Πώς να πάρουμε αυτό που αξίζουμε: σωστή και λεπτομερής προετοιμασία

Της Μίας Κόλλια

Στη σύγχρονη αγορά εργασίας, οι επιχειρήσεις στους περισσότερους κλάδους δυσκολεύονται να καλύψουν ανοιχτές και συνήθως κομβικές θέσεις. Η ζήτηση υπερτερεί της προσφοράς δίνοντας στους υποψήφιους εργαζομένους πλεονέκτημα όταν έρχεται η στιγμή για τη διαπραγμάτευση του μισθού τους. Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που η πλειοψηφία των υποψηφίων αφήνει ανεκμετάλλευτο. 

Οι υπεύθυνοι ανθρωπίνων πόρων όταν ετοιμάζουν την αρχική τους προσφορά προς τον υποψήφιο εργαζόμενο, παρουσιάζουν πάντα ένα νούμερο χαμηλότερο από αυτό που πιστεύουν ότι αντιστοιχεί στη θέση και που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Βασικός κανόνας που σηματοδοτεί την έναρξη μίας ενδιαφέρουσας διαπραγμάτευσης, η οποία είναι συνήθως και το τελευταίο και άτυπο στάδιο της συνέντευξης. Γνωρίζουν καλά πως ένας «δυνατός» υποψήφιος έχει προετοιμαστεί σωστά, έχει κάνει λεπτομερή έρευνα για τον κλάδο, την εταιρία και τη θέση, γνωρίζει την αξία του  και διαθέτει την αυτοπεποίθηση να τη «πουλήσει» σε αυτόν που είναι διατεθειμένος να καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο. Δε θα ζητήσει παραπάνω, δε θα αρκεστεί με λιγότερα.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να διαπραγματευτούμε με επιτυχία τον μισθό μας.

  • Η στάση μας θα κάνει τη διαφορά

Πριν ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση πρέπει να κατανοήσουμε ότι η στάση μας είναι ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας. Οι ειδικοί μάς λένε ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μία διαπραγμάτευση δεν αποτελεί υποχρεωτικά μία εχθρική διαδικασία. Εργοδότης και εργαζόμενος βρίσκονται, στην πραγματικότητα, στην ίδια ομάδα και η διαπραγμάτευση έχει ως μοναδικό στόχο την επίτευξη ενός win-win αποτελέσματος. Όταν σαν εργαζόμενοι εκπέμπουμε ένα ήρεμο και συνειδητοποιημένο πνεύμα συνεργασίας αυτό συμβάλει σε μία καλή αρχή.

  • Χρυσός κανόνας, η λεπτομερής έρευνα

Η έρευνα για τα επίπεδα απολαβών θα πρέπει να αποτελεί μέρος της προετοιμασίας μας για τη συνέντευξη. Σαν εργαζόμενοι θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για τα επίπεδα των απολαβών που αφορούν τη συγκεκριμένη θέση, στον συγκεκριμένο κλάδο, στον συγκεκριμένο τόπο και για κάποιον με τις δικές μας ικανότητες και εμπειρία. Υπάρχουν διαδικτυακές πηγές που μπορούν να μας παρέχουν αυτού του είδους τις πληροφορίες.

  • Υπολογίζουμε τον καθαρό μισθό


Το νούμερο της προσφοράς από πλευράς εργοδότη δεν είναι ο καθαρός μισθός. Συμπεριλαμβάνονται οι φόροι, η ασφάλιση, τα έξοδα μετακίνησης και άλλα, ανά περίπτωση, έξοδα. Αυτές είναι πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη διαπραγμάτευση μας. Είναι σημαντικό να υπολογίσουμε εάν ο καθαρός μισθός καλύπτει το κόστος διαβίωσης στην πόλη που ζούμε και να μην κρίνουμε με λάθος δεδομένα.  

  • Ζητάμε πληροφορίες για τα προνόμια που μας παρέχει η εταιρεία


Ο μισθός είναι μόνο ένα μέρος του πακέτου απολαβών. Οι περισσότερες προσφορές αποτελούνται από ένα νούμερο το οποίο συνοδεύεται από κάποια προνόμια. Κουπόνια, βενζίνη/τηλέφωνο, μπόνους, μετοχές είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Τα προνόμια είναι επίσης διαπραγματεύσιμα. Το σύνολο του πακέτου απολαβών είναι πολύ σημαντικό καθώς πολλές φορές κάποια από τα προνόμια, ειδικά στο κομμάτι της ασφάλισης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δελεαστικά ώστε να αξίζει να σκεφτούμε μια μικρή μείωση στο νούμερο που έχουμε στο μυαλό μας.

  • Παίρνουμε το χρόνο μας

Επίσης πολύ σημαντικός κανόνας στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης είναι το να μην αποδεχόμαστε την προσφορά επιτόπου. Η διαπραγμάτευση είναι μία ζωντανή και δυναμική διαδικασία και το να παίρνουμε το χρόνο μας μας βοηθάει τόσο στο να σκεφτούμε τις κινήσεις μας με καθαρό μυαλό όσο και στο να ασκήσουμε πίεση στην απέναντι πλευρά. Δε ξεχνάμε ότι την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσει πιθανότατα και ο μελλοντικός εργοδότης μας. Εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο που μας δίνεται για να οργανώσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Photo by Fabian Blank on Unsplash