Overqualified: Έχει καθιερωθεί, δυστυχώς, να θεωρούνται μειονέκτημα πια, οι «πλούσιες» ακαδημαϊκές γνώσεις και η πολυετής επαγγελματική εμπειρία στο βιογραφικό ενός υποψήφιου, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, και επομένως της αδυναμίας κάλυψης υψηλόμισθων εργαζομένων. Πώς, όμως, θα γυρίσουμε υπέρ μας τις ιδιαίτερες ικανότητές μας και τις εξειδικευμένες γνώσεις μας, χωρίς να «φοβίσουμε» τους μελλοντικούς εργοδότες;

Ειλικρίνεια, πάνω από όλα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την επιθυμία μίας θέσης εργασίας, η οποία φαινομενικά, αλλά και πρακτικά, είναι κάτω από το επίπεδο των γνώσεων και της εμπειρίας μας. Ίσως να βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο αλλαγής επαγγελματικής πορείας ή να χρειάζεται να βρούμε μία δουλειά για να ανταποκριθούμε στις οικογενειακές ή προσωπικές μας ανάγκες, ή να μας έχουν, μόλις, απολύσει και να πρέπει να κάνουμε κάτι όσο ψάχνουμε κάτι αντίστοιχο με αυτό που χάσαμε. Όποιος και αν είναι ο λόγος, είναι σημαντικό να πείσουμε τον μελλοντικό εργοδότη μας, ότι είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια θέση εργασίας και ότι θα είμαστε ευχαριστημένοι με αυτή. Είναι προτιμότερο να αποβάλουμε την ανησυχία μας για απόρριψη, λόγω επιπλέον προσόντων ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ειλικρινείς και ανοικτοί με τους υποψήφιους εργοδότες. Δεν χρειάζεται να είμαστε αμυντικοί στη διάρκεια της συνέντευξης, αντιθέτως πρέπει να προσπαθήσουμε να δείχνουμε θετικοί και πρόθυμοι για την επαγγελματική ευκαιρία που μας δίνεται. Εάν, για παράδειγμα, βρισκόμαστε στο στάδιο αλλαγής σταδιοδρομίας, καλό θα ήταν να επιβεβαιώσουμε στους συνεντευξιαστές μας, ότι προκειμένου να πάρουμε την junior θέση στον συγκεκριμένο κλάδο, είμαστε έτοιμοι να ανέβουμε ένα-ένα το σκαλοπάτια. Αν, από την άλλη, έχουμε υποβάλει αίτηση για μία θέση χαμηλότερης βαθμίδας, στον τομέα που ήδη απασχολούμαστε, τότε ας τους εξηγήσουμε τι μας ελκύει στη συγκεκριμένη εταιρεία, ποιες είναι οι δεξιότητές μας και ποιες οι μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες μας.

Σωστή διαχείριση βιογραφικού

Το βιογραφικό μας θα πρέπει, πάντα, να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στην εκάστοτε θέση εργασίας για την οποία ενδιαφερόμαστε. Αν η υποψήφια θέση εργασίας, για παράδειγμα, δεν είναι διευθυντική και εμείς τυχαίνει να κατείχαμε υψηλόβαθμη θέση στο παρελθόν, δεν χρειάζεται να την αφαιρέσουμε από το βιογραφικό μας, αλλά ούτε και να αναλύσουμε τις διευθυντικές μας ικανότητες με κάθε λεπτομέρεια.  Ομοίως, είναι καλό να συνοψίσουμε την πιθανή, μακρά, ακαδημαϊκή μας εκπαίδευση και τις δεξιότητές μας, διότι μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακές, αλλά στην πραγματικότητα να μην έχουν καμία σημασία για την υποψήφια θέση. Θυμηθείτε, ότι ο υποψήφιος εργοδότης είναι σχεδόν απίθανο να διαβάσει αναλυτικά όλο το βιογραφικό μας, έτσι ώστε να εντοπίσει τα προσόντα που αφορούν στη συγκεκριμένη δουλειά. Εάν από την άλλη, έχουμε περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, καλό θα ήταν να επισημάνουμε τις ικανότητες που αναπτύξαμε μέσα από εθελοντική εργασία ή την πρακτική άσκηση του επαγγέλματος στον συγκεκριμένο εργασιακό τομέα.

Συνοδευτική επιστολή

Η συνοδευτική επιστολή είναι μία ευκαιρία να διευκρινίσουμε τον λόγο για τον οποίον, επιθυμούμε να εργασθούμε στη συγκεκριμένη δουλειά και να καταστήσουμε σαφές πως πρόκειται για τον αγώνα κατάκτησης της θέσης – ς φροντίσουμε να δώσουμε μία εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουμε τη συγκεκριμένη δουλειά γιατί μας προσφέρει τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και περιορίζει, έτσι, τις μετακινήσεις, ή μάς προσφέρει ευελιξία στο ωράριο, γεγονός που βοηθάει στις οικογενειακές μας υποχρεώσεις.

Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς, αλλά την ίδια στιγμή, να εκδηλώνουμε τον ενθουσιασμό και τη διάθεσή μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, έτσι ώστε να εξελιχθούμε και να αναπτύξουμε στο έπακρο τις δεξιότητές μας. Θυμηθείτε ότι οι εργοδότες έχουν ανάγκη από παθιασμένους εργαζόμενους.

Προετοιμασία για τις «καυτές» ερωτήσεις

Για να λέμε την αλήθεια, οι εταιρείες δεν θα έπρεπε, κανονικά, να απορρίπτουν υποψηφίους από τη φάση της διαδικασίας πρόσληψης, μόνο και μόνο επειδή είναι overqualified για τη συγκεκριμένη θέση. Δυστυχώς, όμως, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αμφισβητήσουν τα κίνητρά μας για την απόκτηση μίας «κατώτερης», των προσόντων μας, θέσης. Αν για παράδειγμα, είχαμε συνηθίσει να έχουμε υφισταμένους, ας είμαστε προετοιμασμένοι να απαντήσουμε σε ερωτήσεις του τύπου: «Πώς θα νιώσετε να μην κατέχετε ηγετική θέση και να είστε απλώς ένας από την ομάδα;»

Διάβασε το ενημερωμένο άρθρο για την “Επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά“!

Προσωπική διαφήμιση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην φοβόμαστε να προβάλουμε την εργασιακή μας εμπειρία, ειδικά όταν είναι μεγάλη. Η εμπειρία μας στον εργασιακό στίβο είναι αυτή που μας έχει χαρίσει αυξημένες ικανότητες και αυτό είναι μεγάλο προσόν απέναντι σε άλλους υποψηφίους, που στερούνται αντίστοιχης εργασιακής εμπειρίας. Η σωστή διαφήμιση της επαγγελματικής μας ωριμότητας, των προσόντων και της εμπειρίας μας, είναι πιθανό να εντυπωσιάσουν τον μελλοντικό εργοδότη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο careerbuilder.co.uk, http://blog.careerbuilder.co.uk/2015/07/21/how-to-get-a-job-when-youre-overqualified/ , στις 21 Ιουλίου 2015, από τη Rachel.

Copyright: wavebreakmedia, Shutterstock

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr