η εταιρεία ότι μπορείτε να αναλάβετε» κλπ.

    Λύσε όλες σου τις απορίες για “Πετυχημένη συνέντευξη για δουλειά“.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com