Την αποκαλούμε εποχή της τεχνολογίας. Τη λέμε 4η βιομηχανική επανάσταση. Τι είναι όμως αυτή η εποχή και πόσο επαναστατική είναι; Τι μας περιμένει τελικά; Θα γίνουμε ρομπότ όλοι;

Εσείς που διαβάζετε αυτόν τον Οδηγό στο χαρτί, σίγουρα σας φαίνεται περίεργο που είναι σε χαρτί. Γιατί στο χαρτί πώς να κάνεις like και share; Πώς να κάνεις save for later; Αν πάλι τον διαβάζετε ψηφιακά (διατίθεται ο Οδηγός και ψηφιακά) τότε συνεχίστε αυτό που κάνατε.

Το χαρτί, όπως και πολλά άλλα πράγματα, έχουν αρχίσει και φαίνονται ολίγον γηραιά, κι αν μπορούσαν να έχουν ρυτίδες, θα είχαν. Το ίδιο συμβαίνει με τα επαγγέλματα. Άλλα γερνάνε, άλλα έχουν αρχίσει να σβήνουν από τον παγκόσμιο επαγγελματικό χάρτη, ενώ νέα επαγγέλματα κάνουν κάθε χρόνο την εμφάνισή τους.

Σκέψου ότι οι Mobile App Developers, οι προγραμματιστές δηλαδή που φτιάχνουν τις ωραίες εφαρμογές που παίζουμε από το κινητό μας, δεν υπήρχαν πριν περίπου μια δεκαετία. Τα πρώτα apps όπως τα ξέρουμε, αναλογίσου ότι βγήκαν με την Apple το 2008. Τώρα όχι μόνο υπάρχουν Mobile App Developers αλλά υπολογίζονται σε 14 εκ. επαγγελματίες παγκοσμίως. Λαός!

Με τον ίδιο τρόπο, συνεχώς υποδεχόμαστε νέα επαγγελματικά αντικείμενα και ακούμε για αυτά. Ποια έχουν αρχίσει να… σκάνε μύτη περισσότερο;

Ειδικός Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security Engineer): ο χάκερ που είναι με την πλευρά των «καλών», αυτός που έχει ως επάγγελμά του την προστασία μιας επιχείρησης απέναντι στις απειλές που ελλοχεύουν μέσα στον κυβερνοχώρο, όπως η υποκλοπή πληροφοριών, η διαρροή δεδομένων κλπ.

Μηχανικός Συστημάτων AI (Artificial Intelligence Engineer): ο άνθρωπος που εργάζεται στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης όπως αυτή και οι εφαρμογές της ενσωματώνονται στις σύγχρονες τεχνολογικές επιχειρήσεις. Ο ειδικός του AI πρέπει να είναι έχει ένα σφαιρικό φάσμα γνώσεων που αγγίζουν το data engineering, το data science και το software development.

Full Stack Developer: είναι μέσα στα πιο περιζήτητα επαγγέλματα. Ο full stack developer γεφυρώνει τον παλιό διαχωρισμό ανάμεσα σε back-end and front-end developers, και προσφέρει υπηρεσίες προσαρμοσμένες σε πιο ευρείες ανάγκες προγραμματισμού.

Data Scientist: καθώς κάθε επιχείρηση πια συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα, προκύπτει όλο και περισσότερο η ανάγκη αυτή η δουλειά να γίνεται από έναν (ή περισσότερους) ειδικούς στο κομμάτι αυτό. Οι data scientists σε πολλές μεγάλες οικονομίες του κόσμου, κατατάσσονται στην κορυφή της επαγγελματικής πυραμίδας.

Business Intelligence Analyst: ο επαγγελματίας που σχετίζεται περισσότερο με τον Data Scientist. O BI Analyst συνήθως παρέχει τους στόχους για την ανάλυση δεδομένων, και ο Data Scientist αναλαμβάνει τη διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων αυτών.

Cloud Architect: είναι ο ειδικός του ΙΤ (Information Technology) ο οποίος είναι υπεύθυνος για να επιβλέπει τη στρατηγική μιας εταιρείας στο κομμάτι του σχεδιασμού των εφαρμογών cloud (ξέρετε: το cloud είναι αυτές οι μεγάλες online αποθήκες που βάζουμε τα αρχεία μας, είτε είμαστε ιδιώτες, είτε είμαστε εταιρείες).

IoT Specialist: το IoT (Internet of Things) είναι το νέο μεγάλο τεχνολογικό άλμα που ζούμε. Είναι ένα δίκτυο στο οποίο, με την ανθρώπινη συμβολή, συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν διαφορετικές συσκευές που περιέχουν ηλεκτρονικά μέρη, λογισμικό, αισθητήρες και δυνατότητες συνδεσιμότητας. Οι χειριστές αυτού του πεδίου είναι όλο και πιο απαραίτητοι.

Και αυτά είναι μόνο μια μικρή ιδέα. Η τεχνολογία αρχίζει να αγγίζει όλο και περισσότερα πεδία. To marketing αναδιαμορφώνεται. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα παίρνει νέα τροπή με το blockchain, τα κρυπτονομίσματα και το fintech (από τις λέξεις financial technology που περιγράφουν την τεχνολογική καινοτομία που εισβάλλει στην οικονομία). Το σίγουρο είναι ότι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των επαγγελμάτων έχει ήδη ανοίξει. Τώρα το στοίχημα είναι να κάνουμε enter στο νέο αυτό κεφάλαιο.

από τον Δημήτρη Φαλλιέρο, 

Δημοσιογράφο, Content editor | kariera.gr

Copyright: www.shutterstock.com